Борисов се срещна с Желяз Андреев в Министерския съвет, сн.

...
Борисов се срещна с Желяз Андреев в Министерския съвет, сн.
Коментари Харесай

Държавата ще плати разходите на Желяз Андреев, ако бъде съден в САЩ


Борисов се срещна с Желяз Андреев в Министерския съвет, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разгласи в четвъртък, че страната ще заплати разноските на Желяз Андреев и останалите четирима българи, в случай че съдът позволи тяхната екстрадиция в Съединени американски щати. Декларацията бе направена по време на срещата му с петимата, обвинени във щата Флорида за нарушение на американското ембарго върху Сирия. На срещата участваха още основният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правораздаването Цецка Цачева.

По време на диалозите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не слага под подозрение Договора за екстрадиция със Съединени американски щати, само че правата на българските жители ще бъдат защитавани.

Цацаров още веднъж изясни, че няма правни учредения за допускане на екстрадицията на българите, тъй като закононарушенията, в които те са обвинени в Съединени американски щати, не са закононарушения по българския закон. Това е основно съображение за допускане на екстрадицията.

Борисов добави, че текат съвещания сред българските институции и американските управляващи по проблема. Той сподели, че на срещата си с американския дипломат Ерик Рубин в сряда е подчертал, че страната ще се ангажира с правата на българските жители.

Борисов увери българите, че посланикът и сътрудниците, които вземат участие в консултациите, демонстрират схващане и се отнасят градивно към решаването на казуса.

Проблемите за петимата българи със Съединени американски щати са от времето, когато са работили в българския офис на американската компания AW Tronics. Тя е осъществявала продажби на авиационни елементи на самолетни компании, измежду които и на сирийската " Сириан еър ". За няколко години поддръжката на клиента е реализирана от тях.

Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези покупко-продажби са в нарушаване на ембаргото, наложено от Съединени американски щати на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов контракт по българското трудово законодателство в компания, записана в България. Централният офис на компанията е в Съединени американски щати. Той в никакъв случай не е уведомяван, че работи по непознато законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с допустима двойна приложимост.

Желяз Андреев не е подбирал самичък и клиентите, които е обслужвал от позицията си на " Продавач интернет търговия ", което е най-ниското равнище в йерархията на отдел " Продажби " на компанията. Въпреки това американските управляващи търсят Желяз Андреев за седем покупко-продажби със сирийската самолетна компания, подписани от неговия шеф през 2013 година и 2014 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР