Боровинките са сладки, питателни и много популярни. Често етикетирани като

...
Боровинките са сладки, питателни и много популярни. Често етикетирани като
Коментари Харесай

10 доказани ползи за здравето от боровинките

Боровинките са сладки, питателни и доста известни.
Често етикетирани като суперхрана, те са с ниско наличие на калории и необикновено положителни за човешкото здраве.
Те са толкоз вкусни, че доста хора ги считат за собствен обичан плод.
Защо боровинките са толкоз потребни?
1. Боровинките са с ниско наличие на калории, само че с високо наличие на хранителни субстанции
Червеният шубрак (Vaccinium sect. Cyanococcus) е разцъфтял шубрак, който създава плодове със синкав, виолетов нюанс - известни още като боровинки. Те са тясно свързани с сходни шубраци, като тези, които създават червени малини и черни къпини.
Боровинките са дребни - към 5–16 милиметра в диаметър - и имат разкроена корона в края. Те са зелени на цвят, когато се появят за първи път, а по-късно стават лилави и сини, когато узреят.

- Highbush Blueberry (Американска боровинка): Най-често срещаният обработен вид в Съединени американски щати.
- Нискочестотни или „ диви “ боровинки: Обикновено по-малки и по-богати на някои антиоксиданти.
Боровинките са измежду плодове с най-високо наличие на хранителни субстанции.

- Фибри: 4 грама
- Витамин С: 24% от нужната дневна доза за човек
- Витамин К: 36% от от нужната дневна доза за човек
- Манган: 25% от от нужната дневна доза за човек
- Малки количества разнообразни хранителни субстанции
Те също са към 85% вода, а цяла чаша съдържа единствено 84 калории и 15 грама въглехидрати. Това ги прави отличен източник на няколко значими хранителни субстанции.
2. Боровинките са кралете на антиоксидантните храни
Антиоксидантите пазят тялото ви от свободни радикали, които са нестабилни молекули и могат да увредят клетките ви и да допринесат за стареене и болести, като рак. Смята се, че боровинките имат едно от най-високите равнища на антиоксиданти от всички нормални плодове и зеленчуци.
Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Счита се, че една група флавоноиди, по-специално - антоцианини, е виновна за огромна част от потребните резултати върху здравето на тези плодове.
Доказано е, че боровинките непосредствено покачват равнищата на антиоксиданти в тялото ви.
3. Боровинките понижават увреждането на ДНК, което може да помогне за отбрана против стареене и рак
Оксидативното увреждане на ДНК е неизбежна част от всекидневието. Твърди се, че се среща десетки хиляди пъти дневно във всяка клетка в тялото ви.
Увреждането на ДНК е част от повода да остаряваме. Той също по този начин играе значима роля в развиването на болести като рак.
Тъй като боровинките са с високо наличие на антиоксиданти, те могат да обезвреждат някои от свободните радикали, които повреждат вашата ДНК.

4. Боровинките защищават холестерола в кръвта ви от увреждане
Окислителното увреждане не се лимитира до вашите кафези и ДНК. Проблемно е и когато вашият „ неприятен “ LDL холестерол се окислява. Всъщност окисляването на „ неприятния “ LDL холестерол е решаваща стъпка в процеса на сърдечните болести.
Антиоксидантите в боровинките са мощно свързани с понижените равнища на окислена LDL. Това прави боровинките доста положителни за сърцето ви .
Ежедневната порция от 50 грама за боровинки понижава LDL окисляването с 27% за осем седмици при хора със затлъстяване.
5. Боровинките могат да намалят кръвното налягане
Боровинките имат обилни изгоди за хора с високо кръвно налягане, което е главен рисков фактор за сърдечни болести.
В осемседмично изследване затлъстелите хора, които са имали висок риск от сърдечно заболяване, означават 4–6% намаляване на кръвното налягане след консумация на 50 грама боровинки дневно.
Други изследвания следят сходни резултати - изключително при дами в менопауза.
6. Боровинките могат да оказват помощ за попречване на сърдечни болести
Докато яденето на боровинки може да намали кръвното налягане и окисления LDL холестерол, значимо е да се има поради, че това са рискови фактори - не действителни болести.
Би било доста по-информативно да се знае дали боровинките оказват помощ за попречване на твърди крайни точки като сърдечни пристъпи, които са водещата причина за гибелта в света.
Проучване в 93 600 медицински сестри откри, че тези с най-голям банкет на антоцианини - главните антиоксиданти в боровинките - са с 32% по-нисък риск от сърдечни пристъпи спрямо тези с най-нисък банкет.



7. Боровинките могат да оказват помощ за поддържане на мозъчната функционалност и възстановяване на паметта
Оксидативният стрес може да форсира процеса на стареене на мозъка ви, като се отразява отрицателно върху мозъчната функционалност.
Според изследвания върху животни, антиоксидантите в боровинките могат да обиден области от мозъка ви, които са от значително значение за интелигентността.
Човешките проучвания също дадоха обещаващи резултати.
8. Антоцианините в боровинките могат да имат антидиабетно деяние
Боровинките обезпечават умерени количества захар спрямо другите плодове. Една чаша (148 грама) съдържа 15 грама захар, което се равнява на дребна ябълка или огромна портокал.
Въпреки това, биоактивните съединения в боровинките наподобява надвишават всяко негативно влияние на захарта, когато става въпрос за надзор на кръвната захар.
Изследванията сочат, че антоцианините в боровинките имат удобен резултат върху чувствителността към инсулин и метаболизма на глюкозата. Тези анти-диабетни резултати се демонстрират както с боровинков сок, по този начин и с дестилат.
9. Може да помогне в битката с инфекциите на пикочните пътища
Инфекциите на пикочните пътища (UTIs) са постоянно срещан проблем за дамите. Широко знае се, че сокът от алена боровинка може да помогне за попречване на тези типове инфекции.
Тъй като боровинките са тясно свързани с алените боровинки, те се хвалят с доста от същите дейни субстанции като сок от алена боровинка. Тези субстанции се назовават анти-лепила и оказват помощ да се предотврати свързването на бактерии като E. coli към стената на пикочния мехур.
Боровинките рядко са изследвани за тяхното въздействие върху UTIs, само че евентуално имат сходни резултати като алените боровинки.
10. Боровинките могат да понижат мускулните вреди след упорити извършения
Напрегнатото упражнение може да докара до мускулна мъка и отмалялост. Това се дължи на локалното инфектиране и оксидативния стрес в мускулната ви тъкан.
Добавките от боровинки могат да понижат уврежданията, които настъпват на молекулно равнище, като минимизират болезнеността и понижават мускулните индикатори.
В малко изследване при 10 дами спортисти, боровинките форсираха възобновяване на мускулите след упорити извършения за крайници.
Заключение Боровинките са необикновено здравословни и питателни.
Те ускоряват здравето на сърцето, мозъчната функционалност и доста други аспекти на вашето тяло.
Нещо повече - те са сладки, цветни и супер вкусни, без значение дали пресни или замразени.

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР