Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Текстът му е препечатан от

...
Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Текстът му е препечатан от
Коментари Харесай

Мандатът на Цацаров. Делата срещу ГЕРБ, които не стигнаха доникъде

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент. Текстът му е препечатан от " Свободна Европа ".

Сотир Цацаров беше определен от Висшия правосъден съвет (ВСС) на 20 декември 2012 година Преди това той неведнъж получаваше суперлативи от тогавашния министър председател първи мандат Бойко Борисов и силовия му заместител Цветан Цветанов.

" Той е най-хубавият областен арбитър, с който съм работил като основен секретар на Министерство на вътрешните работи ", съобщи министър-председателят незабавно след номинирането на Цацаров. Цветанов също не закъсня, определяйки го като " постоянен арбитър ". Благоразположението по висшите етажи в ГЕРБ към новоизбрания тогава основен прокурор беше доказано и с указа за назначението му, публикуван от президента Росен Плевнелиев по-малко от 12 часа след гласуването във Висш съдебен съвет.

При клетвата си на 10 януари 2013 година Цацаров заявява пред препълнената зала " Тържествена " в Съдебната палата, че " абсолютно " няма да се поддава на политически напън и ще бъде " поръчител за правдивост ".

По-малко от месец след встъпването си в служба, основният прокурор се изправи пред първия си тест, при който обещанията му бяха разтърсени. Цацаров изрично отхвърли прокуратурата да се занимава с така наречен разработка " Буда ", на която уеб сайтът " Биволъ " отдели серия изявления. Те отразяваха предишното на Бойко Борисов като помощник на ЦСБОП, представляващ " действен интерес " за службата през 90-те години.

Прокуратурата се засилва против ГЕРБ

Последва обаче оставката на първия кабинет на ГЕРБ, след която прокуратурата се засилва точно против върховете в досегашната ръководеща партия. Възобновени бяха инспекциите по емблематичните случаи " Ало, Ваньо " и " Чакъра ".

И по двата съществена цел бе Борисов. В първия – поради записа, в който нареждаше на починалия началник на митниците Ваньо Танов да спре инспекция в пивоварна, а във втория – поради ръководената от него акция по залавянето на Тодор Димов-Чакъра, който през 2003 година беше обстрелян с гранатомети и почина.

Междувременно облаците над ГЕРБ се сгъстяваха. Бившият вътрешен министър Цветанов стана обект на инспекция по сигнал на Сергей Станишев за нелегално подслушване, която по-късно прерасна в три правосъдни каузи против него.

Разследвани се оказаха още досегашният му аграрни сътрудник Мирослав Найденов и някогашният народен представител от Етрополе Емил Димитров. Започна и инспекция против някогашната председателка на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова и това, в последна сметка, я принуди да се отдръпна от политиката. " Не съм виждал толкоз бърза прокуратура и в фантазиите си ", разяснява тогава Борисов, без да знае, че предстоят още изненади.

Аферата " Костинброд "

На 11 май 2013 година в деня за размисъл преди тогавашните предварителни парламентарни избори, прокуратурата влезе в печатницата " Мултипринт ", където се изработваха бюлетините за вота. И разгласи, че проверява закононарушение против политическите права на жителите. Съобщението ѝ бе допълнено от директни включвания на тогавашния шеф на следената от КТБ телевизия ТВ7 Николай Бареков, в които той съобщаваше за пресечена " изборна операция ".

На изборите ГЕРБ не съумя да завоюва болшинство и Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сформираха кабинета " Орешарски ". " Не желая да слушам думата прокуратура ", сподели седмица след вота Борисов. Цацаров пък му отговори недвусмислено - формирани бяха две каузи за полетите на държавния " Авиоотряд 28 " по времето на Борисов.

Така се стигна до ареста на ръководителя на закритата след това комисия за противопоставяне на спора на ползи Филип Златанов. Ръководството на прокуратурата даде зрелищна конференция, на която прожектира подбрани извадки от бележник на арестувания, от които се разбираше, че той е получавал нареждания " кого да удари и кого да оправи ". Схемата на въздействие в работата на комисията беше онагледена със следната формула: " ИФ→ЦЦ→ББ ". Прокуратурата обаче пропусна да покаже други букви от бележника на Златанов – " Директива за птиците " да вземем за пример. Това " Директива за птиците " породи въпроси на доста наблюдаващи, заинтригувани дали не крият името на Делян Пеевски, само че буквите по-късно се оказаха поправени неизвестно от кого на " 10 ".

Така изглеждаше първата година от мандата на Цацаров – акции, обвинявания, конференции – и все ориентирани против ГЕРБ. Какво обаче се случи с всички тези шумно формирани каузи? Приключиха надалеч по-тихо.

Как приключи всичко?

Делото против Мирослав Найденов беше прекъснато без да бъдат оповестени претекстове. Същото се случи и с инспекцията против Искра Фидосова. Двамата обаче бяха окончателно извадени от политиката. Емил Димитров също напусна ГЕРБ и за делото му повече не се чу.

Проверките по " Ало, Ваньо " и " Чакъра " бяха прекъснати през 2014 година без никакви обществени пояснения. Така единственият резултат от възобновяването им бе, че Борисов няколко пъти беше сниман от медиите да отива на разпит. Делата за полетите на " Авиоотряд 28 " също не стигнаха до съда, а упованията, че водачът на ГЕРБ ще бъде упрекнат, бяха сменени от парламентарно изследване, фокусирало се във въпроси като това какъв брой са коствали ядките на борда на държавния аероплан.

Трите каузи против Цветанов завършиха с три оправдателни присъди като се оказа, че главният развой – за мобилното подслушане в Министерство на вътрешните работи, в действителност изначално е бил миниран от формулировката на обвиняването и поправките в Наказателния кодекс, признати в това време от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Аферата " Костинброд " " спихна като суфле " (по думите на служебния министър председател Марин Райков) от " изборна операция " до длъжностно закононарушение на основния секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той бе изцяло оневинен на първа инстанция, а прокуратурата реши въобще да не стачкува решението и то влезе в действие.

Подобна бе ориста и на случая с Филип Златанов, който най-малко бе наказан условно за това, че е скрил кореспонденция против президента Росен Плевнелиев и решение по инспекция против някогашната съветничка на президента Димана Ранкова. Съмненията за търговия с въздействие бяха отделени в настрана следствие, което изцяло замря, откакто столичното разследване съумя да загуби главното доказателство – бележника на Златанов.

Междувременно ГЕРБ към този момент беше още веднъж на власт в коалиция с Реформаторския блок. В този мандат подчинените на Сотир Цацаров бяха се фокусирали само върху съдружните сътрудници на Борисов. Обвинения получиха военният министър Николай Ненчев, сътрудника му от външно министерство Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин. Към тази група каузи беше прибавено делото против Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев за " ЕВН ". Към днешна дата няма нито един дефинитивно наказан по тези проблеми.

Осъдени представители на висшето управление на ГЕРБ няма и в сегашния, трети премиерски мандат на Борисов. В този интервал прокуратурата се регистрира единствено с едно дело, обвързвано с държавен кадър – прекратяването на следствието на злополуката с моторна шейна, при която почина синът на някогашния транспортен министър Ивайло Московски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР