Боян Петров не само ходи да изкачва върховете, но и

...
Боян Петров не само ходи да изкачва върховете, но и
Коментари Харесай

Д-р Петър Берон: Боян Петров не само ходи да изкачва върховете, но и изследва високата планина

Боян Петров освен върви да изкачва върховете, само че и изследва високата планина. Има скотски типове, кръстени на него. Това разяснява пред БТВ доктор Петър Берон, непосредствен на Боян Петров.

Междувременно стана ясно, че три хеликоптера и най-опитните шерпи търсят алпиниста ни.

В музея отхвърляме да приказваме в минало време за него, той е освен поробител на върхове, самият той е връх. Има хора вагони, има и хора локомотиви, разяснява той.

Д-р Берон си спомня, че Боян е бил измежду група млади учени, назначени преди 20 години в Природонаучния музей, които са към този момент интернационално известни експерти. Той се оказа нещо феноменално – с имплант в крайници изчаква върхове. Той изследва името на България по света.

Дойчин Боянов е различен изтъкнат планинар и той вярно сподели, че в този момент се пишат и приказват нелепости от хора, които и на Витоша не са ходили, уточни той.

Няма елементарен осемхилядник. Едно хлъзване, когато си самичък е съдбовно на такива места. Той е извънредно проведен, книгата му е учебник, какъвто никой наш планинар не е написал.

И ние се чудим за какво не е взел сателитния телефон. Има сигнализатори, които могат да покажат къде е, само че очевидно е решил, разяснява доктор Берон. Дано наземната група може да стигне през днешния ден или на следващия ден – хеликоптерите не могат да се вдигнат доста над 6000 м, с цел да огледат най-високите елементи, добави той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР