Борсовият дебют на българската Хювефарма се отлага за неопределено време.

...
Борсовият дебют на българската Хювефарма се отлага за неопределено време.
Коментари Харесай

Хювефарма натисна спирачката на борсовия си дебют

Борсовият дебют на българската " Хювефарма " се отсрочва за неопределен срок. Компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви планираше да предложи новоиздадени и съществуващи акции на борсата Euronext в Амстердам, само че в последният миг IPO-то е спряно, се схваща от прессъобщение.

" Хювефарма " се бе прицелила в пазарна оценка до €4,5 милиарда, което щеше да я трансформира в най-скъпата обществена компания с български притежатели. Планът бе тя да набере сред €300 млн. и €386,25 млн. от продажбата на новоемитирани акции, а едноличният акционер " Адванс Пропъртис " на братята да продаде част от каузи си против още стотици милиони евро.

В известието Кирил Домусчиев, президент и основен изпълнителен шеф, показва, че решението е взето след " интензивни диалози с уважавани институционални вложители ", от които за него е станало ясно, че " актуалната и средносрочната траектория на напредък ще бъде обезпечена най-добре като компанията остане частна ", което ще резервира " гъвкавостта и предприемаческия ѝ дух ". Друга допустима причина е неналичието на задоволителен интерес измежду вложителите.

" Хювефарма " планираше да продаде до 15 милиона новоиздадени акции на цена сред €20 и €25,75 за брой, което щеше да ѝ донесе до €386,25 млн. " Адванс Пропъртис " пък планираше да продаде още над 11 млн. акции против оптимално €285 млн., а в известието се говореше и за спомагателни 3,5 млн. акции при разполагаем интерес.

От известието излиза наяве, че е допустимо " на по-късна дата " проектите за IPO да бъдат възродени.

Българската фармацевтична компания е профилирана в производството на артикули за ветеринарната и хуманна медицина. В известието, в което се показва, че компанията е най-бързо растящата в сегмента си в света, се напомня още, че " Хювефарма " има 13 индустриални местоположения в Италия, Франция, България и Съединените американски щати., където проработи цех за към 300 млн. лева

Пазарът на ветеринарна активност се прави оценка на $33 милиарда през 2019 година, от които към 60% идват от добитъка. Компанията е шестата най-голяма в своя сегмент, се сочи още в известието, като се чака той да пораства с 5% годишно до 2024 година, съгласно Vetnosis.

" Хювефарма " усилва резултатите си, макар пандемията. През 2020 година приходите ѝ доближават €588 млн., а облагата преди налози, лихви и обезценка е €167 млн. Маржът доближава 28,4%. През първото тримесечие на 2021 година приходите нарастват с 11,2% по отношение на същия интервал на предходната година, като се регистрира растеж във всички сегменти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР