БОРИС АНГЕЛОВСПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19`КАНЛишен от голямо звездно присъствие, 71-ият

...
БОРИС АНГЕЛОВСПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19`КАНЛишен от голямо звездно присъствие, 71-ият
Коментари Харесай

Кой ще вземе палмата?

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19`
КАН


Лишен от огромно звездно наличие, 71-ият фестивал в Кан обаче сътвори огромна конкуренция за Златната палма с неразбираем любимец. Според международната рецензия битката е основно сред полския филм Студена война и японския Семейни работи, само че значително са тези, които залагат на положителния остарял Спайк Лий и неговата новост. В последния миг се появи и прикрит любимец - корейския Изгаряне по Мураками - съвременен и грациозен филм, който демонстрира, че даже в страна, която считаме за витрина на новите технологии, мизерията на доста от младежите ги прави подготвени на всичко и от това - нещастни, даже тези от тях, които на общия безпаричен декор са постигнали фантазиите на останалите - пари, висок стандарт и така нататък

Некрасива реалност е водеща тематика и за Матео Гароне, чийто филм Кучкарят споделя за един "малък човек " - добър и подготвен на взаимни отстъпки, който в отчайващото изтощение да се опълчи на диктатурата в забравеното си провинциално градче на една мутра, което е обхванало цялото локално миниобщество, първо го прикрива, само че след това го убива. Метафора, която звучи доста настоящо даже политически. Според някои другото италианско предложение - Щастлив като Лазар, също има шансове за огромната премия на феста.

Част от българската рецензия тук - общо петима души, чака палма за Лято на Кирил Серебренников. "Филмът му е толкоз прекрасен, че ще бъде тъпо единствено, в случай че му я дадат по политически аргументи ", разяснява проф. Вера Найденова. Серебренников беше арестуван поради злоупотреби с държавната дотация за собствен кинопроект в Русия и не е на фестивала, само че се води отстъпник. Филмът му обаче споделя за легендата на петербургския ъндърграунд от 80-те години Виктор Цой, музикант и знак на контра-културата от това време на застоя.
В съветския павилион даже на публична конференция създателите на плановете Календар и Нормален в дребните селекции на феста не се въздържаха да разясняват съжалението си за Серебренников и за накърненаната независимост в Русия, наричана от единия млад кинаджия "недоизказаност ", и освен това напълно умерено, в това число и пред формалните медии от Москва като Първи канал и организация Новости.

Апропо, самият Путин е воин в показания тук документален филм Случаят на Ксения Собчак, кандидатка за президент на изборите в родината си преди 2 месеца. Проектът е отдаден на татко й, избран в промото на кино лентата като "ментор " на настоящия владетел на Кремъл, както и на настоящия министър председател на Русия Медведев - всички са от Петербург, също като Виктор Цой.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР