Борислав Цеков, фейсбукМотивите, с които президентът Радев връща за ново

...
Борислав Цеков, фейсбукМотивите, с които президентът Радев връща за ново
Коментари Харесай

Мотивите, с които президентът Радев връща за ново обсъждане промените в Изборния кодекс, са изцяло политически, а не юридически

Борислав Цеков, фейсбук

Мотивите, с които президентът Радев връща за ново разискване измененията в Изборния кодекс, са напълно политически, а не юридически.

Да се твърди, че законодателят трябвало императивно да дефинира един способ на гласоподаване опонира на съществени конституционни правила.

Да се застъпва тезата, че не трябвало да се броят бюлетините, разпечатани от машините, което се прави от изборните комисии и под контрола на наблюдаващи, покровители и представители на партии, а трябвало да имаме доверие на машинно генерирани протоколи, чийто програмен продукт се управлява от частни компании и лица, само че не и от страната, е изцяло недопустимо и разрушава доверието в изборния развой. Неслучайно на никое място не се гласоподава с машини, които считат резултатите.

В Съединени американски щати по този начин се гласуваше единствено в Луизиана, само че от следващата година и там се отхвърлят и ще вкарат същия принцип като в измененията на нашия Изборен кодекс – машината се употребява, като устройство за маркиране на избор, с цел да се реши казуса с недействителните бюлетини, а по-късно се разпечатва хартиени бюлетини, които се броят.

Надявам се, че народните представители ще препотвърдят измененията и ще отхвърлят ветото. Хартиените бюлетини ни връщат в Европа, а машинното гласоподаване ни праща в Третия свят. По това няма никакъв спор в демократичния свят.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР