Борис Джонсън е на път да усети трудностите, произтичащи от

...
Борис Джонсън е на път да усети трудностите, произтичащи от
Коментари Харесай

Тръмп или Европа? Борис Джонсън се готви за реалността след Брекзит

Борис Джонсън е на път да усети компликациите, произлизащи от новия световен статут на Англия след Брекзит: от една страна, притисната от европейците, които въобще не се канят да отстъпват, а от друга, от Съединени американски щати, които също не са склонни на взаимни отстъпки в това, което желаят в подмяна на икономическата си поддръжка.

Изправен пред задълбочаваща се политическа рецесия във вътрешен проект, в събота Джонсън ще направи своя дебют на лидерския конгрес на Г-7, който тази година ще се състои във френския курорт Биариц по-малко от три месеца преди плануваното излизане на Англия от Европейски Съюз дата.

При състояние че не се обрисува никакво съглашение с Брюксел, петата по величина стопанска система в света се е запътила към безредна разлъка с най-големия си търговски сътрудник и гледа към другата страна на Атлантика, към президента Доналд Тръмп в очакване на ново комерсиално съглашение и поддръжка.

Тридневната среща в Югозападна Франция ще извади на показ новите действителности за Англия: сриващо се въздействие в Европа и възходяща взаимозависимост от Съединени американски щати. Нито едно от двете е удобна обстановка за родения в Ню Йорк Джонсън, който предишния месец наперено встъпи в служба, обещавайки Брекзит до 31 октомври, без значение от нищо.

" Обединеното кралство рискува да се окаже в некомфортната обстановка да бъде притиснато сред Съединени американски щати, с които има различия, и Европа, над която към този момент мъчно ще упражнява въздействие ", сподели Томас Рейнс, началник на Европейската стратегия в лондонския мозъчен концерн " Чатъм хаус ".

Още от края на Втората международна война Англия се пробва да охлади стремежа на Европа към интеграция посредством по този начин наречените специфични връзки със Съединени американски щати. Брекзит постанова отвод от тази тактика.

Излизането на Англия от Европейски Съюз не е залегнало в програмата на срещата на Г-7, в която ще вземат участие водачите на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Европейски Съюз, само че се чака да е значима тематика в диалозите в коридорите.

Тъй като Джонсън упорства за преразглеждане на към този момент контрактуваното съглашение за Брекзит, което английският парламент отхвърли три пъти и което съгласно позицията на Брюксел не предстои на предоговаряне, разновидността Брекзит без съглашение се счита за все по-вероятна развръзка.

И двете страни настояват, че не го желаят, само че ще бъдат подготвени за сходен процес на събитията. Европейски Съюз упорства, че Англия ще пострада най-вече при подобен вид, а съгласно изтекли документи за проектите на английското държавно управление " в най-лошия случай " ще се стигне до дефицит на храни, горива и медикаменти.

Освен краткосрочните проблеми съгласно Гунтрам Волф, шефа на брюкселския мозъчен концерн " Брюгел ", дълготрайните измерения може да бъдат още по-тежки, изолирайки Англия от най-близкия й комшия. " Най-голямата заплаха при Брекзит без съглашение са политическите измерения - за дълго в връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство ще настъпи ледена ера ", сподели той. " После Тръмп ще каже (на Обединеното кралство): " Аз съм вашият другар ". По този метод е допустимо той да вбие чеп в връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство ", добави Волф.

В навечерието на срещата на Г-7 Джонсън посещава Берлин и Париж, откакто не съумя да излезе от задънената улица по тематиката за Брекзит с изпратеното до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск писмо. Британски държавни източници споделят, че не чакат пробив и тази седмица, и на форума на Г-7.
" В Биариц Европейски Съюз няма да отстъпи от позициите си по тематиката за Брекзит ", сподели европейски представител, работещ по Брекзит. " Не чакаме там да бъдат реализирани кой знае какви сделки, даже в случай че бъдат водени някои забавни диалози ", добави той.

Според европейски източници Брюксел вместо това изчаква да види дали английският парламент, в който едно неголямо болшинство също се опълчва на излизането без съглашение, ще бъде в положение да принуди Джонсън да отсрочи или спре процеса на Брекзит.

Съвсем друго бе настроението измежду телефонния диалог на Джонсън с Тръмп преди срещата в Биариц. В " Туитър " водачът на Съединени американски щати въодушевено реагира след края му: " Прекрасна полемика през днешния ден с премиера Борис Джонсън. Разговаряхме за Брекзит и по какъв начин бихме могли бързо да минем към американско-британско съглашение за свободна търговия. Очаквам с неспокойствие да се срещна с Борис в края на седмицата на (форума на) Г-7 във Франция! "

По-рано този месец висшият съветникът на Тръмп Джон Болтън посети Лондон с обръщение от шефа си, че Съединени американски щати ще оставят настрани външнополитическите разлики и ще насочат вниманието си върху това да създадат нужното, с цел да оказват помощ на Англия да мине наред през процеса на Брекзит.

Джонсън и други последователи на Брекзит са на мнение, че Съединени американски щати ще бъдат извънредно значим съдружник на Англия, когато се освободи от оковите на европейската комерсиална политика, само че поддръжката на Тръмп евентуално ще си има цена.

 Доналд Тръмп
© Reuters

Доналд Тръмп

Обединеното кралство от дълго време е най-близкият боен съдружник на Съединени американски щати, само че статутът му на авторитетен състезател в Европейски Съюз му позволяваше и да бъде на друга позиции от тази на Вашингтон, което постоянно се случваше, откогато Тръмп е на власт.

" В момента, в който напуща Европейски Съюз, Обединеното кралство е доста по-близо до европейската позиция по множеството огромни въпроси, в сравнение с до тази на държавното управление на Тръмп: по климатичните промени, интернационалната търговия и (ядреното) съглашение с Иран ", съобщи Рейнс.

Затова Джонсън е притиснат сред европейското и американското мислене. Той ще би трябвало да внимава да не ядосва Тръмп и да рискува комерсиалните връзки, само че ще би трябвало да гледа и да не се отчуждава от другите водачи, които имат по-мултилатерален метод към международната политика.

" Борис не би трябвало да се пробва да принуждава другите държавни ръководители безусловно да следват единна линия по всеки въпрос, нито да се слага в ролята на медиатор сред Съединени американски щати и Европа ", написа някогашният английски министър на външните работи Уилям Хейг във вестник " Телеграф ". " Подобни опити са обречени на неуспех най-малко към този момент и е по-вероятно да завършат гротескно, в сравнение с с самопризнание ", добави той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (660)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР