Борислав Йорданов стана най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически

...
Борислав Йорданов стана най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически
Коментари Харесай

Нов рекорд: между Ком и Емине с колело за по-малко от 3 дни

Борислав Йорданов стана най-бързият човек, изминавал дистанцията по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекордът си Борислав реализира с колело, стартирайки на 10 септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13 септември сутринта.

По този метод беше подложен нов стандарт за прекосяване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е допустимо.

" Рекордите са краткотрайни. Те са за това - с цел да бъдат подобрявани. " - сподели Борислав, който слага трети връх за скорост по планинския маршрут. " Чувствам огромно задоволство, че съумях и че това предизвикателство завърши. " - бяха едни от първите думи на рекордьора при идването му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав, наречено " Велоносен поход ", въпреки и да не беше обявявано авансово, получи необятна поддръжка от колоездачната общественост. По разнообразни стадии от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е международен вицешампион по крос триатлон, националният първенец по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.



В най-тежката част от маршрута, сред хижа Добрила и връх Ботев, взе присъединяване и Антония Григорова. Първата жена, минала с тичане маршрута от връх Ком до нос Емине, поддържа Борислав като го придружи тичайки редим до него по основния сектор от трасето.

" В един диалог неотдавна Боби ми сподели - " Аз не желая просто да слага връх, желая да дам най-хубавото от себе си. " Това беше главната причина да приема без съмнение предлагането му да се върна отново по билото на Стара планина ", описа Антония на връх Ботев.

Освен строшен връх, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един строшен автомобил. Калин Русев - създател на клуб " Велораптор " и уредник на " Велоносен поход ", пострада при тежко рухване в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина до момента в който стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се интервенция. Броени минути преди финала пострада и един от съпътстващите коли на екипа, който спука картер. На самия край имаше и различен случай - един от съпътстващите колоездачи колабира и беше откаран по неотложност в болница.

Въпреки всички премеждия, които претърпя екипът, за следващ път беше показано, че " Ком-Емине " - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има капацитет да бъде трансфорат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като подобен. Това е и една от главните цели на " Велоносен поход " - покачване на тематиката за потребността от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР