Борис Елцин и Владимир Путин, Сергей Караганов е почетен председател

...
Борис Елцин и Владимир Путин, Сергей Караганов е почетен председател
Коментари Харесай

Сергей Караганов, бивш съветник на Елцин и Путин: Русия не може да си позволи да загуби

Борис Елцин и Владимир Путин, Сергей Караганов е почетен ръководител на московския мозъчен концерн Съвет за външна и отбранителна политика. Името му се свързва с редица основни хрумвания в съветската външна политика, от така наречен теория Караганов за правата на етническите руснаци, живеещи в чужбина, до правилото за “конструктивно разрушение”, прочут също като “доктрината Путин”.

Караганов е непосредствен както до Путин, по този начин и до външния министър Сергей Лавров, и е дефинирал доста от концепциите, които доведоха до войната в Украйна. Известен като външнополитически ястреб, той е последовател на тезата за “Велика Евразия” и на тесни връзки с Китай; счита, че дългото владичество на Запада в международните каузи е към края си.

“Труд” показва на читателите си изявление на Караганов пред водещото политическо английско списание “Ню стейтсман”, което ще разгласява в няколко елементи.

- Защо Русия атакува Украйна?

- От 25 години хора като мен не стопират да повтарят, че в случай че НАТО и западният съюз пресекат избрани червени линии, изключително в Украйна, ще има война. През 2008 година президентът Путин съобщи, че в случай че участието на Украйна в НАТО стане действителна вероятност, то тогава няма да има Украйна. Не го послушаха. Тъй че първата цел е да се постави завършек на експанзията на НАТО. Другите две цели са: демилитаризация на Украйна и денацификация, тъй като в съветското държавно управление има хора, които считат, че възходът на ултранационализма в Украйна стартира да наподобява на Германия през 1930-те. Цели се също и освобождението на Донбас от осем години на непрестанна бомбардировка. Освен това беше налице убеждението, че войната с Украйна е неизбежна - може би до три или четири години, и че тя би могла да се развихри на съветска територия. Затова в Кремъл евентуално са решили, че в случай че ще би трябвало да водиме война, то по-добре на непозната територия, на територията на една прилежаща и братска страна, която преди време е била част от Руската империя. Но същинската война е ориентирана против западната агресия.

- На 25 февруари Путин прикани украинската войска да смъкна президента Володимир Зеленски. Напоследък обаче от Кремъл идват сигнали, че може би е подготвен да договаря със Зеленски. Означава ли това смяна на отношението към него?

- Война е, ние сме измежду мъглата на войната, така че мненията и задачите се менят. Първоначално някои може би са мислили, че украинските военни ще извършат нещо като прелом и в Киев ще се откри действителна власт, с която може да се договаря - последните президенти, и изключително Зеленски, са считани за марионетки.

- Но вие персонално не смятате президента Зеленски за нацист, нали?

- Не, несъмнено.

- Как съгласно Кремъл би могъл да наподобява сполучлив свършек на нашествието?

- Не знам какъв ще бъде изходът от войната, само че мисля, че той ще включва разделянето на Украйна, по един или различен метод. Дано най-после въпреки всичко остане нещо наречено Украйна. Но Русия не може да си разреши да загуби, нужна ни е някакъв тип победа. А в случай че се наложи визията, че губим войната, тогава съществува действителна опция за ескалация. Тази война е наместническа война сред Запада и останалите - като Русия, както постоянно през историята, е върхът на “останалите” - за предстоящ международен ред. Залогът на съветския хайлайф е доста висок - за него това е една екзистенциална война.

Очаквайте продължение в идващ брой
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР