Боян Иванович е изпълнителен директор на комуникационна агенция Intelday Solutions.

...
Боян Иванович е изпълнителен директор на комуникационна агенция Intelday Solutions.
Коментари Харесай

Боян Иванович: Време е за следващото ниво - да преживяваме комуникацията с помощта на технологиите

Боян Иванович е изпълнителен шеф на информационна организация Intelday Solutions. Агенцията е на пазара от 2001 година и от основаването си е една от водещите в бранша. В основата на бизнеса на компанията стои стратегическото консултиране, интегрираните връзки и новаторските решения, основани на разбор на данни.

© Intelday Solutions Комуникациите непрекъснато се развиват и надграждат. Какви са новостите и провокациите за информационния бизнес?
Предизвикателството се състои в това всички ние в бранша да успеем да предоставяме и новите, и към този момент одобрените артикули и услуги в нова среда и непрекъснато изменящ се подтекст. Дори не е належащо да загатвам скоростта, с която се популяризира информацията, освен това по все по-неочаквани канали и форми. Наложително е да се съобразяваме с другия мироглед на младежите, които навлизат в бизнеса и ръководството. Това е напълно ново предизвикателство, само че и невероятна опция фирмите в нашия бранш да са новаторски. Затова и ние се стремим да развиваме истински информационни решения, които да откликнат на днешната ексцентрична виртуална галактика.

Едно такова информационно решение е въвеждането на общественото приложение TikTok в услуга на клиентите ни. С включването на този канал в информационния микс постигнахме забележителни резултати и единствено за две седмици надминахме почитателите от другите обществени медии, залагайки единствено на органично наличие. Именно наличието носи смисъла на една акция – без изобретателни, таргетирани и добре премислени послания, тя няма по какъв начин да е ефикасна, колкото и да е ефектна откъм визуализации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От друга страна, от ден на ден информационни организации натъртват на данните и разбора на потребителското държание – зона, която сякаш бе непокътната главно за маркетинг организациите. С трансформацията на информационния пазар наблюдението на потребителските настройки стартира да придобива все по-централна роля при построяването на информационни тактики. Ние ще продължим да комбинираме данните с творчеството, метод, който би трябвало да е в основата на стратегическите връзки, с цел да предвиждат бъдещите трендове и зареждат PR акциите и спешния мениджмънт със наличие.

Фотограф: Intelday Solutions
Вие работите и на непознати пазари, виждате ли на процедура тези промени в световен мащаб? Променят ли се практиките и разбиранията в България? Как подхожда Intelday?
Измерването на информационните старания е основна услуга в портфейла освен на нашата компания, само че и на съвсем всички модерни информационни организации, тъй като те стоят в основата на основаните на данни оценка и ръководство на риска и дават опция да се предвижда държанието на потребителите.

В световен проект това е условие и на бизнесите към комуникаторите, които постоянно са търсили успеваемост на вложенията и резултат от връзките, които да са измерими и проследими и потвърдено да поддържат задачите и развиването на фирмите. Измерването на резултата от връзката е общоприета, само че и основна процедура от най-малко десетилетие. В България под натиска на клиентите от ден на ден наши сътрудници започнаха да оферират сходна услуга. За Intelday това не е просто услуга от портфолиото ни, а сме вградили проучванията, разбора на данни, информация и държание в целия развой на стратегическо обмисляне и даване на информационни услуги.

Като извънредни сътрудници на световните мрежи PROI и Cathay Communications работим по някои от най-вълнуващите планове и клиенти в международен мащаб. Тези партньорства основават за нас нови пазарни благоприятни условия и дълготрайни механизми за продан на информация и световно ноу-хау.

За последната година имаме осъществени редица акции с наши сътрудници в Съединени американски щати и Европа, а при започване на тази стартираме огромни информационни планове във фармацевтичния бранш, бързооборотните артикули и сферата на телекомуникациите. Този бизнес модел поддържа погледа ни към връзките пресен и постоянно в режим на предизвикателство. Това ни оказва помощ както да се развиваме като екип, по този начин и да вкарваме в действителната си работа новите и положителни практики в специалността и бизнеса.

Последното самопризнание за нашата работа пристигна преди месец, когато спечелихме две награди за достижения от най-голямата международна организация на информационните консултанти International Communications Consultancy Organization (ICCO). Intelday стана първата и единствена българска организация, която печели първа премия в категорията Public Affairs. Второто самопризнание е персонално за мен в категорията Rising Star of the Year, която отличава млади водачи, потвърдили своя професионализъм и лидерски качества и с максимален капацитет за бъдещо развиване и достижения.

И най-после, каква е вашата визия за бъдещето на информационната промишленост и кой ще е главният мотор на смяна?
С една дума – технологиите. В едно изречение – време е да преминем на идващото равнище – да претърпяваме връзката благодарение на технологиите.
Според последните изследвания на медийното държание, потребителите се осведомят съвсем напълно от обществените медии, като постоянно употребяват малкия екран и радиото като фонов звук, до момента в който правят нещо друго. Това рефлектира и върху рекламните бюджети. Въпреки че малкия екран към момента е преобладаващ канал във връзка с чистите рекламни вложения и непрекъснато приказваме, че цифровите медии я настигат и даже от време на време надминават по този индикатор, бизнесът не е самодеен, а реактивен на тези промени. Днес обществените медии извършват напълно базисните функционалности на медиите, а точно осведомителната, развлекателната, обществената и политическата. В този смисъл те играят съществено значима роля в оформянето на публичните настроения.

Потребителите към този момент са се трансферирали в обществените платформи и в случай че бизнесът и изключително ние, информационните консултанти, не реагираме с съответни промени на нашите бизнес модели и практики, ние рискуваме да продължаваме да догонваме потребителя по пътя му в цифровото пространство, вместо да вървим с него.

Тази смяна ще стане изключително осезаема с въвеждането на революционни технологии като 5G, която дава обещание да трансформира редица промишлености, и считам, съвсем напълно бранша на връзките. Разгръщането на технологията 5G ще отключи нова галактика за комуникаторите и ще разреши, в границите на съществуващите законови регулации, да достигнем до потребителите по изцяло нови канали. Умните домове на бъдещето ще обезпечат редица нови направления за връзка с потребителите и ще доведат до основаването на микро общности, които ще са новото предизвикателство пред актуалния комуникатор.

Ако през днешния ден към момента приказваме за ползване на наличие и прочувствено свързване с бранд, артикул, компания, 5G технологията ще обезпечи опцията действително да изпитваме и да сътворяваме персонално и споделено прекарване. Истината е, че ние към момента не сме готови да претърпяваме връзката и да не сме единствено реципиент. С въвеждането на тези технологии, връзката ще доближи цялостния си капацитет да бъде прекарване и да основава логичен диалог. Агенцията
Intelday Solutions е извънреден сътрудник за България в най-голямата международна мрежа от самостоятелни информационни организации PROI Worldwide, която оперира на над 50 пазара. Компанията e част и от световната мрежа от информационни консултанти на Cathay Communication, която е най-новото допълнение към световната Cathay Group, състояща се от консултанти в областта на правни, данъчни, счетоводни, ръководство на интелектуалната благосъстоятелност и капиталови услуги, и подкрепя бизнесите, които възнамеряват вложения в Китай и експортно насочени китайски компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР