БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в

...
БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в
Коментари Харесай

Реституираните земи в паркове трябва да се отчуждят

БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 година в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Има специализация "Политически мениджмънт " в Нов български университет и Българско учебно заведение за политика. В момента е общински консултант от Българска социалистическа партия. Заместник-председател е на непрекъснатата комисия по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика и член на непрекъснатата комисия по стопанска система и благосъстоятелност.

"Столичани ще заплащат милиони поради далавери с реституцията "

- Г-н Цветков, за трети път хора от столичния квартал "Дружба " излязоха на митинг. Той още веднъж е обвързван с презастрояването на града и опазването на зелените пространства. Какви съответно са паниките на жителите на региона?
- Хората излизат към този момент няколко пъти в поддръжка на запазването на зеленото пространство в региона им. Става дума за парка в центъра на остарялата част на "Дружба 1 ", който е ситуиран сред учебно заведение, детска градина и доста жилищни блокове. Оказа се, че част от терена е подозрително реституиран. Вероятно с корупционен напън, новите притежатели и стоящите зад тях вложители са потвърдили, че в тази зелена повърхност не е построено нищо, че изпод не минават връзки, инженерни мрежи, топлофикация, тръби, водоснабдяване, канализация, че няма построени алеи. Излиза, че 50% от това хубаво паркче на "Дружба 1 " са реституирани.
След като се направи първата огромна спекулация с реституцията в този жилищен комплекс, се мина към втория стадий - застрояването. Ние като партийна организация се организирахме дружно с жителите на регион "Искър " и направихме подписки, обжалвахме желанията за градежи и най-после се преборихме от проекта на квартала да отпаднат всички нови застроявания във въпросния терен като се изключи едно. За страдание, тъкмо в средата на този парк остана разрешен градеж на 5-етажен блок, който в началото беше плануван като 7-етажен. Той на процедура разделя парка на две и прекъсва връзката сред частите му. Именно в тази повърхност има най-малко 15 здрави дървета.
Преди няколко месеца жители, живеещи в близост, ни алармираха, че са пристигнали служащи и са сложили колчета към 5-6 декара терен в зелената им повърхност. Това е разрешено от закона - притежателят има право да влезе във притежание, като обиколи парцела си с ниска ажурна ограда. Доскоро това не беше допустимо, само че лобистките ползи се намесиха и нормативите бяха изменени.
В "Дружба " събрахме над 1300 подписа, а аз самият внесох запитване в Столичния общински съвет по този въпрос. След това направихме три митинга. Отделно в публично писмо аз настоявах пред общината да се съблюдава законът и да се извърши инспекция на реституцията в зелени площи. Може да се окаже, че с далавери или неверни документи е станало връщане на земя вместо в единия завършек на "Дружба " - в другия. Ако се открият такива случаи, това е задоволително съображение да се сезират способените органи и да се оспори съответната реставрация.
- Какви други претенции имат жителите на региона?
- Те упорстват и аз ги поддържам, да се задейства незабавно процедурата по отчуждаване на множеството терени в този парк. Общината има това право. Възможно е да възникне спор по цената, притежателят да не е склонен с нея, само че си има процедури, с които се отива в съда и той взема крайното решение. В този случай обаче се получава по този начин, че всички ще би трябвало да плащаме за това отчуждаване, макар че не ние сме позволили съмнителните механизми, по които е ставала реституцията преди време.
Общината до ден сегашен не си е мръднала пръста да пристъпи към такива дейности, а има крайни периоди, които би трябвало да се спазят. Ако тя се позабави още малко, ще се окаже, че няма да може да извади едновременно голямата нужна сума за отчуждаване на терените. Оправданието ще бъде, че пари няма и по този начин ще се отвори необятно вратата за нови градежи.
Затова методът би трябвало да е различен. Първо от столичната администрация би трябвало да дадат приоритет за изкупуването на частните земи от огромните паркове, от терените, планувани за детски градини и метро. На идващ стадий към този момент може да се върви и към по-маловажни площи в крайните квартали. И към този момент по този предпочитан лист общината ще може да планува всяка година да отделя примерно по 20 млн. лв. от бюджета си и да желае от страната целево още средства. Защото точно страната е взела участие в забъркването на кашата.
- Откъде другаде може да се обезпечат пари за желаното от вас отчуждаване на терени?
- Възможно е да вземем за пример парите от рекламни уреди, от билбордовете, които се слагат в зелените площи, вместо да отиват в бездънната яма на столичния бюджет, а оттова за ремонт на ремонта, целево да се употребяват за отчуждителните процедури.
Положителен факт е, че в отговор на моето запитване кметът Йорданка Фандъкова дава обещание да се стартират такива процедури. Ще забележим дали ще бъдат планувани пари в бюджета за идната година и дали ще се пристъпи към такова деяние.
В същия отговор се споделя още, че кметицата е упълномощила незабавна инспекция за реституцията на кмета на регион "Искър ", на заместник-кмета Йоана Христова и на още 2-3 институции. За страдание нещо, което е трябвало да се свърши преди 7-8 години, става чак в този момент - след няколко митинга и острата ми реакция.
Аз ще продължа да запитвам, за какво администрацията до момента не е направила нищо, с цел да ревизира законна ли е била реституцията, за която в този момент столичани ще заплащат милиони левове за обезщетяването на далавери.
- А какво ще стане с блока, който би трябвало да се построи в центъра на парка в "Дружба " 1?
- Обърнах се към Фандъкова с молба да стартира диалози с вложителя. Реално този парцел разсъни и задейства гражданското неодобрение. Нека тя да влезе в договаряния, да опита да избави терена от градеж против някаква равностойна или най-малко допустима отплата. Собственикът на терена се появи на един от митингите ни и даде да се разбере, че е податлив да одобри отплата и да получи да вземем за пример различен терен.
Все отново въпросът е новото парче земя да не е на място, което отново ще се трансформира в невралгична точка - зелена повърхност или терен, на който хората от различен квартал не биха разрешили да се издигне блок. Има задоволително към момента неразграбени общински и държавни терени, които могат да се дават в подмяна. Много рационални притежатели биха се съгласили на равностойна заменка, вместо да се борят с хората и да вършат опити да ги мамят.
От години виждаме, че жителите на столицата имат ясна и безапелационна непоносимост към разпарчетосването на парковете. Преди време те демонстрираха своята позиция и в отбрана на Южния парк.
Затова упорствам за повече дейности от страна на общината и на кмета Йорданка Фандъкова. Има механизми за справяне с този сложен проблем. Смятам, че презастрояването на София може да бъде спряно с дейна политика и дейности за реализирането й. Стига сме настъпвали всеки ден мини, не е редно да има митинг след митинг в отбрана на зелени терени и против някой самозабравил се вложител.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР