Борис Бекер става част от дипломатическия корпус на Централноафриканската република

...
Борис Бекер става част от дипломатическия корпус на Централноафриканската република
Коментари Харесай

Африкански дипломатически паспорти се продават на килограм

Борис Бекер става част от дипломатическия корпус на Централноафриканската република (ЦАР) тъкмо в точния момент. Той изненадващо е назначен за аташе по спорта, културата и филантропичните въпроси, до момента в който в Лондон е в ход процедура за оповестяването на фалит на задлъжнялата тенис звезда. „ Получих дипломатическо отличие “, разгласи Бекер в Туитър на 27 април 2018 година Сред хората, които го поздравяват, е и някой си Щефан Велк. Той оказва помощ на Бекер да получи поста. „ Добре пристигнал в дипломатическия си кабинет “, туитва Велк и поства фотография, на която дружно с Бекер са пред посолството на ЦАР в Брюксел.   

За Велк не е непознато мълниеносното израстване в дипломатическата кариера. В интернет 51-годишният мъж, родом от немската провинция Хесен, се показва за „ учител по интернационално право и дипломация “, който оказва помощ на африкански държавни управления като „ специфичен консултант “. Твърди, че е получил голям брой оценки за работата си.

На 30 август обаче Велк е задържан в Берлин дружно с още 2-ма души, обвинени, че са негови съучастници. Те са арестувани по проблем, проверяван от прокуратурата в Мюнхен. Разследващите, които работят в звеното за битка с корупцията, се пробват да хвърлят светлина върху много горист бизнес - издаването на дипломатически паспорти. Според документи, до които „ Шпигел “ получи достъп, няколко немски жители със съмнителни биографии са назначени за съветници и дипломати от африкански страни. В центъра на абсурда е дребната страна Гвинея-Бисау.  

Властите в африканската страна дават дипломатически документи на наказан за измами, на човек, оповестил банкрут, и на боксьор, лежал в пандиза. Върху специфичните карти са вписани длъжности като „ стопански консултант “, „ аташе по въпросите на културата и спорта “, „ началник на защитата “ и " дипломатически пощальон “. Дори Щефан Велк, който има досие с доста присъди, има зелен дипломатически паспорт от посолството на Гвинея-Бисау в Германия.

Раздаването на дипломатически документи от непознати страни отдавна тормози немското държавно управление и силите за сигурност. Те могат да разрешат на нарушители да се опитат да минават границите неусетно, да се спасят от полицейски инспекции или даже от арест. Въпреки че имунитет имат единствено дипломати, упълномощени от Германия, на процедура единствено проявлението на дипломатически паспорт може да впечатли полицейските чиновници. Автомобили с дипломатически регистрационни номера също по този начин са спирани от полицията много по-рядко.

Проблеми отдавна

В немското Министерство на външните работи Гвинея-Бисау от много време се счита за проблематична страна в дипломатическо отношение. Посолството в Берлин таман отваря порти през 2012 година, и полицията стартира постоянно да се обажда на отдела, отговарящ за протокола в немското Министерство на външните работи. Там постъпват сигнали, когато посланик нарушава разпоредбите на приелата го страна.

В случая с Гвинея-Бисау чиновниците бързо стават подозрителни. Полицията постоянно оповестява за пътни нарушавания и други произшествия, осъществявани от дипломати от африканската страна. Тези действия постоянно се правят от немски жители, които бързо получават дипломатически документ и се базират на имунитет. Нито един от тях обаче не е упълномощен от Министерство на външните работи. Заради огромния брой произшествия - вътрешните отчети сочат до 100 нарушавания на година, посланикът на Гвинея-Бисау е привикан преди 6 година, с цел да отговори по какъв начин немски жители съумяват да получат паспорти от африканската страна. Посланикът изрично декларира по време на срещата и в няколко последвали диалози, че консулската работа няма нищо общо с издаването на документи. Той твърди, че всичко минава през Министерство на външните работи в родината му.

Срещите не трансформират нищо и полицията продължава постоянно да прави отчети за нови нарушавания. Едно от тях е осъществено през февруари 2019 година, когато немски жител, аташе на Гвинея-Бисау, паркира черния си мерцедес в зона, неразрешена за паркиране, и блокира многолюден път за половин ден. Нарушителят незабавно демонстрира дипломатически документ при полицейската инспекция.

На 7 май вечерта жена идва за инспекция за сигурност на летището във Франкфурт. Тя е кацнала от Маракеш с полет на „ Луфтханза “ и багажът й за повторно минава инспекция. Служителите откриват доста документи за идентичност. Пристига  федералната полиция, с цел да проверява случая, само че бързо се появява и Андреас Брандл - 52-годишен немски жител. Той ненадейно вади дипломатически паспорт, с който се разпознава като „ специфичен консултант “ на Гвинея-Бисау. Мъжът твърди, че документите би трябвало да бъдат занесени в посолството на страната в Берлин.

Проверката обаче демонстрира, че някои от документите са предопределени за хора, за които се счита, че са забъркани в незаконни действия, измежду които опиати, подправяне на документи и застрахователни измами. Един от иззетите паспорти е публикуван на името на сина на швейцарски милионер, който попада в немския лист на търсените лица. През октомври 2014 година " Ферари 458 " е взривено от негови съучастници пред обществен дом в баварския град Аугсбург. Целта е да вземат застраховката на спортната кола за 300 000 евро. Властите обаче разплитат схемата и младият швейцарец е наказан на 22 месеца затвор без опция за условно освобождение. Досега той не е почнал да излежава присъдата. Смята се, че евентуално е желал да си купи дипломатически паспорт, с цел да се избави от арест.

Посолството на Гвинея-Бисау научава за случая и неотложно желае от немската федерална полиция да бъдат върнати иззетите 10 персонални карти, измежду които и дипломатическия паспорт на Брандл. Дипломатите упорстват, че „ иззетите доказателства са благосъстоятелност на посолството на Република Гвинея-Бисау “. След случая на летището във Франкфурт Министерство на външните работи в Берлин още веднъж се свързва с посолството, като изпраща ядосан мейл до шарже д’афера, в който се желае среща с представител на Гвинея-Бисау. Шарже д’аферът обаче към този момент не е в Германия и посолството в центъра на Берлин е в огромна степен празно, останали са единствено няколко чиновници.

Провалена страна

Корупция, пране на пари, политическа неустойчивост: Гвинея-Бисау е това, което може да се назова провалена страна. В последните 20 година дребната страна минава през няколко преврата, революция и ликвидиране на президент. Гвинея-Бисау също по този начин се счита за значим център за наркотрафика сред Южна Америка и Европа. Наблюдатели я разказват като първата „ наркодържава “ в Африка. В показателя за развиване на Организация на обединените нации някогашната португалска колония е доста покрай дъното. Страната с население от 1.8 млн. души обезверено се нуждае от опитни държавни съветници. И има голям брой индикатори, че германци като Андреас Брандл не попадат в тази категория. Преди години Министерство на външните работи в Берлин отхвърля да акредитира Брандл като посланик.

Роденият в Мюнхен Брандл е прочут и измежду немските вложители. Той и негов съучастник събират пари, с цел да вършат огромни вложения в слънчеви уреди. Финансови брокери високо правят оценка вложенията, само че те са извънредно рискови и няколко от фирмите, в които Брандл влага пари, банкрутират. Берлинските прокурори го ревизират дружно с негов някогашен бизнес сътрудник по съмнения за измами. Нанесените вреди като цяло могат да доближат „ високия шестцифрен диапазон “, съгласно прокуратурата, която продължава следствието. Брандл непрестанно декларира, че не е направил нищо нелегално. Интересно е да се означи, че всички съмнителни компании са регистрирани на улицата в Берлин, на която се намира и посолството на Гвинея-Бисау.

Очевидно Брандл умее да убеждава авторитетни мъже в дребната страната в това какъв брой е скъп и в уменията си. Документите демонстрират възхода му в управническия хайлайф на Гвинея-Бисау. В дипломатическия си паспорт от януари 2019 година той е вписан като „ специфичен консултант на премиера “ и документът е подписан от тогавашния външен министър на африканската страна.

Още обвинени

Междувременно трима немски бъдещи дипломати са задържани. Сред тях е и Щефан Велк, който за малко е в светлината на прожекторите през 2018 година поради Борис Бекер. Биографията му е внушителна: съгласно това, което е качил в интернет, той освен е бил „ специфичен консултант “ на държавните управления в Гвинея-Бисау и Сао Томе и Принсипи, само че също по този начин е получил докторска степен по стопанска система в Хамбургския университет и в Лондонското учебно заведение за бизнес. Нито една от институциите не знае за това.

Въпреки това Велк чете лекции, озаглавени „ Дипломацията - сред държавническо изкуство и обществена просвета “, а пред студенти в Киев декларира: „ Разбирането на дипломацията е малко като да разбираш дамите. Нещо, което не е елементарно. “ Към края на лекцията си, която може да бъде гледана и в YouTube, Велк визира и тематиката за корупцията. Той споделя, че постоянно „ има друга позиция “ и дава образец с африкански служители, които желаят да издават дипломатически паспорти против 500 000 евро на хора, които ценят опцията да пътуват свободно.

Четири дни преди ареста на Велк в края на август полицията задържа още един обвинен по аферата на бензиностанция в югозападната част на Бавария. Марио Дасер е „ аташе по въпросите на културата и спорта “ в посолството на Гвинея-Бисау. 30-годишният мъж е някогашен боксьор, лежал в пандиза за незаконни боеве, а в този момент е милионер.

Дасер, Велк и техен асистент от немския район Франкония са разследвани за много сериозна машинация. Те дават обещание голяма договорка за експорт на първични материали на баварски месопроизводител. Искат от него да влага 1.5 млн. евро, с цел да получи достъп до пазара в Гвинея-Бисау и в други страни. Обещават, че предприемачът ще стане посланик на Гвинея-Бисау с дипломатически паспорт и регистрационни табели на колата, както и отбрана от дразнещите бележки за превишена скорост. Твърди се, че Велк е декларирал, че първичната инвестиция ще бъде употребена за предизборни акции на африкански политици. За да успее да събере огромна сума пари, баварският месар продава дома си и спортната си кола. Той към този момент е платил над 800 000 евро.

Разследванията на прокурорите в Мюнхен към момента са в начален стадий, само че очевидци могат да бъдат разпитани и по-нататък - в това число и Борис Бекер. Той евентуално е осъзнал, че дипломатическият му паспорт от Африка няма да може да го отбрани от кредиторите...

 

(Със съкращения)

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР