Боян Арнаудов отдавна не е в музикалния бизнес, но има

...
Боян Арнаудов отдавна не е в музикалния бизнес, но има
Коментари Харесай

Барабанистът Боян Арнаудов: Лили Иванова побесняваше, когато я наричаха „другарко Гаргова”

Боян Арнаудов от дълго време не е в музикалния бизнес, само че има толкоз доста мемоари от това време, когато българската сцена беше в апогея си, че има да ги споделя, до момента в който е жив. Бил е барабанист в естраден оркестър към ОД ”Музика ” – Хасково. Години наред посреща и изпраща най-големите звезди на България, нагледал се е на всевъзможни резили и понякога си разрешава да споделя за тях. Той с носталгия си спомня за времето, когато Оскар Бентън идва тайно в Хасково. По това време нито един вестник не отбелязва това събитие, а има доста очевидци, които си спомнят по какъв начин Хасково е посрещал звездата. А Боян споделя: „ Оскар Бентън дойде в Хасково и, несъмнено, аз бях един от хората, които го посрещнахме. А за какво това не беше отразено в хрониките, не знам. По същата логичност и Здравко Чолич по това време подлуди освен софиянци, а още няколко града с концертите си, а да беше отразено някъде като вест? Никъде! Същото се случи и с гостуването на Оскар Бентън в Хасково. Доколкото си припомням, той беше поканен в България от Янчо Таков. И за какво пристигна тъкмо в Хасково това в този момент не мога да кажа… Може би заслуга имаше приятелят на Таков, ген. Владимир Янев, който към този момент не е сред живите, с цел да ни опише детайлностите по това посещаване.

Това посещение се случва малко преди да заловен Янчо Таков с кожусите на митницата

Запознати с тази история описват, че той е заловен с контрабандната стока на митницата в Капитан Андреево и всичкото това се стоварило на гърба на военачалник Владимир Янев, шефа на милицията в Хасково, който е поел цялата отговорност и бил осъден с пренасяне другаде на работа. После генералът разказвал, че клопката е бил заложен за Пеко Таков, а десетината кожуси в колата на сина му са били единствено мотив да се удари по имиджа на татко му. Ето какви са спомените на Боян Арнаудов от концерта на Оскар Бентън: „ Настанихме значимия посетител в хотел “Аида”, а концертът му щеше да е в огромната зала “Дружба”. Разбира се, Хасково полудя. В тези години да ти пристигна на крайници самият Оскар Бентън си беше огромна работа. Почти невъзможна. Такъв бодър и открит човек не бях виждал. Още след идването слезе в бара и стартира да раздава подписи. После сграбчи микрофона и извърши няколко песни. Отвън хората напираха да влязат единствено с цел да го зърнат и даже Държавна сигурност не можа да ги спре. Певецът не отхвърли на никого да се подпише и продължи да се радостни с хората, които можаха да се промъкнат в бара… Няма телохранители, няма боязън, че може да му случи нещо…”


В Хасково още приказват за концерта на Оскар Бентън

Според хасковския барабанист Оскар Бентън е бил толкоз земен и открит човек, радикално друг от българските звезди. И по този мотив споделя по какъв начин са посрещали Лили Иванова да вземем за пример. Между другото, Хасково и до през днешния ден е желана сцена за примата. Тук хората я обичат и постоянно пълнят салона. Поне един път на две години тя изнася концерти в южния град. Та тогава Лили, Гаргов и оркестър „ Маковете” идват за концерт в Хасково и ги настаняват в представителния за това време хотел „ Аида”.

Гледайки паспорта й, девойките от регистратурата я питат по какъв начин да я записват, като Иванова или като Гаргова.

Това било такава огромна засегнатост за певицата и тя по този начин се ядосала, че от самото начало останала в хотелската стая. Дори не слязла да вечеря с сътрудниците си, та се наложило да я обслужва рум-сервиз. По някое време въпреки всичко съумяла да се измъкне неусетно от хотела и ходила на посетители на тогавашния началник на ОД „ Музика” в Хасково Минко Ангелов. Но това към този момент е друга история. Така се случило, че нашенският барабанист още един път видял примата на родната сцена ядосана. Било на Пампорово, където Лили трябвало да пее пред членовете на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Нашият човек персонално се познавал с Личо Стоунса и до момента в който си говорели двамата, Лили предизвестила Стоунса да не поставя капка алкохол в устата си, с цел да не се издънят пред другарите от Централен комитет. Тя даже предиздвикала хора от оркестъра да го наблюдават да не седне пред чашката. Обаче Стоунса се писал хитрец, отишъл в кухнята и се уговорил със сервитьорите като му сервират таратор, да шибнат и 200 – 300 грама водка вътре. Това обаче изобщо не се отразило на работата му. Дори – в противен случай! Такива яки били осъществяванията му, че напряко взривил залата. Лили се досетила какво се е случило и му отправила едно последно предизвестие. Само че Стоунса бил от тези хора, на които не им пука от предизвестия. И си траял с пиянските запои преди концерт.


Недялка Керанова обичала да пие

Боян Арнаудов е безапелационен, че единствено националната певица Недялка Керанова можела да се мери по пиянство със Стоунса, даже и го надминавала в избрани случаи. Когато пеела на женитба, певицата изпивала по две бутилки мастика, изяждала по една тава кюфтета и повеждала хорото. Огромна жена, над 100 кила, чак земята потрепервала под нея. А сватбарите й пълнели пазвата с пари. Но най-вече пари от пеене със себе си е отнасял Хисарския поп, твърди нашият човек. В тези, социалистическите години, той пеел в ресторанта на фамозния Скобелевски мост, който от дълго време не съществува. Управителят на заведението, бай Пеньо, приготвял карначетата от кучешко и от магарешко месо, само че били подобен деликатес, че единствено с цел да ги опитат, в заведението идвали хора от цяла България. Без даже да подозират от какво са приготвени тези „ деликатеси”. Далаверата се разкрила по-късно и бай Пеньо отишъл в пандиза, а заведението било запечатано. Та в това заведение пеел и Хисарския поп, който отнасял парите си в един голям куфар, който едвам успявал да закопчее, преди да си тръгне. Но това бяха други времена, а и хората бяха други…

Тодорка НИКОЛОВА, Хасково
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР