Боулинг за някои е спорт, за други просто игра. Всъщност

...
Боулинг за някои е спорт, за други просто игра. Всъщност
Коментари Харесай

Боулинг – спорт + игра = спортна игра

Боулинг за някои е спорт, за други просто игра. Всъщност боулингът е спортна игра, известна по целия свят, с която се забавляват дребни и огромни. Играете ли боулинг?
Боулинг – къса история

Боулингът е антична игра, която с годините печели от ден на ден последователи. Първите боулинг топки и кегли са открити в египетска гробница от 5200 година пр.н.е. Древните полинезийци играели на писти по 60 фута, колкото са и днешните. Боулингът бил част от религиозна гала в Германия през четвърти век. Смятало се, че този, който можел да бутне кеглите, е с добър темперамент, а оня, който пропуснел, трябвало да изкупи греховете си с смирение.

Англичаните внесли тревния боулинг, само че немските колонизатори въвели „ девет кегли ”, антична игра, развила се в актуалния боулинг с 10 кегли. Заради неудобствата, дължащи се на другите стандарти, топ боулърите на 19 век основават единни общоприети правила. Те основават Американския Боулинг Конгрес (American Bowling Congress - ABC) през 1895 година. Женският Международен Боулинг Конгрес (Women`s International Bowling Congress - WIBC) е основан през 1916 година. До 1950 година кeглите се нареждали ръчно от дребни деца, наричани pin-boys, когато са конфигурирани първите автоматизирани машини за разпореждане на кегли. Осем години по-късно е учредена Федерацията на професионалните боулъри (Professional Bowlers Association P.B.A.).
ВИЖТЕ СЪЩО:

 Боулинг – спорт + игра = спортна игра

Как се играе боулинг? Целта на играта е да се печелят точки, събаряйки колкото можеш повече кегли.
В боулинга се употребяват 10 кегли, които са номерирани от 1 до 10. Дължината на кеглата е 38 см, ширината е 12 см, а тежестта 1,5 до 1,65 кг. Кеглите се редят във формата на триъгълник, като най-отпред е централната кегла №1.

Пистата е общоприета: дължина - 18,228 м; широчина - 1,644 м; надолнище - 10 см. Боулинг топката е с диаметър 21,8 см има три дупки за захват с палеца, междинния и безименния пръст. Теглото й е от 2,3 кг до 7,3 кг.

Стартът е на 2,5 - 3 метра от фал линията. Застава се в средата на пистата. Правят се 4 естествени крачки. В стартовата позиция левият крайник е с 10-15 см по-напред от десния и двата крайници са ориентирани към кеглите.

Върви се в права линия и след мятане на топката е значимо да се резервира равновесие и да не се настава фал линията, тъй като това нулира резултата от удара. Една игра се състои от 10 двойни удара (фреймове).

Ако сте съумели да свалите с един удар всичките 10 кегли, то вие сте създали страйк (strike) и печелите оптималния брой точки – 10. Към тях ще бъдат прибавени, извоюваните от вас точки в идващите два удара.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Така наречената " съвършена игра " е 300 точки и се състои от 12 страйка.

 Боулинг – спорт + игра = спортна игра

Боулинг – малко по малко Pushway - 1-ва крачка: Първата крачка е с десния крайник. Едновременно с това се избутва топката напред и надолу. Swing – 2-ра крачка: Правейки втората крачка, топката се издърпва надолу и обратно, като по едно и също време се изнася лявата ръка встрани за равновесие. Backswing – 3-та крачка: Топката се изнася допустимо най-вече зад тила, играча се свива леко в кръста, навежда се напред, като рамената остават изправени. Sliding step&Release – 4-та крачка: При тази последна крачка левия крайник се плъзга и остава начело, а десният се изнася обратно и вляво. Топката се освобождава да изхвръкне от ръката, която следва посоката на топката.ВИЖТЕ СЪЩО:

 Боулинг – спорт + игра = спортна игра

Боулинг терминология

Грип (grip) – Захват – За да е сполучлива играта, топката би трябвало да бъде комфортна. Ако тежестта или разположението на дупките са за нечии по-големи или по-малки пръсти и захватът ви не е добър, то играта ще ви затруднява, вместо да ви забавлява.

Суинг (swing) – Замах – При мятане на топката се употребява инерцията на тежестта.

Стъпки – Начинаещите боулъри стартират с 4 стъпки, а след това минават на 5.

Синхрон – Необходимо е допустимо най-хубаво синхронизиране сред суинга и стъпките, с цел да бъде хвърлянето сполучливо.

Изстрел (release) – Топката се хвърля, когато доближи равнището на глезена на приплъзващия се крайник.

Leverage – Това е идеалният резултат от сполучливата композиция сред позиция на тялото, инерцията на топката и салдото.

Follow-Through – Движението, следващо хвърлянето. Точното му осъществяване е доста значимо за положителния баланс.

Страйк (strike) – Свалянето на всички кегли с един изстрел на топката.

Спеър (spear) – Свалянето на всички кегли с две поредни хвърляния.

Фрейм - Всеки от играчите има право на два следващи удара.

Фаул (fоul)-линия – Мястото, където играчът пуска топката на пътеката и не трябва да я настава.

 Боулинг – спорт + игра = спортна игра

Вече знаете премного за боулинга. Сега остава да се забавлявате, до момента в който играете.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР