Ботаническата градина на БАН и музеите на академията са с

...
Ботаническата градина на БАН и музеите на академията са с
Коментари Харесай

За 150 г. БАН: Музеи без пари

Ботаническата градина на Българска академия на науките и музеите на академията са с вход свободен през днешния ден. Повод е празникът на Българска академия на науките. Академията празнува 150 години.

Ботаническата градина ще може да се преглежда без пари и на следващия ден, неделя, 13 октомври. И през двата дни гости ще се насладят на обичайните " Есенни срещи с растенията ". Специалистите ще покажат и опишат за благосъстоянието на сбирките. Специално внимание е отделено на неповторимите мостри, в това число опазените по време на двете международни войни, оповестиха от Българска академия на науките.

В Националния археологически музей в зала Праистория посетителите ще открият експонати от старокаменна (палеолит), новокаменна (неолит), каменномедна (халколит), ранна и междинна бронзова ера (1 600 000 г.-1 600 година прочие Хр.). Праисторическата експозиция дава цялостна визия за материалната и духовна просвета на най-ранните жители на нашите земи. Тук особено място заемат няколко огромни епонимни поселищни сбирки – от пещерите Козарника, Белоградчишко и Темната дупка, Луковитско, както и от селищните могили Караново и Езеро, Новозагорско.

 В зала „ Трезор ” пък могат да ес видят три международно известни съкровища – Вълчитрънското злато, сребърните гарнитури за конска екипировка от Луковит, Ловешко и  златните украшения и сребърните съдове и монети от Николаево, Плевенско. В залата са изложени и най-новите находки от региона на Казанлък - целия инвентар от могила Светица, с неповторимата златна погребална маска, както и главата на Севт Трети от бронзовата му скулптура от могила Голяма Косматка в Шипка.

На двата етажа на Централната зала на музея са изложени сбирки монументи, датиращи от къснобронзовата ера до късното средновековие. Те илюстрират главните интервали на историята на необятен регион на Югоизточна Европа. Там са подчертани най-значителните и присъщи аспекти на огромните култури, които са се срещали и сливали в тези земи: тракийска, елинска, римска, византийска, българска, отоманска.

В зала Средновековие експозицията отразява материалната и духовна просвета на българите във времето сред VІІ и ХIV в. В нея са показани материали от дългогодишните изследвания на старите български столици – Плиска, Преслав и Царевград Търнов. Акцент измежду тях е иконата на Св. Тодор Стратилат, която е най-стария пример на керамичното иконописие.

Националният природонаучен музей при Българска академия на науките е единствената национална институция, директно ангажирана със съхраняването на научни сбирки от живата и неживата природа от България и света. Основните научни цели на музея са проучването на биологичното многообразие, опазването на естествената среда и еволюцията на организмите. Във връзка с това основната задача на Национален природонаучен музей е всестранното изследване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите освен на България, само че и други страни.

Експозицията на музея е ситуирана в 15 зали - може да се видят изчезналият в света каролински папагал, изчезналите в България тюлен духовник, космат лешояд, дребна дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра.

С богата стратегия ще е и Националният етнографски музей. Представителната експозиция " ВРЕМЕНА И ХОРА – живите обичаи на България “ е ситуирана в 11 зали на Княжеския замък. Тя показва живота и формите на другарство в селото и в града през последните 200 години; показва биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, имали и употребявали.

Изложбата " Пазители на времето или по какъв начин работи един музей “ преглежда главните действия на музея – да придобива, съхранява, изследва, популяризира и показва материалното и нематериалното завещание на човечеството и неговата среда за образование, обучение и забавление.

Постерна галерия " Българска етнография “ показва наличието на уеб страницата " Българска етнография “ (https://balgarskaetnografia.com). Сайтът показва българската етнография в нейното разнообразие: празници, вярвания, календар, обреди от виталния цикъл, детайли от материалната просвета (бит, храна, облекло), социо-нормативна просвета, етнографски групи, етно-религиозни общности, етнография на българската диаспора, фолклор. Към момента на уеб страницата са качени 230 научно-популярни публикации.

Националният антропологичен музей при Института по пробна морфология, патология и антропология с музей-БАН (ИЕМПАМ-БАН) е единствената музейна институция в България, представяща резултатите от дългогодишните проучвания на нашите учени в региона на физическата антропология. В залите на музея посетителите могат да научат доста забавни обстоятелства за Човека, основател на многообразието от култури по нашите земи. Експозицията е основана на подробното познаване на културните особености, свързани с погребалните практики, палеодиетата, палеопатологията, другите ритуални въздействия, бойни контузии и прилагани лечебни практики, които се откриват по човешките скелети от археологически разкопки.

Националният антропологичен музей показва в своята експозиция реконструкции на главата по черепа, посредством които се онагледява антропологичната характерност на жителите на българските земи през другите интервали в историята.

Емблематична е реконструкцията на по този начин наречената “тракийска принцеса " от Враца. Археологическата обстановка, при която са открити костните остатъци на младата жена в Могиланската могила (IV в.пр. Хр.) удостоверяват сведението на Херодот за ритуалното умъртвяване на обичаната брачна половинка на владетеля.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР