Борсови цени на електроенергията с доставка 9 февруари в Европа[www.energylive.cloud]Въпреки

...
Борсови цени на електроенергията с доставка 9 февруари в Европа[www.energylive.cloud]Въпреки
Коментари Харесай

Цената на електроенергията в България отново е най-високата в Европа

Борсови цени на електрическата енергия с доставка 9 февруари в Европа

[www.energylive.cloud]

Въпреки че е неделя и потреблението е на относително ниско равнище, през днешния ден България за следващ път от началото на 2020 година е пазарът с най-скъпа електрическа енергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа, написа capital.bg.

``
реклама

В прилежащите Румъния и Сърбия постигнатите цени за електрическата енергия са надлежно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която обичайно е най-скъпият пазар заради включени спомагателни такси в борсовата цена, цената тока за 9 февруари е по-ниска от тази в България - 50 евро/мВтч.

Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
В Западна Европа пък силата е още по-евтина - в Германия бяха реализирани стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция - 14.7 евро/мВтч, като евентуално това е поради свръхпроизводството на вятърните централи, подбудено от наближаващата стихия " Киара ".

Сред аргументите за високата цена на тока в България пък е скъпо и неефективно въглищно произвеждане на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която има свободни мощности, само че не работи. Проблем е и неналичието на задоволителна съгласуваност сред българския и прилежащите пазари, което лимитира опциите за импорт на електрическа енергия.

" 1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса " Задължение към обществото " е цената на електрическата енергия през днешния ден!!! Е, по какъв начин ще ги стигнем германците?! Каква да ни е промишлеността и мисли ли някой за нея? Или приоритет е единствено спасяването на новия " Кремиковци " - Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "? ", написа в обществените мрежи ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на АИКБ Васил Велев пък разгласява инфографика с цените на силата в другите страни, под която написа: " БНЕБ, МЕ, БЕХ, ТЕЦ2? Няма позор, няма оставки?! "

Въпреки доста по-топлото време и намалено ползване на ток от началото на годината България се трансформира от експортьор в чист вносител на електрическа енергия поради високите цени на вътрешния пазар. По данни на уеб страницата https://www.energylive.cloud междинната борсова цена на тока в България от началото на 2020 година до 9 февруари е 51.81 евро/мВтч и е най-високата, в случай че не се взима поради Гърция. Ако към българската цена се добави наложителната такса " Задължение към обществото ", цената на тока ще надвиши с 5 евро гръцката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР