* Боташ и Газпром преговарят цените на синьото гориво за

...
* Боташ и Газпром преговарят цените на синьото гориво за
Коментари Харесай

Всички на Балканите са  с мерак за газов хъб

* " Боташ " и " Газпром " договарят цените на синьото гориво за Турция да станат като в Германия * Разпределител на синьо гориво ще стане страната, която предложи логистика и инфраструктура, споделя доктор Волкан Йоздемир
--------------

Д-р Волкан Йоздемир ръководи Института за Енергийни пазари и политики (EPPEN) – тинк-танк в региона на енергетиката, основан в
Турция. Той е специалист по съветските, каспийските и турските енергийни пазари, по газова търговия, ценообразуване и геополитика. Работи с Департамента по външна
търговия на Турция, с турското Министерство на енергетиката и естествените запаси, както и с държавната компания BOTAŞ. Изнася лекции по енергийна стопанска система, дипломация и сигурност
в разнообразни институции. Докторската му степен по стопанска система е от Института по интернационалните
енергийни политики към Московския държавен университет (2013 г.) с дисертация върху международните пазари на природен газ и икономическите измерения на турско-руските газови връзки. Д-р Йоздемир бе участник в кръглата маса на енергийните специалисти, проведена от Българска телеграфна агенция и ТАСС, която се организира на 17 март в София. 

---------------------------

- Доктор Йоздемир, ще бъдат ли спазени периодите за строителството на " Турски поток " по този начин, че от началото на идната година да потече газ по тръбите към Европа?

- Турция е обвързвана с първата част от този газопровод, който ще има годишен потенциал 15,750 милиарда. Той ще бъде приключен в уговорения период до края на годината. Тогава Турция ще получава природен газ на своята граница и ще може да го трансферира по личните си тръби.

- При последната аудиенция на президента Ердоган в Русия на 8 април 2019 година съветските медии оповестиха, че е обсъждано да се забърза построяването на " Турски поток ", като от турска страна бяха поискани от президента Путин отстъпки в цената на газа. Тогава не се стигна до съглашение, само че дали има развиване по този проблем?

- Търговията с природен газ и градежът на газопреносната система са два обособени въпроса. Аз допускам, че диалозите сред " Боташ " и " Газпром " ще доведат до нужните решения да се понижи цената за Турция и да се доближат равнища, каквито са годни за Германия сега.
Турция има съществено партньорство с Русия за " Турски поток ". От гледна точна на енергийната сигурност, която е доста значима, е добре да се осъществя " Турски поток ". Тогава ще премахнем договорите с Украйна, които са несигурни. Като се осъществя втората част на " Турски поток ", това ще е от изгода и за България, и за Сърбия, и за Унгария. Ще се диверсифицират и доставките, и маршрутите. От 1997 година Турция внася газ от Русия през България. Но в този момент Турция ще се ще се трансформира в директна страна за България. Ще се сътвори и взаимна взаимозависимост сред Турция и Русия, както и потребността от мултикултурни връзки. Така всички заинтригувани страни ще си взаимодействат. 

- Според Вас ще се извърши ли концепцията на българското държавно управление България да стане газов хъб на Балканите?

- Не единствено България, а и други страни, измежду които и Турция, и Гърция, имат предпочитание да станат хъб за систематизиране на природния газ на Балканите. Това не е елементарно, належащо е да се приложи доста сериозен търговски механизъм, с цел да се реализира тази концепция. Ако би трябвало да сме реалисти - има разлика сред мечтаното и вероятното да бъде направено.

- А какво съответно би трябвало да се направи, с цел да се наклонят везните към някоя от страните, искащи да са газоразпределителен хъб?

- В случая би трябвало да погледнеме нещата по този начин: няма вас да ви изберат за разпределителен хъб, а вие би трябвало да предложите нужната логистика, да имате инфраструктура, с цел да можете да бъдете подобен разпределител.

- В Гърция бе открит актуализирания терминал за полутечен газ, чака се да бъде приключена газовата връзка Комотини Стара Загора, с цел да може и България да диверсифицира своите доставки. Турция купува ли полутечен газ?

- В Турция имаме огромен потенциал за подобен газ. Имаме две стационарни станции, също и две преносими станции, тъй че мога да кажа умерено, че Турция разполага с голям потенциал в това отношение.

- Според статистиката, потреблението на сила в Турция е повишено с 9,5% единствено през 2017 година, като природният газ е осигурявал 28,15% от общите енергийни потребности на страната през 2017 година по отношение на 26,45% година по-рано. 14 млн. семейства и съвсем 50 млн. души разчитат на газ. В същото време в България едвам 2 % от семействата са газифицирани.  Как ще се развиват нещата в бъдеще, ще имаме ли повече газ, което е от най-екологичните и най-евтини горива?

- В Турция мрежата за доставяне на семействата с природен газ е доста развита и може да се каже, че в съвсем всички обитаеми места тя се употребява. Употребата на природен газ е към 50 милиарда куб. метра годишно за семействата. Предполагам обаче, че с навлизането на зелената сила, частта, която образува в ценовия микс природният газ, ще понижава.

- В Турция бе даден старт на атомната централа " Аккую ", в България също вървят процедури за градежа на АЕЦ " Белене ". Ще натежи ли атомната сила в енергийния микс в бъдеще?

- Аз не мога занапред да направя далечна прогноза по какъв начин ще се развие този бранш. Но в случай че гледаме връзките сред Турция и Русия - от една страна, и Турция и България - от друга, считам, че развиването на атомната енергетика не е без значение от политическите връзки.

                   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР