Борисов говори пред български журналисти в Брюксел. Пристигайки в Брюксел

...
Борисов говори пред български журналисти в Брюксел. Пристигайки в Брюксел
Коментари Харесай

Борисов: В един момент на мигрантите може да им хареса България“


Борисов приказва пред български публицисти в Брюксел.

Пристигайки в Брюксел за присъединяване в започващото съвещание на Европейския съвет, министър председателят Бойко Борисов разяснява опцията в бъдеще мигрантите да харесат България и да се задържат в нея. Както е известно все още те минават най-вече директно през страната в търсене на по-добър живот в западните страни.

" В един миг може да им хареса, да си кажат, че не Германия, но България се развива добре. Правим България все по-хубава. Но това не значи, че за сметка на българските жители би трябвало да понесем такава голяма тежест ", сподели Борисов.

Пред публицисти той напомни българските оферти за решение на мигрантската рецесия – да се затегне защитата на външните граници, да се изградят изнесени центрове отвън Европейски Съюз и вторичното систематизиране на мигрантите в Европейски Съюз, като се регистрира, че не може всички регистрирани бежанци в страните от първа линия да остават и да се връщат в тях.

Пред европейските водачи Борисов за следващ път щял да призове и за продължение на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите.

И други европейски водачи, които идват за двудневната среща на върха в Брюксел, направиха изказвания по главната ѝ тематика - миграцията, оповестява Ройтерс.

Неспособността да се реализира решение за миграцията може да е съдбовна за Европейски Съюз, предизвести италианецът Антонио Таяни, ръководителят на Европейския парламент.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се покаже взаимен с Германия по миграционния въпрос. " Нужно е да намерим общ отговор на общото предизвикателство, което е миграцията, и би трябвало да комбинираме отговорността със солидарността. Отговорност за да направляваме нашите граници, да засилим външнополитическото измерение на миграционната политика. И взаимност във връзка с другите страни, по-специално Германия, която в този момент претърпява политическа рецесия ", сподели Санчес.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че " главният въпрос не е миграцията, а демокрацията в Европа ". Той добави, че " въпросът е в това в какво имат вяра хората, в това какво би трябвало да се направи ".

Премиерът на Финландия Юха Сипиле сподели, че страната му също има проблеми с вторичната миграция и е подготвена да сътрудничи по този въпрос с Германия. Той прикани за намиране на общоевропейско решение по миграционния въпрос и напомни, че позицията на Финландия е, че при реализиране на надзор върху миграцията би трябвало да се пазят правата на индивида и да се работи в сходство с интернационалните отговорности. Сипиле сподели, че е нужно да се отстранят първичните аргументи за пораждане на миграцията и по-ефикасно да се оказва помощ на хората по местата, където живеят, и откъдето емигрират.

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини съобщи, че най-големият приоритет е отбраната на външните граници на Европейски Съюз.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш също се разгласи за подсилване на външните граници на Европейски Съюз и сподели, че по негово мнение Италия, Гърция, Испания и Малта носят първостепенна отговорност за защитата на южните граници на Европейски Съюз. Той отхвърли самодейността на Италия всички страни в Европейски Съюз да споделят солидарността за избавяне на бежанците в Средиземно море и сподели че корабите с бежанци въобще не трябва да напущат африкански пристанища по посока Европа.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел съобщи, че на срещата би трябвало да се разисква всичко, обвързвано с миграцията и че законната имиграция би трябвало да се трансформира в предписание. " Има толкоз доста хора, които идват в разнообразни страни и след това отиват в Германия. Разбираме Германия, когато тя споделя: " Защо ние би трябвало да се оправяме с всичко? ", сподели той.

Същевременно през днешния ден Норвегия, която не е страна член на Европейски Съюз, разгласи, че се причислява към страните, които ще одобряват бежанци от кораба " Лайфлайн ", дебаркирал с 234 мигранти в Малта, съобщи Асошиейтед прес. Така страните, които дадоха обещание да одобряват бежанци от кораба на немска държавна организация, станаха към този момент девет. Преди това заричане дадоха Франция, Португалия, Холандия, Люксембург, Италия, Белгия, Ирландия и Малта.

По мотив тематиката за миграцията, която ще господства диалозите на съмита в Брюксел, организация ДПА напомня, че страни от средиземноморския район и от балканския район са посочили дребен интерес към обособяването на тяхна територия на " платформи за мигранти ", където Европейски Съюз би могъл да настанява мигранти и да дефинира кои от тях са стопански и на кои да се даде леговище.

Мароко, Тунис, Алжир, Либия и Египет са изразили отвращение на тяхна територия да има сходни центрове. Албания и Македония също направиха сходни изказвания.

Днес и на следващия ден водачите на Европейски Съюз ще разискват и трансатлантическата търговия, тематиката за сигурността, връзките с Доналд Тръмп, икономическите наказания против Русия, идващия бюджет на съюза, промяната на еврозоната и Брекзит.

На вечеря в четвъртък английският министър председател Тереза Мей ще уведоми сътрудниците си от Европейски Съюз за напредъка на договарянията за излизане от Европейски Съюз, добавя Асошиейтед прес. Утре 27-те водачи без Мей ще създадат оценка на този прогрес. Висши европейски представители и политици към този момент предизвестиха Мей, че времето за реализиране на съглашение за Брекзит изтича. Преговорите боксуват поради различията в държавно управление на Мей за това какъв брой тясно да бъде икономическото съдействие сред Лондон и Европейски Съюз след Брекзит.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР