Боян Петров, който вече бе покорил 10 от осемхилядниците, тръгна

...
Боян Петров, който вече бе покорил 10 от осемхилядниците, тръгна
Коментари Харесай

Следи в науката: Изложба показва непознатия Боян Петров

Боян Петров, който към този момент бе покорил 10 от осемхилядниците, потегли към базовия лагер на 17 април 2018 година от тибетския град Тингри.

На 28 април той за последно приказвал с жена си Радослава, а проектът му е бил да изкачва върха на идващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който употребява.
„ Боян Петров - следи в науката “: Показват сбирките, събирани от именития планинар В студиото на „ Тази заран “ дамата на Петров сподели епруветка от последната експедиция на алпиниста
„ Големите върхове не могат да се получат, в случай че нямаш дребни връхчета всеки ден”, сподели в едно от последните си изявленията алпинистът.

По-малко хора, обаче, знаят за неговите научни достижения.
Снимка: btvnovinite.bg
Изложба в Националния природонаучен музей демонстрира по-непознатото лице на Боян - това на откривател на пещери.

Той е измежду дребното зоолози в света, съумял да събере сбирки на височини над 6000 метра. На него са кръстени 10 типа животни.
Показват два видеоклипа, снимани от Боян Петров на Шиша Пангма преди съдбовното му нанагорнище Откриват галерия „ Боян – следи в науката “ в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките
Голяма част от научните му сбирки остават към момента непроучени. Сред тях без подозрение има десетки непознати за науката типове безгръбначни животни.
Изложбата ще бъде в музея до есента. Но събитията в памет на алпиниста не стопират с нея. Отново ще се организира съревнование с нанагорнище на Витоша.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР