Босненската Република Сръбска се отказа от спорен план за нова

...
Босненската Република Сръбска се отказа от спорен план за нова
Коментари Харесай

Натиск от Запада отказа босненските сърби от план за нова полицейска част

Босненската Република Сръбска се отхвърли от противоречив проект за нова полицейска част от 1000 запасни офицери, подложена на критика от жертви на военни закононарушения и събудила терзанията на западни дипломати, оповестиха " Ройтерс " и " Болкан инсайт ".

Решението провокира неодобрение в другата съставна единица на Босна - Федерация Босна и Херцеговина. Причина за интернационално безпокойствие обаче станаха освен мемоари за ролята на запасните офицери през 90-те години, а и желанието на бошняци и хървати да основат лична част.

Обяснението не бе публично обвързвано с негативната реакция. Според известието на вътрешното министерство в Баня Лука причина е потребността от " по-дълъг интервал от време " за основаването на полицейската част и разноските за " асортимент, доставяне с униформи и друго обвързвано с това съоръжение и съответно образование. "

Оттеглянето на проекта през днешния ден става ден преди той да бъде разискван в Народното събрание ва Република Сръбска. Вътрешното министерство на Федерация Босна и Херцеговина (населена главно с бошняци и хървати) разгласи, че в отговор също се отхвърля от желанието си.

" Болкан инсайт " отбелязва, че предходната седмица американски представители - измежду тях помощник-държавният секретар Матю Палмър - са се срещали с политици из цяла Босна, в това число в Република Сръбска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР