Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите

...
Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите
Коментари Харесай

Борислав Сандов: АЕЦ “Белене” е ненужен проект

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите в държавното управление на Кирил Петков, беше посетител в студиото на утринния блок на NOVA. Той разяснява горещите тематики с готвените митинги.

Сандов удостовери думите на вътрешния министър, че ще има провокатори на митингите. На въпрос на водещите за паралел сред същите обвинявания за митингите през 2020 той сподели: “Имаше такива обвинявания, само че те тогава бяха кухи. Надявам се в този момент обвиняванията да се докажат”.

По тематиката за различията в обединението по тематиката АЕЦ “Белене” сподели: “Три от четирите обединения са на едно мнение, единствено една е на друго. Надявам се да се направи справедлив разбор, тъй като той ще покаже, че АЕЦ “Белене” е непотребен проект”. Според него би трябвало бърза промяна в енергетиката.

По думите му има енергийни запаси, които ще обезпечат на страната ни енергийна самостоятелност. Той изрече мнение, че не са нужни и нови мощности на АЕЦ “Козлодуй”.

Относно проблема с Алепу разяснява: “Трябва да се възвърне оптимално естествената страна. Склонът би трябвало да бъде заринат и да се засади, с цел да може да приюти животинските типове. Вместо да се изхвърля на сушата градежът, той може да бъде изместен във водата като неестествен риф”.

По тематиката с Кресненското дефиле изясни: “Ако желаеме да е с европейски средства, ще е в идващия програмен интервал. Би трябвало да е подготвен сектора до 2027 или най-късно до края на десетилетието. За мен не е далновидно да се строи с национални средства”. Неговото мнение е, че би трябвало да се построи тунел в този сектор, тъй като е по-добре от екологична позиция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР