Борис Борисов © Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Борис Борисов © Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Борис Борисов, "Сапунена работилница": Разчитам на износа, не толкова на бърза стабилизация на българския пазар

Борис Борисов

© Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в трети брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Борис Борисов и Мариета Бостанджиева са притежатели на " Сапунена работилница ", която създава 100% натурални сапуни, душ-гелове, шампоани, кремове и други артикули за грижа за тялото, косата и лицето. Те влизат в нишата на чистата козметика със съставки от растителен генезис през 2014 година През 2019 приходите на компанията са 330 хиляди лева, а продуктите с едноименната марка се продават освен в магазините за натурални и биохрани и артикули, само че и в някои от огромните търговски вериги и дрогерии. Около 25% от продажбите на " Сапунена работилница " са на непознати пазари. Екипът на компанията е от 4 души, а предкризисните упования на нейните притежатели за 2020 година са били тя да е поредна година на мощен напредък, в която продажбите да доближат 500 хиляди лева

Какви са резултатите върху вашия бизнес от ковид пандемията?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, което се усети при нас предишния месец, е, че стопираха поръчките от дребни магазини. Нашите доста на брой сътрудници с дребни търговски обекти безусловно стопираха да зареждат. По това време единствените работещи бяха веригите, в това число " Зоя " и " Зелен ", само че в нашия бизнес дребните търговци не престават да са сериозен канал. Светъл лъч от последните две седмици е, че стартират още веднъж да отварят.

А отрази ли се обстановката и върху експортните ви пазари?

Не бих споделил, че има стесняване на износа. По-скоро усложнения поради това, че ние работим главно с Amazon, които трансформираха вътрешната си политика и започнаха предпочитано да доставят избрани продукти и да забавят целта на доставка на други. Отразиха се най-много транспортният безпорядък и затруднената логистика и в случай че до момента успявахме да транспортираме стоките за 7 дни, сега този период към този момент е към 14-15 дни. Това от своя страна основава нарушаване в планирането на сътрудниците ни и може да се получи в някакъв миг out of stock. Експортът не е намалял, само че е усложнен.

Намалихте индустриалните размери?

Да, намалихме малко темпото, само че размерите не престават да са по-големи от миналогодишните. Тоест имаме спад единствено през месеца и той е към 25%.

Променихте ли тактиката си поради тази рецесия?

Ние в годините бяхме много консервативни при наемането на хора, само че не поради упования за утежняване на обстановката. В момента сме по този начин сложени, че можем да издържим половин или една година със спад от 30%, без да редуцираме хора.

Много се надявам нашите клиенти да не изпаднат в несъстоятелност. Това е единственото, което ни тормози. Ние сме изрядни платци и нямаме непогасени заеми, вноски по лизинги или наеми, само че имаме значително вземания. Те не са се нараснали, само че всяка рецесия може да сътвори неспособност за обслужването им и това е най-големият риск.

Каква е прогнозата ви за идващите няколко месеца?

Много разгадавам на износа и неговото развиване, не толкоз на бърза стабилизация на българския пазар. Сега започваме нови партньорства в Дания и Англия и се надяваме нещата да проработят там.

Интервюто взе Силвия Радославова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР