Борислав Михайлов, който бе начело на българския футбол 18 години,

...
Борислав Михайлов, който бе начело на българския футбол 18 години,
Коментари Харесай

Как се стигна до оставката на Борислав Михайлов 

Борислав Михайлов, който бе отпред на българския футбол 18 години, подаде оставка в края на ноември. Това се случи откакто митингът на футболните последователи против Михайлов на 16 номеври се трансформира в разгром в центъра на София, напомня.

Последиците от конфликтите сред почитателите и полицията доведоха до политическо напрежение и искане на оставките на вътрешния и спортния министър. Ден след митинга Михайлов бе разпитан в антикуропционната комисия по отношение на " черно тото ", а на 22 ноември бе разпитан и от депутатите в парламентарната спортна комисия. Всички политически партии без Движение за права и свободи желаеха оставката на Михайлов, който до последно отхвърли да поеме отговорност за събитията от 16 ноември.

Борислав Михайлов е най-дълго управлявалият българския футбол. Той беше определен през 2005 година на конгрес, когато беше свален Иван Славков-Батето. Бившият вратар беше първи вицепрезидент на Славков от 2001 година Михайлов беше преизбиран няколко пъти на конгреси на БФС. За повторно Михайлов подава оставка - първият беше през октомври 2019 година, ден след загуба на националния тим от Англия с 0:6 в мач от европейските квалификации. Тогава дуелът беше белязан от расистки прояви на стадион " Васил Левски ".

Събитията доведоха до незабавна интервенция на тогавашния министър председател Бойко Борисов. Той разгласи, че смъква доверието си от Михайлов, а пък за по-голяма успеваемост се стигна и до незабавна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата във футболната централа в Бояна. Под този напън Борислав Михайлов бе заставен да подаде оставка.

Оставката му през 2019 година беше белязана от апел на тогавашния министър председател Бойко Борисов Михайлов да си върви, а спортният министър Красен Кралев разгласи, че страната прекратява работа с това управление.

Година и девет месеца по-късно Михайлов се завърна на поста, оттегляйки оставката си. Това съответства с рухването от власт на Борисов.

За изненада на всички Михайлов отдръпна оставката си през април 2021 година, единствено два месеца преди да се организира ексклузивен Конгрес за избор на ново управление. А в същото време бяха приложени разнообразни измами за отлагането на самия Конгрес.

Новината бе най-неприятна за Димитър Бербатов, който единствено ден преди този момент бе оповестил кандидатурата си за президент на БФС. Михайлов се върна публично отпред на футболния съюз след решение на съда при започване на юни.

Разигралите се по-късно събития и до през днешния ден са срам за българския футбол и пораждат голям брой въпроси и неразбиране.

" Точно преди 558 дни бях тук и си подадох оставката по същите аргументи, по които в този момент съм тук и си я отдръпвам. Сега безусловно гордо мога да застана пред вас и да кажа, че си починах и съм подготвен за вас - в последно време ви беше скучно без мен, явно. Без да е доста нескромно, не видях футболът в България по някакъв метод да се усъвършенства в каквото и да е отношение след моето отдръпване. Аз съм виновен човек и по същата причина се връщам ", сподели през април 2021 година Михайлов.

След като Михайлов отдръпна оставката си, стана ясно, че Конгрес през юни няма да има, само че подобен се организира през октомври 2021 година Той бе ексклузивен, откакто Димитър Бербатов и екипът му събраха подписка с желанието на повече от една трета от клубовете в системата на БФС.

Първоначално Изпълнителният комитет на тогавашното управление на БФС отхвърли подписката като невалидна. Но откакто Софийският градски съд реши, че тя е правомерна, бе оповестено провеждането на конгрес на 12 октомври 2021 година През септември от БФС бяха насрочили постоянен Конгрес за средата на месец март 2022 година

Борислав Михайлов завоюва със " златен глас ", само че конгресът бе съществено изопачен. Той се организира при неяснота за медиите, които бях позволени до залата единствено за няколко фотоси, а по-късно на публицистите бе обезпечена картина, само че не и тон от протичащото се в Зала 1 на НДК.

Останаха и голям брой подозрения за тежки нарушавания на устава и процедурата при осъществяване на конгреса, както и към броенето на гласовете. Михайлов завоюва с 241 гласа в своя изгода, а Бербатов събра 230.

В началото на форума бяха оповестени 483 регистрирани делегати. Уставът на БФС категорично постановява, че за победа на първи тур са нужни повече от половината гласове на присъстващите делегати – това са 242 гласа. Все отново Михайлов завоюва с 241, тъй като една бюлетина бе невалидна, а трима делегати не бяха дали своят вот.

Оказа се, че че пратениците на 25 клуба не са пристигнали или не са били позволени до конгреса, а имаше подозрения за голям брой нередовно регистрирани делегати.

Вписването на Михайлов за пети следващ мандат се забави, тъй като през ноември 2021 година два състава на Софийски градски съд постановиха прекъсване на вписването на решенията на конгреса на БФС, в това число избора на Борислав Михайлов за ръководител. Три футболни клуба бяха обжалвали решенията на конгреса на БФС поради " множеството нарушавания на процедурата по неговото осъществяване ".

През януари 2022 година Димитър Бербатов още веднъж изиска привикване на нов избирателен Конгрес и смяна на дневния ред на Конгреса, очакван на 18 март 2022 година, призован от изпълкома през септември 2021 година

БФС пренебрегва подписката от клубовете, проведена от Бербатов, само че не загатна нищо за анулация на Конгреса в средата на март.

Това се случи на 1 март. Тогава, след среща на Изпълкома на футболния съюз, Борислав Михайлов разгласи, че Конгрес в средата на месеца няма да има. Като съществена причина някогашният вратар на националния тим уточни решенията по жалбите от предходния конгрес през октомври 2021 година, които ще излязат след 18 март.

Тогава Михайлов изненадващо съобщи, че така и така този конгрес няма да бъде избирателен, макар че в края на януари бе декларирал, че той ще се организира по декларирания дневен ред, затова би трябвало да има избори.

Макар конгресът да бе анулиран, БФС реши да резервира зала 3 на НДК за 18 март с обяснението, че ще се организира конференция с неразбираема цел. Бербатов заподозря, че Михайлов ще се опита да организира конгрес без присъединяване на неговите поддръжници. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед провежда клубовете, които го поддържат, да се явят пред НДК в посочените ден и час.

След компликации да влезе в постройката и залата, Бербатов съумя да стартира осъществяване на Конгрес, на който не участваха нито представители от БФС, нито от УЕФА или ФИФА. Така Бербатов бе разгласен за президент на футболния съюз на конгрес от 76 делегати, които съставляват едвам 11% от общия брой на футболните клубове в България.

През юни 2022 година Софийски градски съд се произнесе и анулира всички решения от Конгреса през октомври 2021 година След обжалване от БФС обаче решенията на първа истанция на Софийски градски съд бяха анулирани от Апелативен съд-София при започване на януари 2023 година

Същевременно извършеният от Бербатов конгрес през март бе разгласен за противозаконен от две правосъдни инстанции.

Търпението се изчерпа след срамното проваляне на България от Литва с 0:2 в София в средата на октомври. Футболните последователи започнаха ясно да декларират своето мнение по трибуните.

Организаицията за митинга против президента на БФС стартира няколко дни след срамното проваляне с 0:2 на националите против Литва в София на 14 октомври. Той трябваше да се организира на трибуните на националния стадион " Васил Левски " по време на евроквалификацията против Унгария на 16 ноември.

Мачът обаче бе изместен от София в Пловдив и то пред празни празни трибуни. От БФС споделиха, че повода е публично писмо от УЕФА, с което се предлага мачът да бъде изместен поради високата оценка на риска и сериозна заплаха за публичния ред заради готвения митинг.

След като се оказа, че мачът не може да се играе на стадион " Христо Ботев " в Пловдив, той бе върнат в София, само че пред празни трибуни.

Това обаче не попречи митингът да се организира пред стадион " Васил Левски “, когато напрежението ескалира и се стигна до безредици в центъра на столицата.

На 26 ноември предходната година Борислав Михайлов подаде оставка след поредна серия претенции да се отдръпна и откакто се разбра, че е изгубил политическа поддръжка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР