Борисов: Египет е сред стабилните търговски партньори на БългарияЕгипет е

...
Борисов: Египет е сред стабилните търговски партньори на БългарияЕгипет е
Коментари Харесай

Борисов: Египет е сред стабилните търговски партньори на България

Борисов: Египет е измежду постоянните търговски сътрудници на България
Египет е измежду постоянните търговски сътрудници на България в региона на Близкия изток и Африканския континент. От съвместен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния разговор в търговско-икономическата област.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

Премиерът Борисов посочи, че стокообменът сред България и Египет бележи устойчива наклонност към повишаване, като за предходната година е надвишил 1 милиарда щатски $. Същевременно съгласно българския министър-председател е налице към момента необработен капацитет и страната ни поставя старания за в допълнение стимулиране на съдействието. Премиерът Борисов означи нуждата от набелязване на стъпки, тъй че да се оползотворят опциите за разширение на вложенията. По думите му би било добре да се обмисли подновяването на активността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие.

Министър-председателят подчертава върху енергетиката като друга сфера, в която страната ни има предпочитание разговорът да се задълбочи. Премиерът Борисов уточни, че за България Египет е евентуален снабдител на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия план сред Египет, Гърция и Кипър. Задълбочаване на двустранното съдействие би могло да се търси и по линия на земеделието, превоза и туризма.

Премиерът означи също, че България преглежда Египет като страна с основна роля за постигането на непоклатимост в района на Близкия изток и Африка – проблематика, която по думите на Борисов има отношение както към българската национална сигурност, по този начин и към процесите в Европа. Министър-председателят сподели още, че битката с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща идея за България и Египет. Добави, че страната ни е заинтригувана от развиването на двустранните връзки в областта на правоприлагането, контра-тероризма, битката против трансграничната проведена престъпност и трафика на хора.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари за гостоприемството. Изрази също по този начин убеденост, че след срещата с президента на Египет в границите на 73-ата сесия на Оценка за съвместимост Организация на обединените нации през предишния месец и след актуалната аудиенция в Кайро, градивният разговор ще продължи и отсега нататък по значими за двете страни тематики от двустранен и районен темперамент. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР