Борсите днес играят много важна роля в глобалната икономика. Страните

...
Борсите днес играят много важна роля в глобалната икономика. Страните
Коментари Харесай

Най-старите фондови борси в света

Борсите през днешния ден играят доста значима роля в световната стопанска система. Страните по света зависят от динамичността и посоката на финансовите потоци, а икономическият растеж се свързва с това, което се случва на фондовите тържища по целия свят.

От историческа позиция обаче фондовите тържища са относително скорошно събитие. Те не постоянно са имали толкоз значимо значение.

Предлагаме ви роман за някои от най-старите фондови тържища, които съществуват в една или друга форма и до ден сегашен.

 Снимка 383299
Източник:

Амстердамска фондова борса

Амстердамската фондова борса е предходното наименование на борсата, намираща се в едноименния холандски град. През септември 2000 година тя се слива с Брюкселската и Парижката фондови тържища, образувайки обединена компания под името Euronext, и известна и като Euronext Amsterdam.

Амстердамската фондова борса се счита за най-старата в света, учредена през 1602 година от и по едно и също време с Нидерландската Източно-индийска компания. Впоследствие тя била наречена Амстердамска борса и първа почнала да търгува с скъпи бумаги.

В историята тържищата, обаче, имала Амстердамската стокова борса, зародила през 1608 година. На нея за първи път била въведена търговията по мостри и проби на артикули, а по-късно били въведено качествени стандарти, което разрешило те да се търгуват без на борсата да участват самата продукция.

Амстердамската борса била първата борса на която са почнали да се реализират интервенции с скъпи бумаги.

 Снимка 383300
Източник:

Лондонска фондова борса (London Stock Exchange Group)

Формалната публична история на Лондонска фондова борса стартира през 1801 година, само че в действителност 230 години по-рано.

Лондонската фондова борса (LSE) е добре позната на трейдърите и инвестирите в целия финансов свят. На Лондонската фондова борса се търгуват акциите на към 1000 компании, ситуирани в 46 развити и разрастващи се страни.

През 1571 година английският кралски финансист Томас Грешам получива позволение от кралицата за построяването на платформа за продан, която по негово мнение би трябвало да участва за развиването на комерсиалните интервенции и деловите връзки.

Първоначално финансовият съветник възнамерявал да сплоти производители и търговци на овча вълна, само че по-късно на борсовата площадка се появяват и продавачи на най-различни други артикули.

 Снимка 383301
Източник:

Франкфуртска фондова борса (Frankfurt Stock Exchange)

Франкфуртската фондова биржа (FWB) е най-голямата немска и една от най-големите международни тържища. Неин оператор е Deutsche Boerse Group AG.

За начална точка на нейното битие се счита приемането от търговците на единни обменни валутни курсове през 1585 година. По това време Франкфурт на Майн към този момент е бил един от най-големите европейски търговски центрове.

Основният показател на борсата - DAX, отразява цената на 30-те най-големи немски компании и се счита за барометър за положението на немската стопанска система.

В 2017 година антимонополния комитет на Европейската комисия се произнесе във връзка проектите за сливането на Лондонската и Франкфуртската тържища. Европейска комисия взе решение да блокира сливането, доколкото то щяло да докара до в действителност монопол на редица пазари и било навредило на конкуренцията.

 Снимка 383303
Източник:

Нюйоркска фондова борса (New York Stock Exchange)

Нюйоркска фондова борса (NYSE) е ситуирана на Уолстрийт в Ню Йорк и е основната фондова борса на Съединени американски щати. На нея се търгуват акциите на повече от 2000 компании с пазарна капитализация много над 10 трилиона $.

Символ на икономическото господство на Съединени американски щати и на финансовата промишленост изобщо, дълги години е най-голямата в света борса по размер на оборота.

На тази борса се дефинира световноизвестният показател Dow Jones Industrial Average за акциите на промишлените компании, NASDAQ 100 за софтуерния бранш, както и S&P 500 за 500-те най-големи американски компании.

Идеята за основаване на борсата е завършена през май 1792 година, когато 24 нюйоркски брокера, работещи с финаносви принадлежности, както техни лондонски сътрудници подписали в кафене " Споразумението под чинара ". С него се основала Ню Йоркската фондова борса.

Първи на нея през 1792 година се котирали акциите на The Bank of New York, а в края на 19-ти и началото на 20- век тя станала една от най-големите в света.

 Снимка 383305
Източник:

Фондовата борса в Бомбай (Bombay Stock Exchange)

Бомбайската фондова борса (BSE) е най-старата в Индия и Азия. Тя е основана през в 1875 година, когато страната е била притежание на английската империя. Това дърво и до момента пораства в центъра на Момбай, като към него е основан един от парковете на града.

С времето групата брокери оформили своите връзки, създавайки асоциация, на чиято основа през 1875 година е била основана първата борса в Азия.

През 1928 година почнало строителството на нова постройка на борсата в която тя действа от 1930 година до момента.

 Снимка 383306
Източник:

Токийска фондова борса (Tokyo Stock Exchange)

Токийската фондова борса е учредена през 1878 година. Тя е членска организация с нестопанска цел, която е юридическо лице и има необятни права в региона на самоуправлението. Борсата влиза във Федерацията на фоновите тържища на Азия и Океания.

През 2012 Токийската фондова борса реализира усвояване на фондовата борса на Осака. Обединената компания, основана на 1 януари 2013, получава названието Japan Exchange Group, Inc.

 Снимка 383307
Източник:

Фондова борса на Торонто (Toronto Stock Exchange)

Фондовата борса на Торонто е една от най-големите в света. Тя е основана през 1852 година, като през 1878 година се преобразува в акционерно сдружение.

През 1934 година се сплотява с главния си съперник - Канадската фонова и минна борса.

През 1977 година пуска първата в света система за електронна търговия Computer Assisted Trading System (CATS), която се употребява и до момента от доста други търговски платформи.

От 2002 година 100 % от акциите на борсата принадлежат на компанията TMX Group Inc., където с изключение на TSX влизат още седем търговско-финансови компании.

 Снимка 383309
Източник:

Йоханесбургска фондова борса (JSE)

Йоханесбургската фондова борса (JSE) е най-голямата фонова борса в Африка. Тя е ситуирана в Сандтон, предградие на южноафриканския мегаполис Йоханесбург.

Йоханесбургската фондова борса се появява като място за търговия на скъпи бумаги на златодобивните компании. За публична дата на нейното основаване се приема 8 ноември 1887 година.

В своята история комерсиалната площадка няколко пъти сменя своето място, отивайки във все по-просторни и съвременни здания. След столетна процедура гласовитите борсови търгове минават на високотехнологична компютъризирана система, влезнала в деяние през 1996 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР