Борисов ме покани на разговор и изложи своето виждане, разкри

...
Борисов ме покани на разговор и изложи своето виждане, разкри
Коментари Харесай

Проф. Габровски проговори за разговора с Бойко Борисов

Борисов ме предложения на диалог и изложи своето виждане, разкри професорът

Нееднократно съм получавал предложения от разнообразни партии. Винаги съм отказвал с убеждението, че съм най-полезен в операционната зала. Но сегашният миг е по-различен заради две аргументи: случват се неща, които ще предопределят за години наред хода на страната, и втората е, че през последните две години повтаряме едно и също с един и същи резултат. Ако продължим в каскада от избори, - тъй като в случай че следващата година през март има избори, те няма да доведат до нещо друго, - страната ни ще тръгне по една серпантина надолу, която доста ме плаши и чиито последствия ще са за години напред.

Това сподели пред bTV номинираният за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

Това беше повода този път да взема друго решение. Винаги съм имал поредни правила. Този път като получих предлагането от Борисов и ГЕРБ, си зададох единствено един въпрос: желая ли нещо да трансформира или не. Отговорих си с " Да, аз желая да трансформира нещо ", по тази причина и поех този ангажимент и тази отговорност.

Борисов ме предложения на диалог, изложи своето виждане, че не желае да направи кабинет, че предстоят тежки времена, и че съгласно него работещото решение би било едно оттегляне обратно, партийната борба да намалее, и един експертен кабинет да преведе България за месеци, година.

Някои от министрите ги познавам персонално, някои ги срещнах много от дълго време, някои ги срещнах за първи път в този момент. Изборът беше много сложен. Все отново, в случай че желаете да решите някои проблеми, имената за решение са няколко. Когато от няколко източника съвпаднат някои имена, то стартирам да проверявам биографиите им, след което се организират срещи и изявленията. Лично звънях на всички тях, добави Габровски. Томислав Дончев, който има доста опит в администрацията на разнообразни равнища, ми помагаше.

Всеки от нас като е работил, е бил в някакви взаимоотношения, само че профилът на всички е на високи експерти, и които могат да стартират да работят интензивно незабавно, и имат голям опит в администрацията.

В отговор на въпрос за поста на Кирил Петков през днешния ден, който разяснява " противоречивата номинация за министър на енергетиката ", Габровски добави, че е било ясно, че рано или късно проектокабинетът ще замязя " на някаква композиция ". " Това не звучи безапелационно ", добави номинираният за министър председател. Ако това за проектоминистъра на енергетиката беше правилно, той щеше да е обвинен в този момент, добави Габровски. По време на времето му в Булгаргаз, това е била постоянна компания, която е работела чудесно, устойчиво и предвидимо. Няма да разясня слуховете, че уволнението му е причина за разрива сред президента Румен Радев и Продължаваме промяната, питайте политиците за този политически спор, аз не съм човек, който ще приказва за това, добави кандидат-премиерът.

Кабинетът се състои от експерти, специалисти, които няма да губят време, в случай че им се даде опция да работят. Нося морална отговорност за тях. Не може за една седмица да се основат специалисти с подобен опит, разяснява Габровски.

Структурира се един извънредно добър кабинет, само че има и много хора, които би трябвало да бъдат посрещнати с възторженостти за това, че са поели риска да бъдат номинирани при изискване, че живеят в комфорта на своя професионализъм в разнообразни поприща. Най-добрият метод да продължим със правосъдната промяна е да има един работещ парламент, ще загубим даже геополитическата си ориентировка, в случай че продължаваме да нямаме постоянен кабинет, разяснява проф. Габровски.

Ако първият мандат, при който всичко е ясно - и от кое място излиза, и кой поема отговорността му, не бъде гласуван, то при третия съвсем съм сигурен, че на процедура няма да има метод да се работи по този начин, ще има доста пазарлъци, партийни совалки, които са нещо, което е безусловно отвън моя способ на работа. Няма по какъв начин да получа свободата, която имах в този момент в своя избор, по тази причина няма по какъв начин да се явя в сходна настройка.

Първият мандат в случай че не стане, е доста малко евентуално да се случи вторият , - даже като виждам в тази обстановка какви конфигурации започнаха да се спрягат. В третия мандат стартират да се преплитат доста ползи и стартира политическа игра, която аз не одобрявам. Тук, в първия, имаме съответен мандат, съответни лица, и съответни няколко точки, които да следваме и които са приоритет за всички.

Въпросът за какво не бяхме признати в Шенген мога да разясня с " това е един доста внимателен европейски език да ни кажат, че не сме си оправили къщата " - не може 4 пъти да се явяваме на избори, поради политическата неустойчивост ние не сме благонадежден сътрудник. Не може да се трансформират законите и върховенството на закона без работещ парламент, тъй като част от тях изискват конституционно болшинство, добави проф. Габровски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР