Босненските власти затвориха днес импровизирания лагер за мигранти на границата

...
Босненските власти затвориха днес импровизирания лагер за мигранти на границата
Коментари Харесай

800 мигранти бяха прехвърлени от лагера Вучак в Сараево

Босненските управляващи затвориха през днешния ден спонтанния лагер за мигранти на границата с Хърватия Вучак, като трансферираха стотици мигранти в Сараево, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на полицейски източник. Агенцията напомня, че интернационалната общественост осъди ужасните условия за живот в този лагер.

Лагерът, открит през юни покрай Бихач в Северозападна Босна на мястото на бивше бунище и покрай терени, минирани по време на войната през 90-те години, бе именуван " джунглата ", защото бе лишен от най-елементарните инфраструктури. Мигрантите живееха в палатки, без вода и електричество, показва Българска телеграфна агенция.

Общо 770 души бяха трансферирани към Сараево с петнайсет рейса, съобщи за Агенция Франс Прес Али Силдедич, представител на полицията в кантона Бихач.
Общинските управляващи и Червеният кръст ще демонтират палатките денем, е показал източникът.

Лагерът бе подложен на критика особено от Брюксел, който финансира действието на няколко центъра за мигранти, ръководени в Босна от Международната организация по миграцията.

Комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович съобщи, че този лагер е позор за Босна и че това е най-лошият лагер за мигранти в Европа. Тя уточни това при посещаване на място предходната седмица.

Подложени на интернационален напън, босненските управляващи взеха решение да открият нов лагер в някогашна казарма покрай Сараево, само че надалеч от границата с Хърватия, която е член на Европейски Съюз.

Оборудването на този лагер не е завършило, само че половината от мигрантите от Бихач са били отведени там през нощта, съгласно източник от Международната организация по миграцията. Когато работата бъде завършена след две седмици, казармата ще може да одобри още стотици мигранти.

Другата половина от мигрантите от лагера край Бихач са били превозени до приемния център Хаджичи, покрай Сараево. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР