Ботьо Ботев е бивш директор на отдел Убийства в Национална

...
Ботьо Ботев е бивш директор на отдел Убийства в Национална
Коментари Харесай

Топкриминалистът Ботьо Ботев сензационно пред БЛИЦ TV: Кела допусна фатална грешка, снабди с пушка убиец! Той е продукт на Стоил Славов от СИК, който бе взривен!

Ботьо Ботев е някогашен шеф на отдел " Убийства " в Национална работа " Полиция ". През 2002 година е почетен със специфичната премия " Полицай на годината ". След пенсионирането си работи в дирекция " Оперативно-техническа информация " на Министерство на вътрешните работи. Ботев е единственият офицер от българската полиция, който е отличен с медал Стара Планина, връчен му от президента Георги Първанов във връзка неговата 60-годишнина. С господин Ботев беседваме за знаковите фигури в престъпните среди, делата против тях и разстрелите. -Г-н Ботев, приканиха Ви като очевидец по делото против Пламен Дишков-Кела, който е обвиняем по обвиняване, че е поръчал убийството на Димитър Стаматов-Мастара.
Първоначално Кела бе наказан на 20 години, само че по-късно делото против него бе обновено, тъй като магистратите одобриха тезата на юристите му, че правото му на отбрана е нарушено, тъй като не е знаел, че против него се води дело. Как си обяснявате развръзката по случая?

-В България има 3-4 каузи, които са продължавали в границите на 12-13-14 години в правосъдна фаза.

Много неща биха могли да бъдат посочени, които пречат на делата, включително и адвокатски трикове, само че бих могъл да изразя мнението си, че не може съществени каузи във връзка с съответни убийства да се влачат близо 15 години.

Едно от тези каузи е въпросното дело за убийството на Мастара, който е бил месарски необут. Това е едно знаково ликвидиране, което е осъществено по напълно професионален метод. Срещу него е стреляно от висока постройка.

Този случай беше решен доста бързо на база на работата, която беше свършена по събиране на директни доказателства, които обвързаха виновността на поръчителя и причинителя на убийството.

-Как ще коментирате събитието, че Кела бе търсен от Интерпол близо 20 години, през това време се беше подложил на пластична интервенция, а когато беше задържан съобщи, че не знае за делото против него?
-Това са парадокси! Не знам дали си е правил пластична интервенция, само че съм се интересувал от някои данни от житието и битието му до момента в който се укриваше в чужбина.

Така или другояче Пламен Дишков беше една знакова фигура в родилия се незаконен свят.

За мен по това ликвидиране, за което става дума, той направи съдбовни неточности, които един интелигентен уредник на поръчково ликвидиране не би направил.

-Кои са тези неточности?
-Той си ги знае кои са, с цел да се докара до това, че действително се стигна до него като гарант на ликвидиране.
Много са нещата по този случай, не желая да влизам в детайлности, само че едно от тях е, че той достави с пушка причинителя.

-За извършителството на убийството бе наказан на 20 години затвор Бойко Стоянов. Възобновяването на делото даде опция на това лице да придобие качеството на очевидец и да съобщи, че е направил признания за закононарушението под Ваше давление. Не е ли това различен огромен абсурд в нашата правосъдна система?
-Законът по този начин или другояче има съображение и дава право на мотивация за сходен разпит на очевидец на разположение, което е изтърпяло присъдата си.

Отделен въпрос е по какъв начин се възприемат тези негови показания.

Смешното в тази ситуация е, че човек, за който е потвърдено през съд, че е направил сходно действие – ликвидиране, излежал е присъдата си, въпреки и донякъде, тъй като е бил освободен с 5 години и половина по-малко от първичната си присъда, излиза по-рано от пандиза.

Съдът преценя дали е редно да понижи присъдата на разположение упрекнато в такова тежко закононарушение с претекста, че то се е поправило по време на престоя в пандиза. Но аз незабавно бих контрирал – той по този начин се е осъзнал, че излизайки от пандиза стартира да приказва нелепости от позиция на това, че в диалог, който аз съм водил с него съм го бил убедил да признае ликвидиране, което не е направил. В същото време той бе наказан за това ликвидиране.


Пламен Дишков-Кела

-За страдание законите у нас са такива, че дават опция на обвинените да приказват каквото си изискат.
-В случая той приказва не като обвинен, а като очевидец. Така че носи наказателна отговорност за набедяване и клюка.

-Пламен Дишков е един от дребното останали живи с прякори в престъпните среди. На кого е артикул този човек?

-Продукт е на процесите, които се развиха след 1989 година

В годините той беше на послушание и изпълняваше волята на друга знакова персона, която почина.

-Коя е тази персона?

-Знае се коя е.

-Предполагам, че въпросната персона гравитира към СИК?
-Да.

-Но, сега не е комфортно да я назовете?
-Защо не? Стоил Славов.


Стоил Славов (най-вдясно) по време на среща с Младен Михалев-Маджо и Венцислав Стефанов

-Самият Стоил Славов бе взривен през януари 2004 година с еластичен експлозив в асансьора на постройката на бул. „ Джеймс Баучер “ дружно с трима от телохранителите си. Как си обяснявате, че това ликвидиране не беше разкрито?

-По доста аргументи. Първо, закононарушенията от този жанр, които са осъществени в жанр Терор и със средства рискови за мнозина и затова оставят доста малко материални доказателства и улики, които биха могли да се съберат при огледа на едно такова място на престъпление.

Но за мен не това е основата. По принцип не може всичко в областта на криминалистиката да се разкрие.
Има един принцип – да се работи по този начин отговорно и задълбочено, и да се направи всичко вероятното даже от невъзможното, с цел да бъде разкрито обещано закононарушение.

Моят опит демонстрира, че там където са подхванати нещата има резултат.

Много поръчкови убийства бяха разкрити, освен това не 1, не две или 3.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР