Босна и Херцеговина е изправена пред увеличаване на броя на

...
Босна и Херцеговина е изправена пред увеличаване на броя на
Коментари Харесай

Босна се опасява, че става част от нов път за мигранти към Западна Европа

Босна и Херцеговина е изправена пред увеличение на броя на мигрантите, които пресичат балканската страна по пътя си към Западна Европа, написа Balkan Insight.

Според локални чиновници обстановката към този момент е под надзор. Те обаче се притесняват, че може да се стигне до проблеми, в случай че сегашната наклонност към растеж се резервира. " До края на май, в случай че наклонността продължи, се притеснявам, че ще ни свършат средствата (за справяне с мигранти) ", разяснява Борсилав Божич, който оглавява взаимната парламентарна комисия за човешки права.
По данни на Службата по задгранични въпроси сега в Босна има към 1500 мигранти, Близо 70 търсещи леговище са настанени в център на към 40 килиметра от столицата Сараево. " Капацитетът ни е за 154 места и към този момент държим нещата под надзор ", споделя Мариян Баотич, помощник-министър по сигурността.

Босна разполага единствено с един формален център за търсещи леговище и с различен за незаконни мигранти, които са под непрекъснат контрол и им е неразрешено да го напущат, за разлика от тези в центъра за търсещи леговище. Някои неправителствени огранизации и елементарни хора също взеха решение да оказват помощ и да дават заслон на търсещите леговище. Те също са задължени да осведомят за това управляващите.

Босненската гранична полиция е докладвала за 458 противозаконни мигранти тази година, което е съвсем половината от общия брой за цялата 2017 година Данните демонстрират, че Босна може би се трансформира в част от нов път за тези, които желаят да влязат в Европейски Съюз от страни като Пакистан, Алжир, Афганистан и Турция.

Божич също е на мнение, че може да се появява нов мигрантски път на Балканите, " минаващ през Албания, Черна гора и частта на Херцеговина от страната (от Босна) ". " Броят на идващите в Босна мигранти се е нараснали с 25% ", изяснява той.Премиерът на страната и ръководител на босненския Съвет на министрите Денис Звиздич предизвести, че бедната страна не може да се оправи с възможен внезапен растеж в броя на мигрантите. " Босна няма потенциала да се оправи с огромен брой мигранти и, за жалост, не можем да приемем всички тях, а множеството не желаят да останат тук, те са просто на път към Европейски Съюз ", сподели неотдавна той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4678)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР