Борисов се опитва да махне от картата всички олигарси, които

...
Борисов се опитва да махне от картата всички олигарси, които
Коментари Харесай

Антон Кутев: Домусчиев и Пеевски скоро няма да имат проблеми с властта

”Борисов се пробва да махне от картата всички олигарси, които не са му подчинени по някакъв метод. Той не закача тези, с които към този момент има връзки и са се сработили. Аз съм уверен, че Домусчиев скоро няма да има проблем, най-вероятно Делян Пеевски никога няма да усети някакви усложнения. Това съобщи Антон Кутев, депутат от ПГ на ”БСП за България ”.
Ще усетят тези, които не са управлявали, такива като Божков. Този развой е също толкоз нездравословен, колкото нездравословен беше процесът на основаването на тези олигарси преди 25 години, добави той пред Българска национална телевизия.

По думите на Кутев сега не се води борба на властта с олигархията, а е опит за нещо, което беше правено в България преди 25 години от други сили - да се пренареди цялата икономическа конструкция в България.

Разкритията на Васил Божков Антон Кутев разяснява по този начин: " Големият въпрос е за какво Владислав Горанов и Бойко Борисов се вършат, че до момента нищо не са знаели. Истината напълно не такава. Законът, който дава правото на Горанов да полза по настоящия метод бизнеса на Божков, е признат през декември 2014 година В него има един параграф 16, който недвусмислено споделя, че в период от три месеца държавното управление би трябвало да създаде тактика за развиването на хазарта и да внесе нов законопроект. В момента, в който на 28 февруари 2015 година Горанов и Борисов не са внесли този законопроект, те към този момент нарушават закона. Година по-късно финансовият министър твърди, че законопроектът е написан и до дни следва да бъде импортиран, само че до юни 2020 година това към момента не е реалност. Това може да се изясни по този начин - този закон най-вероятно е бил рестриктивен върху бизнеса на Божков и е трябвало да отнеме част от парите му. Щом до ден сегашен към момента този закон не е импортиран, значи до момента Божков си е плащал за това ".

Той разяснява и пандемията: " Няма по какъв начин възобновяване от коронакризата да не минава през данъчни промени. Едно от най-важните неща сега е ремонтът на данъчната ни система, основата на който би трябвало да бъде прогресивното данъчно облагане. Само по себе си обаче няма да даде упования резултат - би трябвало да бъде съчетано с още няколко стъпки- като фамилно подоходно облагане и смяна на част от косвените данъци- като Данък добавена стойност върху храните и медикаментите. Отдавна сме декларирали, още преди рецесията с ковид, че в данъчното облагане би трябвало да се направи огромна промяна ".

Според него рецесията единствено засилила процесите, които и до момента са били забележими в обществото - ножицата сред небогати и богати в България продължава се усилва. " От началото на рецесията безработицата се е нараснала с съвсем една трета и ще продължава да се усилва, тъй като занапред следва да забележим икономическите последствия от последните три месеца ", означи той.

" Почти в целия свят се даваха безплатни помощи. У нас тъкмо тези, които бяха най-тежко ударени - хората със свободни специалности, трябваше да бъдат незабавно финансово подкрепени, само че непосредствено, а не по схеми като " 60/40 ". Това, което се направи, не беше задоволително ", добави Кутев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР