Борсовите сделки за доставка на природен газ през юни се

...
Борсовите сделки за доставка на природен газ през юни се
Коментари Харесай

Цената на газа падна 84 евро/мВтч за първи път от началото на войната

Борсовите покупко-продажби за доставка на природен газ през юни се подписват на към 20% по-ниски по отношение на тези от последните седмици. Нидерландският показател TTF, който е бенчмарк за цяла Европа и значително дефинира и цените в България, спадна до под 84 евро/мВтч, откакто през по-голямата част на май се движеше към и над 100 евро. Това е най-ниското равнище от 22 февруари насам - ден преди да стартира войната в Украйна.

Основната причина за това утешение на пазарите е новината, че снабдители на газ от, без да нарушават глобите на Европейски Съюз против Русия.

Ако този тренд продължи, то и България би усетила резултат, защото страната получава доставки на газ, които са обвързани с пазарни показатели. При вероятно възобновяване на доставките от " Газпром " цената на съветския газ съгласно контракта с " Булгаргаз " не би трябвало да надвиша 70 евро/мВтч., само че тя включва и доставките на азерския газ, който е със доста по-ниска цена.

Цените могат да продължат да се движат надолу, в случай че стартират да се случват и обсъжданите общи за Европейски Съюз покупки на полутечен газ. Такива може да има още през юни, когато се чакат решенията на европейско равнище за подсигуряването на идната зима. Иначе първите по-значителни количества LNG към този момент пътуват към Европа, в това число и за България. Именно тогава се чака да стартира да се запълва и хранилището в " Чирен ", което в този момент е единственото в Европа, чийто количества не се усилват. Запълняемостта му е малко под 21%, до момента в който междинното равнище в Европейски Съюз е над 42%.
Реклама
Фактор за понижаването на цените на природния газ е и все по-засилващото се безпокойство за световна криза, обвързвана с понижено търсене на артикули и оттова - понижено произвеждане. Именно това провокира и спад в цените на CO2 излъчванията, които се върнаха под 80 евро/тон за първи път от месец насам.

Всичко това би трябвало да стартира да се отразява и на пазара на електрическа енергия, където цените в Европейски Съюз се държат на високите към момента равнища от към 200 евро/мВтч.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР