Борисов се опитва да използва здравната криза за решение на

...
Коментари Харесай

Манолова: Борисов се опитва да отложи изборите |

Борисов се пробва да употребява здравната рецесия за решение на партийно-политическата рецесия на ГЕРБ и на личния си имидж. Пуска клакьори на властта да настояват, че е добре изборите да се отсрочат за май 2021 година. Очевидно са поети задължения и е огромен залогът Борисов да остане още един ден на власт, още една седмица или още един месец.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред „ Факти.бг “.

Управлението на страната наподобява на отдаване на властта на концесия от Борисов, само че защото концесията има краен период и цената по концесията към този момент е платена, той не може да редуцира този период и да извърши деяние, което да е добре за неговата партия., сподели още Манолова.

Борисов може да е демонтиран само посредством обединяване преди или след изборите на субектите, които желаят народна власт, добави Манолова.

Тя акцентира, че ще е мъчно на един партийно-политически или цивилен индивид да опази изборите от операциите, проведени от ГЕРБ. Преговори за коалиция не са водени, само че за опазването на гласовете можем да имаме общи дейности на извънпарламентарната съпротива, сподели Манолова.

За безводието ще се търси отговорност и министърът на околната среда и водите не може да избяга от нея. Може би се пробва предизборно да извлече някакъв запас за партията, която съставлява, само че това не би трябвало да е за сметка на правото на хората на достъп до питейна вода, съобщи още Манолова.

Ще има проверка, тъй като не е обикновено единствената смяна от водната промяна на ГЕРБ да е повишение на цената на питейната вода. На места нарастването стига над 300%. Ще се види кой е бездействал незаконно за положението на значими язовири, кои са били преференциалните предприятия, които са получавали питейна вода за промишлени потребности. Ще се обясни и въпросът за ВЕЦ-овете, които черпят голям воден запас, безапелационна бе Манолова.

Водевилната препирня в Народното събрание сред тримата министри за водната рецесия остави усещане, че в основата седят и корпоративни ползи кой да поеме построяването на новите уреди за Варна и Бургас. Това би трябвало да е обществено, а не да се взема решение в разправии и циркове сред министрите, сподели още тя.

Манолова акцентира, че за последните година и половина държавното управление е наляло 2 милиарда лева във водния бранш. Това включва 1 милиарда лева за държавен ВиК-холдинг, 500 млн. лева в ДКК за ремонт на над 400 язовира и едно Предприятия за ръководство и стопанисване на язовирите, на което първата работа беше да си купи коли за 1 млн. лева, да назначи 131 чиновници и да си раздаде заплати, изясни тя.

Новият Закон за ВиК е противоконституционен. Преди изборите Борисов няма да си разреши да вкара този законопроект в Народното събрание. Общините, на които ВиК-дружествата ще са одържавени, имат подготвеност за митинги. Всяка смяна в законодателството на ГЕРБ води до повишение на цената на водата за жителите, сподели още Манолова и даде за образец въвеждането на три такси за достъп със Закона за ВиК – до питейна вода, до пречиствателна станция и до канализация.

На въпрос по какъв начин ще се яви „ Изправи се.БГ “ на идващите парламентарни избори, Манолова съобщи, че сега се построяват структури на партньорската мрежа в страната. Част от партньорската мрежа са специалисти, инициативни комитети, цивилен организации. Отворен формат сме, в който са включени и партиите ДБГ, „ Волт “, придвижването на Татяна Дончева. Идеята е да обединим всички, които желаят да спрат това ръководство, изясни Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР