Босненските власти задържаха председателя на най-висшия съд в страната и

...
Босненските власти задържаха председателя на най-висшия съд в страната и
Коментари Харесай

Арести в БиХ: Председателят на най-висшия съд и бившият шеф на разузнаването с белезници

Босненските управляващи задържаха ръководителя на най-висшия съд в страната и някогашния началник на разузнаването поради хипотетичната им роля във възпрепятстването на следствие на нелегално подслушване на телефони, съобщи Агенция Франс Прес.

Според основния прокурор на Босна и Херцеговина съдията Ранко Дебевец и шефът на разузнаването Осман Мехмедагич са упрекнати, че през 2020 година са " организирали нелегално подслушване, ориентирано към съдиите от босненския държавен съд и чиновниците на прокуратурата ".

Двамата мъже бяха задържани тази седмица по искане на прокурора, наблюдаващ следствието на случая, който твърди, че двойката се е пробвала да попречва следствието.

" Държавният съд на Босна и Херцеговина разпореди задържането на обвинените Ранко Дебевец и Осман Мехмедагич за оптимален период от 30 дни ", се сподели в изказване на съда.

Мехмедагич е оглавявал босненската Агенция за разузнаване и сигурност от ноември 2015 година до януари 2023 година По-късно против него бяха наложени наказания от Съединени американски щати за корист с власт дружно със " забележителна корупция " и връзки с " незаконни мрежи ".

Бившият началник на разузнаването е считан за непосредствен до някогашния бошняшки член на тристранното председателство на Босна Бакир Изетбегович, който оглавява една от главните политически партии в страната.

Дебевец е ръководител на Държавния съд от 2016 година и беше определен през януари за нов шестгодишен мандат. Той беше краткотрайно отхвърлен от поста си на 20 декември.

Корупцията и злоупотребата с власт от дълго време преследват БиХ, защото страната се бори с безчет политически дисфункции през трите десетилетия след бруталната революция, в която починаха 100 000 души, а повече от два милиона бяха разселени. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР