Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Текстът му е препечатан от

...
Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Текстът му е препечатан от
Коментари Харесай

"Свободата на словото не е абсолютна" - съдебните дела срещу "Пик"

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент. Текстът му е препечатан от " Свободна Европа ".

Бунтът, който множеството медии започнаха против крайната демонстрация на неетичност в уеб страницата " Пик ", не е отвращение, зародило на празно място. Миналата седмица уеб сайтът разгласява фотоси, дискредитиращи близка на един от претендентите за кмет, само че този прийом не се употребява за първи път. До този миг уеб сайтът е наказан на последна инстанция към този момент няколко пъти.

" Свободата на словото не е безспорна, а се разгръща до рамките, след които към този момент се засягат други конституционни полезности – каквито са положителното име и правата на другите жители. [...] Прокламираната в член 40, алинея 1 от Конституцията независимост на печата и другите средства за всеобща информация е обвързвана с правото на личността и на обществената общественост да бъдат осведомени по въпроси, които съставляват интерес. В нейното наличие не се включва предоставена опция за разпространение на погрешни данни, засягащи персонални цивилен и човешки права и не предпоставя налагане на отрицателен подтекст. "

Цитатът е от решение на Софийския градски съд (СГС), с което през август 2018 година притежаваното от Недялко Недялков " Пик Нюз " ЕООД бе наказано да заплати на журналиста и деятеля Николай Стайков обезщетение от 12 500 лева поради " систематична акция " по оклеветяването му. Същото сдружение е собствник на уеб страницата " Пик ".

" Свободна Европа " напомня някои емблематични правосъдни решения против изданието. Освен Стайков, каузи против " Пик " към този момент дефинитивно завоюваха Антоанета Цонева от " Протестна мрежа ", учителят по история и деятел Емил Джасим, журналистката Генка Шикерова, началникът на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева, както и веригата магазини за хранителни артикули " Лидл България ".

Отношението на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи

За разлика от множеството известни до момента случаи, в които против " Пик " сполучливо са завеждани цивилен искове за клюка и засегнатост, в този момент изниква въпросът за изчезналата реакция на прокуратурата. Доколкото самият кандидат-кмет призна, че оповестените фотоси датират отпреди 10 години и с тях приятелката му е била изнудвана от неин някогашен съкровен сътрудник.

Публичното разпространяване на нецензурен материали в България е неразрешено и Наказателният кодекс планува затвор до 2 години и санкция от 1000 до 3000 лева Въпреки това прокуратурата към момента не е демонстрирала никакво желание да се самосезира.

В същото време Недялков провежда серия от контрапротести в поддръжка на безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за идващ основен прокурор. Събитията се популяризират в уеб страницата с апела " дано се опълчим в пестник " против критиците.

Преди няколко години персонално ръководителят на прокуратурата Сотир Цацаров е проявявал обществено позитивното си отношение към изданието на Недялков. През 2014 година той изпрати приветствено писмо във връзка годишнина на уеб страницата, в което отбелязваше, че " възходящата ви известност се дължи на труда, професионализма и ентусиазма на целия екип ".

С сходен жест се регистрираха заместникът му Борислав Сарафов и тогавашният опозиционен водач Бойко Борисов, а вътрешният министър Младен Маринов участва персонално на празненството дружно със настоящия шеф на националната полиция Христо Терзийски (тогава шеф и зам.-директор на СДВР). Редом до тях бяха представители на всички партии от 42-ото Народно заседание, измежду които Делян Пеевски, Лютви Местан, Кирил Добрев, Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Волен Сидеров и тогавашният евродепутат Николай Бареков.

Преди ден Младен Маринов отхвърли да разяснява публицистичната политика на " Пик " с обяснението, че " не мога да кажа дали е вярно или не – това е медия. Има закони в страната, в случай че те се нарушават, се взимат ограничения, само че аз не мога давам оценка на медиите и не трябва ".

Съдебната процедура се надгражда

Съдебните сформира, разглеждали искове против уеб страницата, обаче не показват сходна отзивчивост към публицистичната му политика. Дори в противен случай – налице е трайна правосъдна процедура по уважаване на имуществени искания на пострадали от оскърбителен публикации.

Решението по делото, заведено от Николай Стайков, не е казус в общия подтекст, само че е от изключително значение поради обстоятелството, че с него магистратите присъдиха общо обезщетение за 30 електронни изявления в интервала сред януари 2014 година и октомври 2015 година По този метод бе изменена нормалната до оня миг процедура всеки проблематичен текст да бъде обсъждан от съда настрана.

Изложените квалификации са обективно и изрично накърняващи положителното име на ищеца и задоволителни да обосноват основателност на предявения непълен иск до цялостния му размер от 12 500 лева съгласно сегашния въззивен състав. Същите излизат отвън рамките на свободата на словото, защото са унизителни за достойнството и достолепието на човек, разбирани като морално-етични категории, свързани с дължимото почитание към персоналните качества на лицето, репутацията и положителното му име в обществото ", показаха през 2018 година съдиите Виолета Йовчева, Мариана Георгиева и Биляна Коева от Софийски градски съд, потвърждавайки претекстовете на Софийския областен съд (СРС).

Приемайки, че " сами по себе си изказванията за персонална търговия с презервативи, направени в обява от 27.11.2014 година, не могат да бъдат окачествени като оскърбителен ", първата инстанция наблягаше, че в подтекста на останалите текстове за Стайков това се трансформира.

Налице са голям брой преднамерено и редовно оповестени формулировки, свързани с обстоятелството, че ищецът има дялово присъединяване в комерсиално сдружение, което реализира търговия с презервативи и артикули за безвреден секс, само че същите не целят известяван на читателите за този справедлив факт, а методът на потреблението им цели оскверняване на личността на ищеца ", гласеше решението на Софийски градски съд.

" Клеветническа информация " и настоящи прилики

Неотдавна магистратите се произнесоха в изгода и на различен прочут деятел от митингите " ДАНС with me " – Антоанета Цонева. През август 2018 година тя дефинитивно получи обезщетение от 2000 лева поради публикацията на " Пик " от юли 2015 година под заглавие: " Бомба в ПИК! Радан и " Протестна мрежа " на загадка среща възнамеряват свалянето на Цацаров. Дават по 50 на човек за протест против основния прокурор. Набъркан ли е министър Ненчев? "

" Настоящият правосъден състав приема за закономерен и аргументиран извода на първоинстанционния съд, с който е признато, че в процесната публикация е изнесена и разгласена клеветническа информация за морално укорими и позорящи ищцата условия, каквито несъмнено съставляват твърдяното съществуване на спогодба сред ищцата и други лица " да съберат към 500 души – най-вече от провинцията, на които да бъдат платени по 50 лева на калпак " за присъединяване на последните в митинг против основния прокурор ", постановиха съдиите Елена Иванова, Златка Чолева и Калина Христова от Софийски градски съд.

Във въпросната обява се загатваха в. " Капитал " (онагледен със фотография на съиздателя си Иво Прокопиев), Радан Кънев и тогавашният правосъден министър Христо Иванов в подтекста на проява, проведена против Сотир Цацаров.

Три години по-късно, " Пик " отрази втория няколкохиляден митинг против номинацията на Иван Гешев за нов основен прокурор по сходен метод: " Мълния в " Пик "! Прокопиев, " Да, България " и Иванчева бутат властта с 400 000 лева от Цветан Василев ".

Разликата сред двата сходни текста е, че този от 2015 година се позоваваше на анонимни източници, до момента в който актуалният е напълно по изказвания на небезизвестния Йордан Бонев. Станал известен най-много като съмишленик на наказания за опасност за ликвидиране Бисер Миланов - Петното. През 2014 година Бонев описа в Народното събрание, че двамата са получили предложение от Бойко Борисов да радикализират митинга против кабинета " Орешарски " против 500 000 лева, само че до прокурорско следствие по този начин и не се стигна.

Атака против арбитър и още неоправдателни решения

Дело против " Пик " завоюва и Емил Джасим, който дефинитивно осъди уеб страницата през февруари тази година, получавайки обезщетение от 3000 лева Поводът бе публикация точно на Трети март през 2017 година, в която се твърдеше, че е обидил Васил Левски. Освен изданието на Недялков, учителят съдеше " Блиц " и " Труд ", които кампанийно го упрекваха в " антибългарска агитация " и " подигравка " с Апостола на свободата поради негова лекция в платформата TED през 2014 година

" Статията е оповестена в деня на националния празник на България, което още повече ускорява отрицателното отношение на читателите към лицето, което се твърди да е обидило по неприемлив метод историческата персона Васил Левски. [] В съответния случай се открива, че изказванието за нанесена засегнатост освен не е правилно, само че и е написано по манипулативен и подвеждащ метод, доколкото в заглавието е посочено, че обидата е казана персонално от ищеца, надлежно това изказване е повторено и в публикацията, само че е конкретизирано, че фактически е пресъздадено като разговор, с цел да се избегнат обвинявания. При спазване на положителните журналистически практики сходен метод на показване на информацията е неприемлив ", аргументираха се съдиите Стела Кацарова, Галина Ташева и Павел Панов от Софийски градски съд, визирайки обстоятелството, че Джасим цитира диалог на две деца за Левски.

Въпросното дело провокира сходна акция на " ПИК " и против арбитър Силвия Хазърбасанова от Софийския областен съд, която почете желае на учителя на първа инстанция. Действията на подчинените на Недялков стигнаха до там, че даже провокираха остра декларация на сътрудниците на Хазърбасанова в съда.

" Считаме следенето на български арбитър до дома му, снимането му в наличието на фамилията му и навлизането без позволение в персоналното му пространство за безусловно неприемливо в правова страна. Подобно държание няма връзка с никакво журналистическо следствие, а е елементарен опит за заплашване ", обявиха през май 2018 година съдиите от най-натоварения съд в страната. Не е известно прокуратурата да е правила инспекция по случая.

Дело против " Пик " завоюва и известната проверяваща журналистка Генка Шикерова. Тя стана обект на позорящи и оскърбителен изявления в уеб страницата и друго от изданията на Недялков – " Уикенд ", около палежите на две нейни коли през септември 2013 и април 2014 година

" Правото на чест и достолепие на личността е правно значима полезност, която е предпазена от законоустановения ред в страната като субективно право от категорията на безспорните права. [] В съответния случай е сбъднат съставът на закононарушението клюка – от справедлива страна, защото преди всичко изнесените в обявата условия са позорящи за ищцата и на второ място те не са истина ", одобри през януари 2016 година арбитър Марина Цветкова от СРС, а година по-късно градският съд напълно удостовери решението. Така Шикерова получи обезщетение от 20 000 лева, което обаче сдружението на Недялков не пожела да заплати непринудено и се наложи намесата на частен правосъден реализатор.

През януари 2018 година " Лидл България " осъди " Пик " за две изявления с погрешни изказвания, получавайки обезщетение от 10 100 лева От комерсиалната верига тогава оповестиха, че решението на СРС не е било обжалвано от таблоидния уебсайт и е влезнало в действие.

Две години по-рано началникът на РУО София-град Ваня Кастрева реализира съглашение сдружението на Недялков да ѝ заплати 5000 лева и да изтрие публикация с " погрешни и оскърбителен изказвания " по неин адрес. Второто по този начин и не се случи. Съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев също завоюва на първа инстанция дело против " Пик ", само че няма информация дали въпросът му е завършил дефинитивно.

Недялко Недялков самичък е споменавал, че против него са заведени петдесетина цивилен желае единствено от представители на " Протестна мрежа ", което дава визия за наклонността в правосъдните зали. На другия полюс обаче са връзките на уеб страницата с властимащите. " Пик " беше измежду медиите, рекламиращи българското европредседателство и постоянно подписва контракти с ръководещите партии преди избори. Представители на законодателната и изпълнителната власт постоянно се изявяват пред уеб страницата, а неговите екипи не пропущат да отразят с директни видео включвания всяка акция под управлението на профилираната прокуратура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР