Борислав Гуцанов и Николай Събев разясниха днес перспективите пред пристанищния

...
Борислав Гуцанов и Николай Събев разясниха днес перспективите пред пристанищния
Коментари Харесай

И новата власт ще удълбочава езерото край „Порт Доган“

Борислав Гуцанов и Николай Събев обясниха през днешния ден вероятностите пред пристанищния бизнес.

Идеите за развиване на Пристанище - Варна няма да претърпят концептуални промени, само че ще се търсят способи те да се осъществят по-честно и транспарантно. Това се разбра от срещи през днешния ден на Николай Събев с локалната морска общественост и публицисти. Посещението на министъра на превоза и известията бе значимо за пристанищния отрасъл, тъй като през двата месеца, откогато заема поста, той даде разнопосочни сигнали за вижданията на новото държавно управление, написа.

В последна сметка ще се мине без изненади. Превръщането на Варна - изток в увеселителна зона (каквато тя към този момент е в огромна част), изместването на товаро-разтоварната активност напълно във Варненското езеро и удълбочаването му ще продължат да са предпочитани цели, така както бяха през последните 15 години.

Дискусията на Събев с морските експерти бе част от „ огромно разискване за развиването на пристанище Варна “, което неговото министерство счита да провежда на три стадия преди изработването на общоприет проект за врата. И точно тъй като предстоят още разисквания, по някои въпроси Събев бе обран. Помагаше му социалистът Борислав Гуцанов, който е началник на транспортната комисия в Народното събрание. От разясненията на депутата стана ясно, че

все по този начин ще се върви към освобождение на Варна - изток, като следва разискването на обособени детайли (изцяло ли да се настанят атракции или да се резервира въпреки всичко някаква портова активност и т.н.). Няколко пъти в полемиката хората от сектора загатнаха по какъв начин в зоната би трябвало са вмести обслужването на яхти - и за неспециалистите към този момент е ясно, че огромните кораби ще бъдат разкарани.

„ Удълбочаването би трябвало да продължи “, сподели Събев пред публицистите за плана в езерото. Въпросът не бил в целесъобразността му, а по какъв начин са изхарчени парите (инвестицията досега коства към 500 млн. лева.). Министърът добави, че всичките събрани документи по плана били предоставени на Министерство на вътрешните работи, а имало и още да се събират. Даде да се разбере, че не е срещу документите да станат обществени, стига да е допустимо (част от дейностите са възлагани посредством инхаус процедури). Обеща публичност да получи и контракта, по който Топлоелектрическа централа „ Варна “ стопанисва пристанището в село Езерово. Гуцанов също сподели, че удълбочаването е належащо да се извърши, само че не както до момента. Всичко това значи, че ще продължи реконструкцията на морското трасе, с цел да се употребява от по-големи кораби - новината е добра за терминалите на Варна - запад, които би трябвало отсега нататък да поемат повече товари; добра е и за близките частни портове.

Сред частниците е и Ахмед Доган, който през 2018 година купи Топлоелектрическа централа „ Варна “ и врата към него в Езерово с желанието да развива огромна пристанищна активност. Като цяло Доган се настани в Езерово точно посред концепциите за освобождение на Варна - изток, изместване на портовата активност в езерото и модернизиране на водния път в него - и незабавно след появяването му тези хрумвания, другояче остарели, „ внезапно “ получиха подтик.

На диалозите във Варна Събев обясни още, че не е срещу държавните пристанищни терминали в бъдеще да бъдат дадени на концесия.

„ Концесията е страховит инструмент по какъв начин може да се употребяват държавните активи – стига да се употребява мъдро, в публичен интерес “, сподели той. Правителството не бягало от концесия, желало концесия, само че нещата трябвало да бъдат подредени, с цел да не се стига до „ драми “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР