Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на

...
Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на
Коментари Харесай

Борислав Сандов: ТЕЦ „Марица 3“ светкавично проверявам само тя ли замърсява въздуха 

Борислав Сандов, заместител министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите от Демократична България, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Кампанията по разчистване на река Дунав.

Водещата попита госта си, който се включи в предаването по вайбър, къде се намира сега. Той изясни, че е край Тутракан, там се организира събитие, обвързвано с почистването на река Дунав. Участват доброволци от Унгария, Румъния, България.

„ Кое е тук сплотяващото, единствено екологията ли, или има и една друга европейска взаимност? “, попита Беновска. Сандов отговори: „ И двете, тъй като екологията също е взаимност! Все отново ние живеем на една планета, а границите са измислени от хората, само че ние живеем на една планета, имаме общ дом, тъй че екологията е сплотяваща! Отделно и трите страни са в Европейски Съюз, а и река Дунав свързва доста нации и страни, доста ориси има около тази река, доста хора се изхранват от нея! “.

Управляващата коалиция.

„ Как се чувствате в тази коалиция? Виждате, че стартират да проскърцват „ пантите “ на вратата на „ Продължаваме промяната “? “, попита Беновска. Сандов отговори, че се усеща на място. Той продължи, че още през цялото време са знаели, че обединението е комплицирана. Неслучайно е било отделено толкоз дълго време за разработване на съдружно съглашение.

Спирането на доставките на газ от Русия. Високите цени на електрическата енергия.

Борислав Сандов продължи, че цените на електрическата енергия са високи в цяла Европа. Основната причина е войната, която Русия води в Украйна. Има и други предпоставки.

За природния газ нещата още не са доста ясни. Сандов беше безапелационен: „ Руската федерация чрез страната компания „ Газпром “ наруши едностранно контракта с „ Булгартрансгаз “ и на процедура спря доставките на газ поради отвращение от страна на България да продължи да заплаща по метода, по който е написано в контракта, който изтича в края на годината. В момента българската страна има деен разговор с голям брой страни, а също по този начин на срещата на върха в Брюксел се договорихме новия инструмент Repower EU за Югоизточна Европа да бъде в София и следва идната седмица среща. На нея ще бъдат поканени и представители на страни, които добиват газ! Имаме дейни диалози с такива страни. В момента доста се спекулира каква би била цената на газа. Аз желая да Ви уверя, че вършим всичко допустимо цената да е близка до тази, която досега българската страна е плащала за доставка на газ към България! “.

Намерението на Асен Василев да затвори ТЕЦ-овете „ Брикел “ и „ Бобов дол “. Преминаването на въглищните централи към различни източници на гориво.

„ Вашите прародители дадоха позволение за газифициране на ТЕЦ-овете „ Брикел “ и „ Бобов дол “, да минат на различни източници. Могат ли тези въглищни станции, които желаят да се преформатират, Топлоелектрическа централа „ Варна “ също, доколкото знам, да го създадат в случай, че обстановката с газта е безусловно неразбираема сега? “, попита Беновска. Борислав Сандов отговори, че самият той в никакъв случай не се застъпвал за газа като преходно гориво. Това е фосилно гориво, което е изчерпаемо и ние би трябвало да търсим решения, които прескачат такива фосилни горива. Трябва да търсим възобновими източници. Това са вода, въздух, вятър, геотермали, биомаса. Както и кинетична сила. Това не е химера, има страни, които към този момент са достигнали 100% ВЕИ. България също би трябвало да се стреми към това. Средства има през няколко механизма.

Борислав Сандов изясни също по този начин, че е значимо да вървим от към децентрализирана система. Всеки консуматор да може да става и производител на сила.

„ Има ли синхрон сред Вас и Асен Василев? Василев желае да затваря „ Брикел “ и „ Бобов дол “, Вие затворихте „ Марица 3 “? “, попита Беновска. Сандов отговори: „ Под синхрон не знам какво имате поради! “. Водещата отвърна: „ Не синхронно плуване! Гледам Дунава зад тила Ви, майтапя се! “. Събеседникът ѝ продължи: „ Синхрон има в държавното управление, само че всеки си прави работата! Ние особено следим източниците на замърсяване и когато има такова, ние търсим по какъв начин то да бъде предотвратено! Това от време на време постанова и затваряне на някои мощности. А България като цяло, съгласно Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да понижим излъчванията във всички браншове, в това число в енергетиката. Просто в енергетиката са най-вече. Около 60% идват от енергетиката, а вътре в енергетиката съвсем всички идват от изгаряне на въглища. В идващите 3 години и половина ние би трябвало да понижим с 40% излъчванията, които идват от енергетиката. Това значи, че някои централи, които замърсяват интензивно, би трябвало да бъдат затворени. Останалите би трябвало да намерят метод да се диверсифицират. По силата на дълготрайните контракти, които има в региона на „ Марица “, там са 2 от 3-те най-големи, приказваме за „ Контурглобал “ и AES, те имат дълготрайни контракти с България, които изтичат през 2024 и 2026 година. През 2026 година изтича и Националния проект за възобновяване и резистентност и те към този момент ще би трябвало да заплащат за излъчванията си! По силата на тези дълготрайни контракти България заплаща техните излъчвания. Годишно България субсидира ТЕЦ-овете с към 1 милиард! “.

Затварянето на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Откъде изва замърсяването със серен диоксид в Димитровград?

„ Вие с Асен Василев сега застъпвате единна теза, не знам дали сте го обсъждали между тях, и то в миг, в който не се знае каква ще е цената на газа и дали ще имаме, само че цената на тока се знае, че е галактическа. Вие запечатахте преди Великден „ Марица 3 “, а Асен Василев желае да затвори „ Брикел “ и „ Бобов дол “. Удачно ли е всичко това да се прави в този миг, да се протяга ръка на въглищните централи? “, попита Беновска. Борислав Сандов отговори, че за „ Брикел “ и „ Бобов дол “ не може да приказва, тъй като и двете оперират сега. И двете централи правят избрани нарушавания на екологичното законодателство, само че към момента не са подхванати други дейности, с изключение на санкции. А по отношение на „ Марица 3 “, този Топлоелектрическа централа е бил затворен, тъй като там систематичното нарушаване е било продължаващо. Получени са прекалено много сигнали от поданици на Димитровград за наднормени равнища на серен диоксид, което основава огромни проблеми. Отделно като страна Европейска комисия ни съди в съда в Люксембург за това, че не съумяваме да осъществим равнища на серен диоксид, които да са в нормата. Скоро се чака решение по това дело.

Беновска попита: „ Вчера стана ясно, че градската станция, данните от която са станали причина за прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, е излязла от строя единствено 3 дни след запечатването на централата и към този момент тя не мери данните съответно за серен диоксид, точно това, в което бяха упрекнати. В същото време двете нови станции, които централа „ Марица 3 “ е дарила преди месеци на община Димитровград, регистрират повишени стойности на серен диоксид и то в избрани часови пояси. Вие в течение ли сте? “. Борислав Сандов отговори, че следи въпроса. Има механически проблем с излизането от строя навръх уреда, който мери серни диоксиди. Фирмата, с която има контракт още от предходното ръководство, не е съумяла да в профил казуса в границите на един ден. В момента този апарат а сменен с различен, който е калибриран, работи и действа. За тези уреди, дарени от „ Марица 3 “, Сандов съобщи, че няма информация дали са калибрирани и ситуирани вярно, както тези на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково. „ Действително от през вчерашния ден има в региона на „ Мариците “, освен в Димитровград, само че и към Гълъбово има наднормени равнища, за което ще бъдат санкционирани източниците на замърсяването! “, съобщи министърът на околната среда и водите.

Водещата попита кои са тези източници, при изискване, че не работи Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Сандов изясни, че Гълъбово и Димитровград не са надалеч един от различен и при избрана посока напразно може замърсяване от Гълъбово да стигне до Димитровград. Беновска попита кой от Гълъбово замърсява. Борислав Сандов отговори: „ Вчера особено по-високите равнища са открити в Топлоелектрическа централа AES Гълъбово. Това е една от частните компании, по този начин наречените „ американски “. Но има високи равнища и от „ Брикел “, която също е там. Но откритото замърсяване по-специално е от AES и ще бъдат подхванати дейности те също да бъдат санкционирани. Там редовно замърсяване няма, само че в последна сметка всяко едно замърсяване би следвало да бъде отчитано и глобено. Така ще стане и в този случай! Но допускам, че това фоново замърсяване със серен диоксид, то не мисля, че е било над нормите в Димитровград, само че въпреки всичко е регистрирано такова фоново замърсяване и то идва от региона на Гълъбово! “.

„ Но в случай че се окаже, че „ Марица 3 “ не е главният или единственият замърсител, пък само тя е запечатана, по какъв начин ще постъпите с AES, ще ги запечатите и тях ли? “, попита Беновска. Сандов отговори, че особено при „ Марица 3 “ имаме неведнъж открити замърсявания. За предходната година те са били 30, от началото на годината са 8. При „ Марица 3 “ е открито, че не пуши от комина, а от постройката безусловно. Това се вижда от фотосите. Те би трябвало да уплътнят постройката, с цел да няма неорганизирани източници на излъчвания и да вкарат сероочистващи съоръжения, които да не разрешават замърсяване от комина. Тогава могат да бъдат върнати в употреба.

Водещата попита обещано ли е наставление на „ Марица 3 “ в какъв период би трябвало да в профил нередностите? Борислав Сандов отговори, че инструкции са дадени, само че не и периоди. Важното е да има ремонт, който да не позволява неорганизирани излъчвания, както и сероочистваща апаратура. Беновска попита по какъв начин ще бъде открито това, откакто има и други източници на замърсяване. Министърът на околната среда изясни, че едното се назовава фоново замърсяване. Такова има и в София, което идва даже от Македония от време на време, както и от Сърбия. Другото е промишлено замърсяване, което е от източник. В случая с „ Марица 3 “ имаме открито промишлено замърсяване. Освен това по сложно позволение „ Марица 3 “ би трябвало да може по този начин да запечата постройките, че да не позволява приключване на газове. Но това не е било изпълнено.

Борислав Сандов изясни, че след затварянето на „ Марица 3 “ не е имало завишаване на цената на електрическата енергия. Това е дребна централа, с дребен дял в енергийния микс. Той продължи, че в България цената на електрическата енергия не се въздейства директно от цената на газа. Едва към 1% от електрическата енергия се създава от газ.

„ След като замърсяванията не престават, а на „ Марица 3 “ не са сложени крайни периоди за отстраняването на нередностите, в профил наподобява, че централата в никакъв случай няма да бъде пусната! “, съобщи Беновска. Сандов отговори: „ Ще видя какви са данните от дарени от ТЕЦ-а станции на Димитровград, само че не е открито наднормено равнище на серен диоксид в Димитровград във вчерашния ден. Във вчерашния ден към този момент е работела станция и не е открито завишение! Има открито такова в Гълъбово! “.

Борислав Сандов изясни, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е бил затворен за няколко години от оператора, тъй като не е бил доходоносен. Тогава равнищата на серен диоксид в региона на Димитровград са били естествени. В момента, в който централата още веднъж е почнала да работи преди към година и половина, са почнали сериозните превишавания на равнищата на серен диоксид. Така че има директно открита връзка сред двете неща. Не може от измерените равнища за един ден да вършим изводи за дълги години.

Беновска съобщи: „ От тези измервателни станции, които работят сега и Вие казахте, че ще ревизирате къде и по какъв начин са ситуирани, в Димитровград са открити в дните, когато не е работила градската станция на Регионална инспекция за опазване на околната среда, 300% завишение на нормите на серен диоксид. Това от Гълъбово ли идва? “. Борислав Сандов отговори, че измервателните станции на Министерство на околната среда и водите са част от Изпълнителната организация за околна среда, която от своя страна е част от Европейската организация по околна среда. Водещата разясни, че данните, които цитира, са оповестени на уеб страницата www.. В този уебсайт са оповестени данни, че стойностите на серен диоксид в Димитровград са били повишени 300% в дните, когато „ Марица 3 “ не е работил. Сандов отговори: „ От Вас го слушам, пратете ми го, само че звучи безусловно нереално! Как по този начин хем не е работила, хем е измерила 300%! “. Беновска разясни: „ Не! „ Марица 3 “ не работи, градската станция, която не работи, не мери серен диоксид, другите станции, които са работили, евентуално това са индикаторите, които са оповестени в този уебсайт! “.

Беновска се обърна към госта си: „ За край да Ви помоля, ще ревизирате ли замърсяването със серен диоксид в Димитровград и ще извършите ли обществено изказване каква тъкмо е истината за замърсяването след прекъсването на „ Марица 3 “? “. Борислав Сандов отговори: „ Категорично да! Веднага, откакто приключим диалога! “. Така приключи диалогът сред Борислав Сандов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 година

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР