Ботев ще домакинства на клубния си стадион Христо Ботев за

...
Ботев ще домакинства на клубния си стадион Христо Ботев за
Коментари Харесай

Ботев на Колежа в евротурнирите отново след почти 30 години

Ботев ще семейства на клубния си стадион " Христо Ботев " за първи път от съвсем 30 години. Пловдивчани завоюваха за 4-ти път в историята си Купата на България и си осигуриха присъединяване в Лига Европа и най-малко 4 мача в евротурнирите. 
Прочетете още
За последно Ботев игра в Европа в Пловдив против испанския Севиля в шампионата за Купата на УЕФА. Двубоят се играе на 26 септември 1995г. на Колежа. В първия мач канарчетата губят с 0:2, само че са устремени да заличат пасива си и да се класират в идващия стадий. Мончу открива в 57-та минута и прави задачата на Ботев много сложна, само че Румен Иванов в 68-та минута изравнява. Ботев е на крачка от успеха в тази среща, само че в 89-та минута Костадин Видолов пропуща дузпа.

Севиля тогава е водена от хърватската легенда Давор Шукер, който единствено три години по-късно ще стане голмайстор на Световното във Франция и ще завоюва бронз с Хърватия. Шукер вкарва двата гола за Севиля в Испания и дава асистенция за гола на испанците в Пловдив. 

След 1995г. Ботев се завръща в евротурнирите през 2013г., само че тогава стартира градежа на стадион " Христо Ботев "  и отборът би трябвало да играе в Европа на стадион " Лазур " в Бургас. След това градежът беше спрян и съвсем 10 години Ботев домакинстваше въз основата си в Коматево. Освен на  " Лазур " в Бургас Ботев игра един мач и на националния стадион " Васил Левски " в София против кипърския АПОЕЛ в среща от Лигата на конференциите.

Така след съвсем 30 години " канарчетата " ще имат опция да играят вкъщи в мач от евротурнирите. 

Любопитно е, че Ботев държи и сериозен връх, който е обвързван с най-вече мачове без загуба като хазаин от всички български тимове в евротурнирите. Серията на пловдивчани започва точно през 1995г., само че в предния мач от Купата на УЕФА против грузинския Динамо Тбилиси и продължава и до през днешния ден, а мачовете са общо 11. 

Жребият за първия прелиминарен кръг на Лига Европа е на 18 юни. Ботев към този момент знае два от осемте вероятни евентуални противника, а това са хърватския Риека и казахстанския Тобол. Пловдивчани ще са непоставени в жребия. 

Първият мач е на 11 юли, а реваншът е на 18 юли. Дори и да отпадне от Лига Европа Ботев ще продължи присъединяване си в Лигата на конференциите и си подсигурява най-малко два мача на Колежа в евротурнирите. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР