Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae,

...
Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae,
Коментари Харесай

Боровата процесионка – защо е опасна и как да се предпазим

Борова процесионка ( Thaumetopoea pityocampa ) е тип молец от семейство Thaumetopoeidae , разред Пеперуди “Thaumetopoea Pityocampa Schiff ”. Гъсениците от този тип имат хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат провокиращ протеин, наименуван тауметопоеин.

Боровата процесионка е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „ процесионка “ е обвързвано с метода на напредване на гъсениците от типа, движат се една след друга в върволица. Гъсениците се хранят с иглиците на разнообразни типове бор, с което предизвикват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично намаляване на растенията, само че досега няма открито загиване на настрана дърво или гора от тяхното настъпление. Видът е разказан за първи път от австрийци през 1775 година, а от 1910 година е прочут в България.

Защо е рискова за хората и животните

Процесионката е рискова за хората и животните, тъй като предизвиква мощни алергии.

Парливите космици на боровата процесионка са рискови и предизвикват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето за какво е целесъобразно да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Като главен и характерен пакостник в иглолистните гори на България, биологията на боровата процесионка е добре позната за експертите.

Ежегодно се прави мониторинг на разпространяването и плътността ѝ и при избрани условия се възнамеряват лесозащитни мероприятия.

При съществуване на повреди от борова процесионка, ангажимент за сигнализиране в Изпълнителна организация по горите имат притежателите на горски територии, както и лицата, на които територията е предоставена за ръководство.

Борбите с вредителя са два типа: въздушно напръскване с биологични препарати на приблизително и мощно наранени територии и механична битка при едва нахлуване.

Предпазни ограничения:

• Не докосвайте и не се доближавайте до гъсениците или техните гнезда (белите къдели по дърветата);
• Не позволявайте на домашните животни да се доближават към гъсениците или гнездата;
• Учете децата да не допират гъсениците или гнездата им;
• Посетете фармацевт за облекчение на кожни или очни раздразнения след вероятен контакт;
• Консултирайте се с доктор, в случай че смятате че сте имали сериозна алергична реакция;
• Посетете ветеринарен доктор, в случай че смятате, че вашият домакински любим е бил съществено обиден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР