Борис Митов е съдебно-криминален репортер в Свободна Европа.Главният прокурор отстъпва

...
Борис Митов е съдебно-криминален репортер в Свободна Европа.Главният прокурор отстъпва
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Цацаров начело на КПКОНПИ?

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент в " Свободна Европа ".

Главният прокурор отстъпва прибързано поста на заместника си, с цел да оглави битката с корупцията по високите етажи на властта по предложение на същите тези етажи. Така ще наподобява " екипът " на Сотир Цацаров и Иван Гешев, когато в " обозрим период " единият бъде определен от Народното събрание за ръководител на Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), а другият бъде назначен от президента Румен Радев като основен прокурор.

Представителите на ГЕРБ и " Обединени патриоти " не направиха обстоен разбор на досегашната работа на Цацаров и не огласиха какво чакат от него като началник на КПКОНПИ. Досегашната му кариера обаче демонстрира, че наказани за корупция от " високите етажи " няма, а връзките му с изпълнителната власт постоянно са били близки. Дори и откакто видимо е показал воля да проверява най-висшите ѝ представители.

Депутатите от ръководещото болшинство се обосноваха по този начин: " Г-н Цацаров е това, което всички останали не са " ; " все ни е едно кой ще бъде различен, в случай че не той " ; " Сотир Цацаров знае къде е границата сред институциите и почита разделянето на управляващите ".

Тези изказвания, произнесени от Емил Димитров от " Обединени патриоти " и Валентин Радев от ГЕРБ, обаче не бяха подкрепени с оценка на мандата на досегашния основен прокурор. Запитан дали номинирането му за ръководител на КПКОНПИ издава политическа обязаност с ръководещите, Радев отхвърли. Какво обаче демонстрират обстоятелствата от последните 7 години, в които той ръководеше самостоятелната прокуратура?

" Стабилен арбитър " от Пловдив

През 2012 година окръжният арбитър на Пловдив Сотир Цацаров недвусмислено бе отличен от премиера Бойко Борисов като " най-хубавият ", с който той е работил като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Още преди кандидатурата му публично да бъде издигната от седмина членове на Висш съдебен съвет (петима от парламентарната квота­) Борисов съобщи, че избира арбитър да стане основен прокурор, а тогавашният вицепремиер и вътрешен министър в първото държавно управление на ГЕРБ Цветан Цветанов го дефинира като " постоянен ".

След формалната номинация на Цацаров преди седем години, Борисов сподели: " Сотир Цацаров има безупречна известност в Пловдив и това мисля, че е задоволително, с цел да бъде определен за основен прокурор ".

Тогава ръководещите подцениха обстоятелството, че пловдивският правосъден регион бе станал прочут с най-високия брой установени нарушавания на човешките права от Европейски съд за правата на индивида (ЕСПЧ). Цацаров пък бързо пренебрегва засвидетелстваната му от върховете на ГЕРБ поддръжка и малко откакто първият кабинет " Борисов " подаде оставка през февруари 2013 година, прокуратурата се засилва таман против негови представители.

" Ти си го избира... "

Междувременно в медиите се появиха секрети записи на някогашния градски прокурор на София Николай Кокинов, който споделя на Бойко Борисов по адрес на Цацаров: " Не ми се подсмихвай, ти си го избира... " Този диалог обаче по този начин и не стана обект на прокурорско следствие под предлог, че е бил записан нелегално.

Държавното обвиняване обаче възобнови инспекциите си против Борисов по случаите за предпологаемо разстройване на митническа инспекция в пивоварна ( " Ало, Ваньо " ) и приложимост на гранатомет против барикадирал се обвинен, който в последна сметка почина ( " Чакъра " ). Освен това прокуратурата внесе в съда три обвинителни акта против Цветанов. И трите бяха резултат от сигнала на някогашния министър председател Сергей Станишев за нелегално подслушване в Министерство на вътрешните работи. Всички те обаче приключиха тъкмо както завърши и делото против Станишев за изгубени секретни документи по сигнал на Борисов (със съдействието на Алексей Петров) – без неоправдателна присъда.

В деня преди изборите през 2013 година пристигна аферата " Костинброд ", когато Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и следените от Цветан Василев и Делян Пеевски медии упрекнаха ГЕРБ в готова имитация на изборите. Цацаров реагира още в деня за размисъл. Образувано бе следствие за вероятно закононарушение против политическите права на жителите, което приключи с оправдаването на сегашния транспортен министър Росен Желязков за това, че не е проконтролирал бракуването на 350 000 бюлетини.

Докато ГЕРБ беше в съпротива на кабинета " Орешарски ", прокуратурата образува даже противоконституционна инспекция против настоящия тогава президент Росен Плевнелиев, която в последна сметка бе прекъсната. Образувани бяха и други инспекции и каузи против представители на ГЕРБ, само че всичките приключиха без триумф за прокуратурата, а някои и с нейното наказание (Мирослав Найденов, Божидар Нанев, Искра Фидосова, Емил Димитров).

За сметка на това условно бе наказан някогашният началник на комисията за спор на ползи Филип Златанов, който бе записал в тефтерчето си емблематичната формула за " удряне " на неуместни " ИФ→ЦЦ→ББ ". Отбелязването на въпрсните букви по този начин и не бе разследвано всъщност от прокуратурата, също както не бяха изяснени и буквите " Директива за птиците ", които се оказаха поправени на цифрата 10. Причината бе, че въпросният бележник изчезна от колата на експерт, който беше спрял, с цел да се облекчи по дребна потребност.

Никога повече против Борисов

В края на 2014 година Бойко Борисов още веднъж е министър председател на второто държавно управление на ГЕРБ в коалиция с Реформаторския блок. В този мандат подчинените на Сотир Цацаров се концентрираха само върху съдружните сътрудници на Борисов. Обвинения получиха военният министър Николай Ненчев, сътрудника му от Външно министерство Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, както и здравният министър Петър Москов.

Към тази група беше прибавено делото против някогашните финансов и стопански министър - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и предприемача и издател Иво Прокопиев. Става дума за делото за приватизация на държавния дял от електроразпределителното сдружение, притежавано от " ЕВН ". Към днешна дата няма нито един дефинитивно наказан по тези проблеми.

Тенденцията прокуратурата да не регистрира сполучливи следствия против висши представители на изпълнителната власт се резервира и в третия мандат на ГЕРБ, който се отличи единствено с прекратеното следствие за злополуката с моторна шейна, при която почина синът на някогашния транспортен министър Ивайло Московски.

Освен представители на ГЕРБ, проверяващите под управлението на Цацаров погнаха и зам.-председателя на Народното събрание от Движение за права и свободи Христо Бисеров, който в края на 2013 година бе заставен да напусне всички политически постове поради няколко обвинявания. Три години по-късно той бе изцяло оневинен.

Междувременно прокуратурата бе принудена да се занимае с отчет на турската работа за битка с контрабандата и проведената престъпност (КОМ), сочещ тютюневия холдинг " Булгартабак " за главен източник на контрабандни цигари в южната ни съседка. След като в началото изрази подозрения, че подобен документ въобще съществува, Цацаров в последна сметка разпореди инспекция, която наред с изказванията в него, се концентрира и върху въпроса – кой е създателят и каква е задачата на констатациите му. Не е известно прокуратурата да е постигнала освен това в работата си по този случай.

Взаимодействие с Народното събрание

На фона на неналичието на присъди по високите етажи на властта, ГЕРБ и Движение за права и свободи осигуряваха през годините поддръжка в Народното събрание за редица законодателни оферти на основния прокурор. Цацаров се радваше и на благоразположението на парламентарното болшинство по случаи като " Яневагейт " и " ЦУМ-гейт ", по които той бе обект на подозрения за търговия с въздействие, само че те по този начин и не бяха тествани. В първия става дума за записи от диалози сред съдийки, които разказват с имена функциите в правосъдната система. Вторият случай бе огласен от предприемача и издател Сашо Дончев, който се оплака от напън от страна на Цацаров, по време на среща в офиса на предприемача Георги Гергов.

Никой от двата обаче не провокира интерес нито в Народното събрание, нито във Висшия правосъден съвет (ВСС). Никой не пожела да обясни и най-скорошното самопризнание на Цацаров – че последните няколко избора на тримата огромни в правосъдната власт са се случили " в две други здания ".

Нещо повече – ръководещите към този момент 10 години настойчиво отбягват безапелационните рекомендации на Европейски съд по правата на човека, Европейската комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисия България да вкара законови промени, ограничаващи фактическата безконтролност на основния прокурор. И по този начин резервират обстановката, разказана красноречиво от първия основен прокурор, определен след 10 ноември 1989 година – Иван Татарчев: " Над мен е единствено Господ ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР