Борисов обяви нов пакет икономически мерки за борба с кризата

...
Борисов обяви нов пакет икономически мерки за борба с кризата
Коментари Харесай

Журналист обяви икономическите мерки на Борисов за безсмислени и посочи аргументи за тезата си

Борисов разгласи нов пакет стопански ограничения за битка с рецесията на стойност 2 милиарда лева с огромен акцент върху по-високи разноски за опазване на здравето и обществени разходи.
Като цяло, с изключение на опазването на здравето, ограниченията са безсмислени и няма да дадат позитивен резултат, написа в собствен разбор в обществената мрежа фейсбук икономическият публицист Георги Вулджев.
Ето по какъв начин се аргументира той:
1. 50 лева добавка към пенсиите през идващите 3 месеца.
Какъв е смисълът от това? Пенсионерите няма по какъв начин да са потърпевши от рецесията, тъй като те получават закрепени заплащания от страната, които не са подвластни от икономическия цикъл. Доходите на пенсионерите няма по какъв начин да паднат по време на рецесия, тъй като те по формулировка не работят. Може само да паднат в случай че страната реши. Защо тогава им се дава добавка? Няма по какъв начин да е антикризисна мярка, това явно е предизборна мярка.
2. Минималното обезщетение на безработица се подвига от 9 на 12 лева удължава се интервала на погашение на компенсации с три месеца.
Това е най-вредната мярка, тъй като ще забави възобновяване на пазара на труда. Всяко нарастване в компенсациите за безработица и интервала на погашение значи по-нисък тласък за търсене на работа и надлежно завишаване на цената на труда . Това е изключително пагубно в интервал на рецесия, когато приходите на предприятията се свиват и потенциал за погашение на по-високи заплати не съществува.
3. Субсидия 35 евро за седалка на екскурзиант в аероплан за туроператорите (за интернационалните туристи).
Това просто надали ще има необикновен резултат. То от дотация няма смисъл когато просто няма туристи. По-добре да се намерения за спомагателни данъчни съкращения като свалянето на Данък добавена стойност за бранша . Така най-малко сигурно ще има финансов резултат.
Останалите ограничения или са по-дребни или наподобяват от малко малко съответни.
Сваляне на корпоративния налог или Данък добавена стойност (или повдигане на прага за регистрация) би подтикнало вложенията, което е най-важното нещо в интервал на рецесия, коментира журналистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР