Борсовата цена на природния газ в Европа се понижи до

...
Борсовата цена на природния газ в Европа се понижи до
Коментари Харесай

Цената на природния газ се понижи до най-ниското ниво от май 2021 г.

Борсовата цена на природния газ в Европа се намали до рекордни за последните повече от 2 години стойности, откакто единствено за седмица спадна с 30%. На 17 юли в обедната търговия на нидерландската борса TTF покупко-продажбите с доставка през август се сключваха на равнища под 24 евро/мВтч. Подобни стойности не е имало от май 2021 година През юни 2023 година, преди да стартира повишението на цените, газът се търгуваше на равнища към 25 евро/мВтч.На пръв взор понижението на цените е изненадващо на фона на високите температури в цяла Европа, които покачват потребността от сила за изстудяване и би трябвало даже да оказват въздействие в посока нагоре на цените на газа. Всъщност по-силна движеща мощ се оказва Норвегия, която след началото на войната на Русия в Украйна и изтеглянето на " Газпром " от европейския пазар стана максимален снабдител на газ.
На борсата TTF цената на газа падна под 24 евро/мВтч в обедните часове
Борсовата цена на природния газ в Европа се намали до рекордни за последните повече от 2 години стойности, откакто единствено за седмица спадна с 30%. На 17 юли в обедната търговия на нидерландската борса TTF покупко-продажбите с доставка през август се сключваха на равнища под 24 евро/мВтч. Подобни стойности не е имало от май 2021 година През юни 2023 година, преди да стартира повишението на цените, газът се търгуваше на равнища към 25 евро/мВтч.

На пръв взор понижението на цените е изненадващо на фона на високите температури в цяла Европа, които покачват потребността от сила за изстудяване и би трябвало даже да оказват въздействие в посока нагоре на цените на газа. Всъщност по-силна движеща мощ се оказва Норвегия, която след началото на войната на Русия в Украйна и изтеглянето на " Газпром " от европейския пазар стана максимален снабдител на газ.
На борсата TTF цената на газа падна под 24 евро/мВтч в обедните часове
В началото на предишния месец заводът за преправка на газ в " Нихамна " излезе в планов ремонт, който обаче се проточи доста повече от предстоящото. Това провокира бързо повишаване на цените на газа, която при търговията на 15 юни доближи даже 50 евро/мВтч, а като цяло остана над 35 евро до началото на юли. Тази събота дейностите в " Нихамна " завършиха и доставките към Европа бяха обновени.

Спадът в цените обаче може да има отрицателен резултат в близко бъдеще, защото може да накара някои от доставчиците на LNG да насочат товарите си към Азия. Ако това се случи през есента, би могло да провокира нова неустановеност за европейските страни.
Реклама
Засега Европа наподобява добре готова за зимния сезон с съвсем цялостни складове още в средата на лятото. Данните към 15 юли демонстрират, че междинната им запълняемост е над 80% - равнище, което кардинално се чака да бъде достигнато през септември. Българското вместилище " Чирен " е запълнено 87.7%, като през последните седмици в него не постъпват физически нови количества. Възможно е обаче " Булгаргаз " да прави виртуално изпомпване и нагнетяване за да понижи междинната цена на съхранения газ, който в огромната си част беше платен предходната есен на доста по-високи цени.

По-евтиният природен газ съумява да задържа цените на електрическата енергия в относително непрекъснати рамки макар фрапантно нарастване търсене през последните седмици на горещи талази.
Цените на електрическата енергия в Европа остават постоянни макар огромното търсене поради горещините
Като цяло борсовият ток в Европа се търгува на равнища от към и под 100 евро/мВтч - каквито са от началото на април. Конкретно в България междинната стойност за юли все още е малко по-висока - 92.5 евро по отношение на 85 евро/мВтч за юни. Но даже тази наклонност да се резервира, е малко евентуално средномесечните цифри да преминат границата от 200 лева./мВтч, над която бизнесът може да получи обезщетения от страната.
Свързани публикации Соларен парк на братя Домусчиеви със лично ЕРП в Ловеч 14 юли 2023, 06:56 Нов проект за ТЕЦ-овете: Без " Бобов дол " и " Брикел ", с 30% по-малко " Марица-изток " 13 юли 2023, 16:18 Община Ветрино стопира ВЕИ план за 1 милиарда лева с противозаконна процедура 12 юли 2023, 11:12 ПАВЕЦ, само че не с вода, а с камъни 11 юли 2023, 11:24 Никола Газдов, АПСТЕ: Над 10 хиляди души работят в български слънчеви компании 11 юли 2023, 10:32 Въпроси и отговори: Какъв е българският интерес за АЕЦ " Белене " 10 юли 2023, 16:46
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР