Бояджик е символ на славната и нерядко трагична българска история.

...
Бояджик е символ на славната и нерядко трагична българска история.
Коментари Харесай

Румен Радев: Бояджик е символ на непокорния български дух, който винаги се стреми към свобода

Бояджик е знак на славната и нерядко трагична българска история. Символ на непокорния български дух, който се е стремял постоянно към независимост, почтено и просветено бъдеще. Това съобщи президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на в одобрение към жителите и гостите на село Бояджик, където е на посещаване.

Президентът подсети, че закономерно през днешния ден хиляди ще се стекат във Велико Търново, където преди 112 години бе оповестена прокламацията, която възвърна България като равноправна страна на международната сцена, само че пътят към българската независимост и самостоятелност е дълъг и минава през стотици обитаеми места.

В словото си Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на открои трагичните събитията по време на Бояджишкото кръвопролитие през 1876 година, както и загатна за българите от Бояджик, останали неподвластни на властта на поробителя. За ужасяващото „ Кървавото хоро “ на избитите след това от башибозука младежи, плачът на децата, оживели по знамение в прегръдките на своите убити родители. „ Такава е цената на българската независимост, на българската самостоятелност, тъй като точно от пепелищата, от напоената с кръв земя, от хилядите жертви възкръсна България “, уточни президентът.

Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на акцентира, че Бояджик ни дава учредения да не гледаме единствено в предишното и че непоколебимият български дух може освен да трансформира личната си история към по-добро, само че и историята на света. Държавният глава напомни, че след броени дни страната ни ще означи годишнина от рождението на основателя на първият дигитален електронен компютър Джон Атанасов, чиито корени са точно от Бояджик. В знак на благодарност към големите достижения на световноизвестния откривател е и учредената от президентската институция премия „ Джон Атанасов “.

На 5 октомври т.г. за следващ път ще бъдат отличени млади изтъкнати български учени за своя принос в региона на компютърните науки и осведомителните технологии. Убеден съм, че искрата към знанието и напредъка, запалена у нас от нашите възрожденци, няма в никакъв случай да угасне, уточни президентът.

„ Тук, измежду вас, потомци на славни героични българи и иноватори, пораства идващото потомство, което ще даде своя важен принос за напредъка на България “, съобщи още в своето одобрение към жителите и гостите на Бояджик президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на. По-късно президентът организира среща с кмета на Бояджик Елена Маджарова, с кмета на Община Тунджа Георги Георгиев и общественици от района. Президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на сервира цветя и отдаде респект пред Паметника на "Априлци " край Бояджик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР