Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в

...
Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в
Коментари Харесай

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив

Бой, унижения и жестоки санкции търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от фамилен вид на хора с деменция в Пловдив . В същото време, центърът се счита за едно от най-елитните заведения от този вид. За едно място там се борят към 60 души.

„ Започнахме инспекция по ваш сигнал. Това, което се установи досега е, че макар че този център е с извънредно положителни условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на личния състав е извънредно ниско и отношението, което те имат е безусловно неприемливо. Събрали сме задоволително материали, които считаме да предадем на прокуратурата ”. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в студиото на „

„ Надяваме се за този случай да има най-тежки санкции ”, сподели още Деница Сачева.

" От началото на годината 13 000 души останаха без персонален помощник. До момента сме създали национална стратегия, с цел да помогнем на тези хора, само че за жалост тя ще стартира на работи през март ", разяснява общественият министър оставането на хора с увреждания без персонален помощник.

“Трябва да намеря решение на тези проблеми. Даваме 3,5 млрн. годишно, би трябвало този запас да отива там където има потребност. Само 92 млн. лв. ще бъдат дадени за персонален помощник през тази година “, посочи тя и добави: „ Опитвам се да намерим пари и в този бюджет за решение на проблемите отвън националната стратегия. “

По мотив ограниченията за подправените болнични общественият министър сподели, че към този момент е изработен разбор и той е възложен на обществените сътрудници. -->

„ Първо трябваше да бъде изработен разбор, той е реалност и е показан на обществените сътрудници, и беше признат от Министерски съвет. Мерките са свързани на първо място с повече надзор и осведомителна съгласуваност сред системите. Едно от предложенията е работодателите да подписват контракт с доктор, който да верифицира дали болничният е същински. Трябва да предвидим кой ще подава сигнали за инспекция на такива болнични. Трябва да създадем преценка къде е салдото “, обясни тя като посочи, че в случай че се върне остарялото състояние, при което Национален осигурителен институт плащаше първите три дни, то това би коствало на бюджета спомагателни 200 милиона.

Сачева отбрани държавните служители, за които през изтеклата седмица стана ясно, че са взели 25% от всички болнични по коледните и новогодишни празници.

„ 25% от чиновниците в бюджетния бранш. Високият % е разбираме, тъй като страната е най-големия шеф. В нашето ведомство от 350 чиновници, единствено четирима са взели болнични по празниците. Направили сме инспекция, няма хора, които да са злоупотребили. Искам да защитя администрацията, те са 140 000 души “, сподели тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР