Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 г. Яви

...
Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 г. Яви
Коментари Харесай

Боян Кехайов: Аматьорско изпълнение целеше в последния момент да ме дискредитира, но не успя

Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 година Яви се на избори за втори мандат като самостоятелен (с поддръжката на Движение за права и свободи и БСП) и завоюва от първи тур. Той реализира резултат 51,75%. Основният му съперник - Стоян Беширов (МК НФСБ, Обединена социалдемокрация), беше общински кмет преди него и завоюва 30,70% доверие. Христо Петров от ВМРО-БНД е с 13,18% гласоподаватели, а за Севдалин Чандъров (АБВ) са дали своят вот едвам 36 индивида. Actualno.com потърси Кехайов за разбор на изборните резултати и предизборната акция.     
Г-н Кехайов, спечелихте втори мандат още на първи тур. Вие персонално очаквахте ли триумфът да пристигна в първата изборна неделя, изненадахте ли се?
Изненада е мощно казано, тъй като фактически работихме и виждайки настроението на хората от предизборните срещи, имахме убеденост за победа още на първи тур. Нагласата на хората беше положителна и това ни даде учредения за тези упования.
Каква акция водихте и на какво залагахте в нея?
Водихме си доста тиха и спокойна акция без да насочваме нападки и да предизвикваме другите претенденти. За страдание не получихме същото. Нашата акция беше положителна, говорихме за това какво сме създали през миналите 4 години и какво е визията ни за развиването на община Неделино в идващия програмен интервал, в идващия мандат.
Най-често хората какво желаеха от вас?
Честно казано, упованията са за положително отношение от страна на администрацията и кмета - да не се възгордяваме, да не ги подминаваме и в случай че може, да решаваме проблеми. А проблеми има доста в нашата община. В другите обитаеми места упованията са разнообразни, само че главно са за инфраструктурни проблеми - пътища и вода във всички обитаеми места. И в случай че може, да се оправим с построяването на колектор, пречиствателна станция и всичко останало, належащо за естественото действие на една община. 
Срещу вас обаче подходиха с невероятна и нетипична за родопчани ненавист, всекидневно във Facebook се сипеха ругатни, обиди по ваш адрес, съвсем всеки ден ви рисуваха с чалма. Как ги приемахте тези неща, по какъв начин ги преживяхте?
Вижте, мен персонално не ме притесняваха доста, само че когато забъркаха и брачната половинка ми, и сина ми, към този момент доста мощно отрицателно повлия върху моето въодушевление. Попречи ми да се съсредоточвам в акцията си, да излизам на предизборни срещи, тъй като моите съперници ме обрисуваха в един облик, в който не съм и няма по какъв начин да попадна. Създаденият уебсайт от един от претендентите не ме притесняваше като съперник, тъй като знаех, че няма капацитет за повече от 30-40 гласа. Притесняваше ме, че беше подхранван от различен щаб. Те работеха дружно за да ме дискредитират пред гласоподавателите и да основат един облик надали не, че аз ще трансформира етническия състав на популацията. Хората обаче ме познават. Това на външни лица може да повлияе, само че в общината не даде това отражение. Напротив, дори активизира по-здраво убеждението ни да потвърдим, че в Неделино може да се получат два прецедента - да се избере настоящ кмет и да се избере кмет на първи тур, което в новата история на общината, от началото на демокрацията не се е случвало.  
Част от тях си бяха почтени за правосъдно дело, дали сте правили такива действия?
Да. Вече е формирано е правосъдно дело, и то не от цивилен темперамент, а от углавен. Тъжбата, която съм внесъл в Районен съд - Златоград, е за материални ползи на стойност 22 000 лв.. За 11 публикации сме решили с моя юрист опция да ги потвърдим на 100%, че съдържат засегнатост, клюка или разпалване на етническа омраза. Всяка от тях е с иск за 2000 лв.. За въздействие върху здравословното ми положение 2000 лева, тъй като се наложи да върша съвещания с невролог, плюс правосъдните разходи. Така, че искът е на обща стойност към 30 000 лв.. Декларирал съм, че от тези пари няма да взема една стотинка за себе си. Всички ще ги даря на хората, които страдаха към мен. Първоначално бях решил да повеждам делото за 1 лев по Гражданско-процесуалния кодекс, само че когато замесиха и сина ми, че разполагал с 20 000 евро, скъпи телефони и така нататък, взех решение да премисля решението си и да желая неоправдателна присъда.
Имаше и един клип, оповестен в YouTube, интензивно популяризиран преди изборите, в който се вижда жена по какъв начин купува гласове от ваше име, давайки пликове с пари и цялостни торби на възрастни хора. Още същия ден вие подадохте сигнал в прокуратурата. Има ли към този момент резултат?
Има следствени опити, има формирано досъдебно произвеждане. Хората са известни. Това са хора, които са особено наети да дойдат в Неделино и да създадат тази режисура.
Чуваше се дамата да споделя, че е от Малка Арда, в действителност ли са оттова?
Не, доколкото знам хората са от София. Докарани са особено да създадат този видеоклип и да го разпространят. Много отрицателно се повлия акцията ми, защото това беше един ден преди деня за размисъл. Организирахме финален протест. Част от хората помислиха, че фактически нещо е станало, че може да бъдем дадени на прокуратурата по случай като несебърския. Затова подадох жалбата и помолих органите на Министерство на вътрешните работи да си свършат работата. С мое подпомагане от опита, който имам в системата на Министерство на вътрешните работи, им подсказах по какъв метод могат да стигнат съответно до причинителите. Те го направиха и ги откриха. Благодаря на полицията и прокуратурата, че съвършено си свършиха работата, с цел да ги разобличат. Очаквам всеки миг да оповестят резултатите или да създадат конференция, защото със случая са осведомени както министърът на вътрешните работи, по този начин и по вертикалата всички високопоставени, тъй като става въпрос за пазаруване на гласове.
А беше доста явен клипът, доста ясно се чуваше по какъв начин споделят вашето име и се виждаше всичко!?
Няма логичност някой да купува гласове и да си записва действието. Аматьорско осъществяване, което целеше в последния миг да разколебае и дискредитира мен като персона и моя избирателен щаб, само че не се получи. Аз мисля, че неделинци са доста почтени и се гордея с тях. Това е народ трудолююбив, борбен, потвърдил се като подобен в годините. Те направиха необикновен избор и всички хора, които ми споделяха, че неделинецът не е признателен, че не оценя това, което се прави, могат да бъдат опровергани. Аз постоянно съм вярвал в хората, постоянно съм се надявал, че ще оценят напъните, които поставям за възстановяване на обстановката в нашата община. И те бяха оценени по безапелационен метод, а аз мога да съм горделив, че съм кмет на тази община. 
Имате ли изясненост за поръчителя на това видео, въпреки всичко по специалност сте служител на реда?
Предположения имам, само че дано полицията да си свърши работата и да заяви резултатите. 
За община в извънредно тежко финансово състояние, каквато е Неделино, един мандат не стига, само че по какъв начин сте възнамерявали да овладеете финансовата рецесия?
Ние като екип сме създали оздравителна стратегия и работим при условия на прецизно съблюдаване на финансова дисциплинираност. Тоест, ние харчим толкоз, с колкото разполагаме. Хората видяха, че без предплатено заплащане, могат да се извършват инфраструктурни обекти. Борим се в министерствата, търсим средства и когато осигурим, започваме тяхната реализация. Даже другата седмица започваме една спортна площадка в Неделино, в кв. Емовци. Тя е по извоюван европейски план. Така, че изборите за нас са единствено една дата, в която сменяме число в календара. Продължаваме напред с екипа, който съм построил.
Все още ли са блокирани сметките на общината?
Блокирани са сметките, само че се оправяме. Няма съдбовни последствия - нито сметосъбирането ще спрем, нито уличното осветяване ще изключим, нито фонтаните на центъра ще спрем, както ни споделиха от министерството: " Като не ви стигат парите, спирайте фонтаните, тъй като сте трансформирали Неделино във водна атракция ". Казах, че няма да ги стопираме, ще се лишим от още неща. Кметът няма да употребява командировки, ще се лиши от служебни коли и други неща, като понижим оттук-оттам разноските, нещата ще си дойдат на мястото.
Успяхте ли за 4 години да " откраднете " време, в което да работите без блокирани сметки?
Не. Почти всекидневно сме в разправии със правосъдни каузи и запори. Днес ми демонстрираха писмата от Държавна фирма " Земеделие ", където са ми наложени финансови корекции за водоснабдяване в Кундево и пътя Неделино-Крайна. Работим отново с юристи да апелираме корекциите.  
А във връзка с инфраструктурата какви са упоритостите ви отсега нататък? 
Да решим дълго време нерешаван проблем с улиците в Неделино. На места съвсем липсват такива и аз като човек, дълго време живял на открито и пооткъснат от действителностите, нямах визия, че има черни улици, които при един пороен дъжд се трансформират в дере. Част от тях успяхме да ги оправим, само че има улици, в които лека кола не може да влезе. За страдание приказваме за общински център, който има претенциите да бъде град. Проблем за нас е неналичието на пречиствателна станция, колектор. За страдание нямаме и планова подготвеност. Проблем имаме с пътищата за Върлино, Еленка и други обитаеми места, в които настилката е по-лоша от черен път - все проблеми, наслоявани години наред. Това са ни упоритостите - да подобрим положението на инфраструктурата и на финансите и търсим способи да притеглим вложител на територията на града, с цел да запазим хората. Това ще вършим интензивно през идващите 4 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР