Босненски регионален премиер и други двама бяха осъдени на 4,

...
Босненски регионален премиер и други двама бяха осъдени на 4,
Коментари Харесай

Осъдиха премиер на 4 г. затвор за присвояване. Фирма за малини доставила дефектни респиратори за COVID

Босненски районен министър председател и други двама бяха наказани на 4, 5 и 6 година затвор по обвинявания в заграбване при закупуване на дефектни респиратори за пациенти с КОВИД през 2020 година посредством компания за преправка на малини, заяви Ройтерс.

Фадил Новалич, министър-председател на самостоятелната Федерация Босна и Херцеговина, е наказан на четири години за корист със служебно състояние и нарушение на Закона за публичните поръчки.

Адвокатите на тримата подсъдими, които отхвърлиха да са направили закононарушение, обявиха, че ще апелират присъдата и към този момент техните клиенти остават на независимост.

Това е първият път, когато върховен чиновник е наказан на затвор за заграбване в Босна и Херцеговина, която е наранена от корупционни кавги, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според юриста на Новалич Васвия Видович казусът е бил изфабрикуван от медиите и присъдата е политически стимулирана.

Новалич, дружно с Фахрудин Солак, длъжностно лице, отговарящо за закупуване на съоръжение за битка с пандемията, и Фикрет Ходжич, шеф на компанията, доставила респираторите, са били арестувани за малко през май 2020 година откакто първичен отчет на прокуратурата разкрива, че респираторите не могат да бъдат употребявани за съответно лекуване на пациенти в интензивните отделения.

Ходжич и Солак са наказани надлежно на пет и шест години затвор.

Министърът на финансите Йелка Миличевич, упрекната в немарливост, за това, че е разрешила закупуването на респиратори, е оправдана по всички обвинявания.

Босненската компания Srebrena Malina, преработвател на малини, която няма лиценз за импорт на здравно съоръжение, е била определена от районния спешен щаб за импорт на китайски респиратори за 10,5 милиона босненски марки (5,8 милиона долара) и друго здравно съоръжение, когато пандемията се развихри през април 2020 година и разпоредбите за възлагане на публични поръчки бяха смекчени.

Разхлабването на разпоредбите е разрешило непосредствено договаряне с доставчиците, а не посредством социална поръчка. Новалич продължава да бъде на поста си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР