Борисов: Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса комплексът Малтепе

...
Борисов: Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса комплексът Малтепе
Коментари Харесай

Борисов: Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса комплексът Малтепе да е нещо уникално

Борисов: Ще помогнем оптимално на археолозите, имаме шанса комплексът Малтепе да е нещо неповторимо
До септември идната година се чака да бъде разкрита цялата гробница Малтепе в землището на село Маноле край Пловдив, само че занапред е ясно, че тя е поръчка за международно археологическо събитие.

Височината на гробницата - над 20 м, е много над нормалните могили на нашата територия, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Днес министър председателят Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов разгледаха находките, обяснени от доцент Костадин Кисьов, шеф на Регионален археологически музей- Пловдив и началник на разкопките. До този миг е отворена 8 м стена, в дълбочина тя продължава, към гробния мемориален комплекс е имало крепида- 450 м дувар с височина два метра и половина, което приказва, че тази гробница е била почитана доста дълго време. До крепидата е имало ями, в които са поставяни блага дълго време, а това е удостоверение за респект в нескончаем интервал от време. Засега гробницата Малтепе е датирана към Трети век, което отнася хипотезата за заровения към някой от двата римски императора, починали в наши територии. Това са по този начин наречените военни императори, избирани от войските. Възможно е, обаче, при продължаването на разкопките датирането да се реалокира към II век, което към този момент води до тракийски държател.

"Правителството ще помогне оптимално на археолозите за разкриването на могилата Малтепе край село Маноле, сподели през днешния ден министър председателят Борисов. "Имаме шанса това да е нещо неповторимо освен за Пловдив и за България, само че и за света". Той сподели, че въпреки някои да считат, че за археология се дават прекомерно доста пари, сега у нас се работи по четири огромни археологически плана и това ще способства и за туризма, и за самочувствието ни като българи. Около гробницата се строи и център, в който ще работят студенти, ще има разнообразни действия, комплексът ще стане една от точките на туризма и това би трябвало да е готово при семейството на Пловдив като Европейска столица на културата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР