Боян ЧУКОВПреди броени часове завърши четиридневното официално посещение на министъра

...
Боян ЧУКОВПреди броени часове завърши четиридневното официално посещение на министъра
Коментари Харесай

Боян Чуков: Китай и Русия влизат в по-директен сблъсък със САЩ

Боян ЧУКОВ

Преди броени часове приключи четиридневното публично посещаване на министъра на защитата на Китай, аерокосмическия инженер и военачалник Ли Шанфу в Русия. В нарушаване на предварителната стратегия се състоя среща на китайския посетител с съветския президент.

 

Ли Шанфу е добре прочут на съветските висши военни чинове. През 2018 година той бе глобен от Съединени американски щати за закупуване от Пекин на съветско оръжие, в това число бойни самолети Су-35 и известните в целия свят системи С-400. Военното съдействие сред Москва и Пекин от дълго време има обемна и детайлна проекция. Руско-китайското военно взаимоотношение навлезе във въпросната фаза доста преди началото на СВО на Русия от 24 февруари 2022 година

 

От съветската столица Ли и Шойгу още веднъж изпратиха явен сигнал на Вашингтон, че руско-китайското военно съдействие се развива и ще се развива непрекъснато и динамично. Без да се преценява с американските правила, които популяризира непрекъснато по света държавният секретар Антъни Блинкен.

 

Преди една седмица Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласи налагането на експортен надзор на десетина китайски компании за „ поддръжка на военната и отбранителна промишленост на Русия “. Китайската медия Global Times (гласът на Комунистическата партия на Китай звучащ на британски език) по този мотив отговори: „ Китай е самостоятелна огромна мощ, както и Русия. Наше право е да решим с кого ще реализираме обикновено икономическо и комерсиално съдействие. Не можем да приемем соченето с пръст или даже икономическата насила от страна на Съединени американски щати “.


През октомври 2019 година Путин разкри, че Русия оказва помощ на Китай да сътвори система за ранно предизвестие за изстрелване на ракети, която ще усъвършенства коренно отбранителния капацитет на Китай. Високата степен на доверие сред руснаци и китайци разрешава и допуска консолидиране на съветската и китайската противоракетни системи. Наземните станции, ситуирани в северната и западната част на Русия се допълват с тези ситуирани в източните и южни области на Китай. По-ясно казано, Москва и Пекин имат опция да основат своя лична световна противоракетна отбранителна мрежа. Дали имат опция или към този момент от дълго време го вършат е друга тематика!

 

Само Русия и Съединени американски щати имат публично построени и поддържат такива противоракетни системи. Индийският геополитик и някогашен посланик Н. Пр. Бадракумар смята, че задълбочаващото се военно съдействие и тясната съгласуваност сред Москва и Пекин, като водещи нуклеарни сили, за създаване на обща руско-китайска противоракетна система ще има голям принос за международния мир. Особено при сегашната нападателна политика на някогашния световен хегемон в лицето на Съединени американски щати.

 

Военното съдействие сред Русия и Китай несъмнено ще ограничи и ще възпира хегемоничните пориви на Вашингтон. По време на визитата на Ли в Москва Шойгу подреди за неочаквана инспекция на съветския Тихоокеански флот в интервала 14-18 април. Тази реакция на съветското военно ведомство не е инцидентна. Точно тогава още веднъж се изостри ситуацията към Тайван. Пентагонът стартира провеждането на военни учения във Филипините и Корейския полуостров. Южна Корея, Япония и Съединени американски щати организираха тристранни военноморски учения в Японско море с присъединяване на самолетоносача USS Nimitz.

 

На 17 април по време на визитата на Ли в Москва... Путин съобщи, че днешните цели на съветската войска са „ главно фокусирани в украинско направление, само че тихоокеанският спектакъл остава настоящ “. Кратко, само че пределно ясно.


Посещението на Ли в Русия още един път сподели, че за равнището на руско-китайското военно съдействие може да се съди най-вече по косвени признаци, които не всеки може или желае да записва. Отношенията във военната сфера сред Москва и Пекин постоянно са били дискретни и без медиен звук. В момента Китай и Русия влизат явно в по-директен конфликт със Съединени американски щати.


Политическият смисъл на изказването на Путин през 2019 година за взаимна разработка на система за ранно предизвестие за балистични ракети се простира доста над нейното техническо и военно измерение. През октомври 2020 година съветският президент предложи опцията за боен съюз с Китай. Реакцията на китайското външнополитическо ведомство бе позитивна. Въпреки, че Пекин се въздържа да употребява понятието „ съюз “.


Вчера Колин Кал, зам. министър на защитата на Съединени американски щати по политическите въпроси се оплака от китайското Министерство на защитата: „ Китай пренебрегва апелите на американските военни “. „ Реалността е, че в Китай не подвигат телефона, когато им се обаждаме. Опитите ни да се свържем с Китай значително бяха пренебрегнати “, съобщи Колин Кал за Foreign Policy.

 

Китай беше и една от главните тематики на министерската среща на групата Г-7 в Япония, на която Пекин беше свикан за по-голямо съдействие във връзка с обстановката в Тайван и Тайванския пролив, както и за възобновяване на разговора със Съединени американски щати.

 

Големият проблем е, че разказът в Пекин и Москва във връзка с американското военно наличие край крайбрежията на Поднебесната няма нищо общо с този на Вашингтон и неговото обграждане. В сегашната напрегната конюнктура в Източна Европа и Тихоокеанския район следим завършени контурите на „ беззвучен и предпазлив “, само че работещ и ефикасен руско-китайски боен съюз. Така излиза.

 

Сегашните външнополитически тактики на Пекин и Москва не разрешават съюзът да бъде обществено оповестен. Но в Пентагона не си вършат илюзии по този мотив. Както е споделил Козма Прудков: „ Ако на клетката на слона видиш табелка " бивол " – не вярвай на очите си “.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР