Борейки се да спечели безпрецедентен трети мандат, националистическото правителство на

...
Борейки се да спечели безпрецедентен трети мандат, националистическото правителство на
Коментари Харесай

Предизборната кампания в Полша отваря стари рани в сърцето на Европа

Борейки се да завоюва невиждан трети мандат, националистическото държавно управление на Полша се е насочило към цел, близка до домашната сцена - Германия, която е негов съдружник в НАТО и максимален търговски сътрудник, написа в собствен разбор Reuters.

В напрегнатата предизборна акция преди вота в Полша на 15 октомври водачите на ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) упрекват Германия, че се пробва да диктува политиката на полското държавно управление от Берлин по всички въпроси - от миграцията до газа.

Този конфликт на процедура разклаща единния европейски фронт в поддръжка на Украйна против съветската инвазия. Пример за това е прекъсването на план за взаимен полско-германски цех за ремонт на танкове в интерес на Киев.

Ръководството на PiS твърди, че Германия приготвя скрит план за връщането на власт на главния конкурент на партията на изборите - демократичния някогашен министър председател Доналд Туск. По този метод PiS се възползва от недоверието към Германия, което към момента е мощно изразено в част от електората, най-много в по-възрастните консерватори, които помнят разрушенията от Втората международна война.

" Знаете ли къде можете да прочетете програмата (на опозицията за предизборната кампания)? В немските вестници ", декларира министър-председателят Матеуш Моравецки по време на предизборната акция.


Олаг Шолц и Матеуш Моравецки 

Неговата партия даже назовава Туск, който разкри, че дядо му е бил принудително свикан в нацисткия Вермахт по време на Втората международна война, преди да избяга на страната на съдружниците, немска марионетка и " политически брачен партньор " на някогашния немски канцлер Ангела Меркел. Във видеоклип от акцията се осмива и наследникът на Меркел Олаф Шолц.

Месеците на разправии сред двете прилежащи страни слагат на тестване солидарността на западния алианс, който се сплоти към Украйна след съветската инвазия предходната година. Те идват в миг, когато други проблеми, в това число избирането на проруски водач в Словакия, която също е член на Европейски Съюз, заплашват в допълнение да усложнят обстановката, написа още осведомителната организация.

Въздействие върху Украйна

Тези крамоли към този момент се отразяват на напъните за подкрепяне на Украйна. През април министрите на защитата на Германия и Полша оповестиха основаването на взаимен център в Полша за ремонт на създадените в Германия танкове " Леопард ", развалени по бойните полета в Украйна. Сделката обаче бързо се провали.
В различен спор Варшава се опълчи на немско предложение за разполагане на части за противовъздушна защита Patriot в Полша, преди в последна сметка да се съгласи с него.
" Много е неприятно, че Полша, хората от партията " Право и правдивост ", не престават да подлагат на критика Германия по подобен изострен метод и то обществено ", показва пред Reuters американският военачалник Бен Ходжис, който командва армейските сили на Съединени американски щати в Европа в интервала 2014-17 година " Това е неефикасно, тъй като натоварва връзките сред двама съдружници от НАТО, което затова заплашва цялостното единение на НАТО. "

Танковият цех щеше да бъде взаимно начинание на немските производители Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall и на полския защитителен конгломерат Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Според източници на осведомителната организация от немска страна обаче Полша е поискала прекалено много пари за ремонтните действия. Германски посланик пък споделя, че договарянията са се провалили частично заради нежеланието на немските компании да споделят техническа информация. Затова и към днешна дата PGZ ремонтира някои танкове " Леопард ", като употребява аварийни елементи, доставени от Германия.

" До известна степен това зависеше от бързината на деяние и решителността на немската страна. Ние водихме договаряния. За страдание, имаме малко по-различно виждане за това по какъв начин би трябвало да наподобява този план ", декларира Себастиан Хвалек, основен изпълнителен шеф на PGZ.

Говорител на немското външно министерство въпреки всичко декларира, че Берлин и Варшава работят в тясно съдействие в региона на европейската сигурност и защита, само че отхвърля да разяснява актуалните вътрешнополитически диспути в Полша.

Влошаване на връзките

Макар че връзките сред Полша и Германия са хладни още от идването на PiS на власт през 2015 година, в този момент поляците считат, че те се утежняват в допълнение. Само 47% дефинират връзките като положителни, сочи социологическо изследване за връзките сред двете страни от тази година. За съпоставяне, през 2020 година този % е 72%, показва Reuters.

Много поляци, в това число 56% от интервюираните в изследването, считат, че Германия не е направила задоволително, с цел да компенсира вредите, нанесени от войната. PiS даже прикани Германия да изплати над 1 трилион евро като репарации, което Берлин категоричено отхвърли.

Източник на осведомителната организация от PiS, поискал анонимност, разказва връзките като " конкурентни ", заявявайки, че Берлин и Варшава " биха могли да работят дружно по доста въпроси ", само че други ги разделят, в това число репарациите.

Двама немски депутати пък показват, че в последна сметка Берлин би могъл да бъде по-сговорчив и да предприеме помирителни стъпки по въпроса за репарациите.

" Мисля, че би трябвало да гледаме оттатък карикатурната полска политика, която тази предизборна акция демонстрира пред нас. Сега е моментът Германия да се огледа в огледалото ", счита и Томас Клайн-Брокхоф от German Marshall Fund.

Правителството на Шолц значително отхвърля нападките на PiS, само че е извънредно внимателно, с цел да не предизвика Варшава даже по нехайство.

Някои анализатори считат, че полската изразителност по отношение на Берлин може да бъде смекчена след изборите. Но дразнителите и от двете страни евентуално ще продължат да съществуват, в това число във връзка с миграцията, която още веднъж се трансформира в огнище на напрежение поради абсурда с паричните преводи за визи в Полша предишния месец.

" Честно казано, това, което се надявам, че ще се случи, е моят президент да предложения водачите на двете страни в Кемп Дейвид, както направи с водачите на Япония и Южна Корея ", разяснява в умозаключение военачалник Ходжис. " Може би в някакъв миг президентът Джо Байдън ще се срещне с президента Анджей Дуда и канцлера Шолц и ще каже: Колеги, би трябвало да оправим нещата. "

Politico: Най-вероятният излаз от изборите е безредна невъзможност
 
Езикът на акцията преди тазгодишните общи избори в Полша е апокалиптичен, рисувайки екзистенциалната борба за душата на петата по население страна в Европейски Съюз, написа по тематиката Politico.  
 
Ако ръководещата националистическа партия PiS се задържи на власт за трети мандат, тя няма какво повече да направи в разрушаването на Полша, с изключение на да приключи участието ѝ в Европейски Съюз - а няма доста изгледи за това. Ако опозицията завоюва, тя ще бъде толкоз притисната от следени от PiS съдилища и институции и от неприятелски президент, че няма да може да направи освен това от повърхностни промени, вместо в действителност да изтръгне проблемите, основани от PiS.
 
В интернационален проект Полша е прекомерно значима – с бързо разрастваща се стопанска система, огромна войска и основна роля в снабдяването на Украйна, тя не е Словакия, показва Politico. Победа на PiS ще значи повече старания от страна на Европейски Съюз за намиране на съглашение с Варшава; победа на опозицията трагично ще усъвършенства атмосферата, само че и там ще има слагане на граници по доста основни за Европейски Съюз въпроси.
 
Победа на опозицията може да отслаби институционалните преимущества на PiS, които тя употребява, с цел да изкриви игралното поле в своя изгода – и евентуално да докара до по-дългосрочно отдалечаване от дясната партия, която господства в полската политика през последните осем години. Но това не е бързо решение.
 
Нищо от това не стопира и двете страни да настояват, че гласуването на 15 октомври е най-важното от десетилетия.
 
Според PiS водачът на опозицията Доналд Туск е некоректен поляк, който работи от името както на Германия, по този начин и на Русия, с цел да трансформира страната в марионетна страна, като пуска стотици хиляди мигранти.
 
„ Спрете Туск. Само PiS може да подсигурява сигурността на Полша “, тръби предизборната реклама на ръководената от Ярослав Качински партия.
 
За опозицията, водена от Гражданската коалиция на Туск, нов четиригодишен мандат с „ Право и правдивост “ отпред значи действителна заплаха за бъдещето на Полша като демократична страна, както и подкопаване на правата на дамите с помощта на драконовския закон за абортите и LGBTQ+ малцинство, подложено на офанзиви от чиновници на ръководещата партия.
 
„ PiS са отрова “, сподели Туск на избирателен протест това лято. „ Всеки ден, всеки месец, когато те са на власт, е възходяща опасност за нашата сигурност.

Целта на тези остри думи е да раздвижат електората.
 
Анкетата на Politico демонстрира, че PiS се чака да получи 37% от гласовете, а Гражданската коалиция – 30%. Това значи, че всяко ново държавно управление ще изисква сформирането на коалиция с по-малки партии.

Високи залози

Резултатът ще се следи доста деликатно - от Брюксел до Киев.
 
За Европейския съюз вярата е, че в случай че PiS бъде свалена, Полша ще се върне в ерата на Туск, който беше министър-председател по време на забележителна епоха на другарство с Европейски Съюз и с Германия, преди да стане президент на Европейския съвет.
 
Като спомагателен „ подсладител “, Брюксел евентуално бързо ще отпусне 36 милиарда евро заеми и безплатни средства от фонда за възобновяване на блока, арестувани заради опасения, че промените на правосъдната система на PiS подкопават правосъдната самостоятелност.
 
Съдебните каузи на Европейски Съюз, парламентарните резолюции, процедурите за нарушаване и напъните по член 7 да лишат Полша от правото ѝ на глас също евентуално ще бъдат отсрочени.
 
Германското държавно управление също би въздъхнало с облекчение, като види гърба на държавно управление, което гневно притискаше Берлин при всеки мотив и също по този начин призоваваше за до 1,3 трилиона $ обезщетения за разрушенията, породени от нацистката окупация, макар че и опозицията не се разграничава от това искане, показва още Politico.
 
Полша беше един от най-яростните бранители на Украйна по време на войната - изпращаше танкове и реактивни изтребители преди множеството други страни, оферираше дипломатическа поддръжка, приемаше милиони бежанци, избягали в първите дни на войната, и служеше като главен пункт за прекачване на оръжия и друга помощ, ориентирана на изток.
 
Предизборната акция обаче утежни тази връзка.

Варшава оглави обвиняването в блокирането на украинския експорт на зърно, обезпокоена, че това ще подбие полските цени и ще навреди на фермерите – основни гласоподаватели. Когато украинският президент Володимир Зеленски се осмели да подлага на критика Полша в Организация на обединените нации, вбесеният президент Анджей Дуда съпостави Украйна с удавник, който съставлява заплаха за своите спасители.

 
„ Ние споделяме на украинските управляващи - не правете това, което опонира на ползите на полските фермери “, изнесе тирада министър председателят Матеуш Моравецки, който сподели предишния месец, че Полша ще спре да изпраща оръжия на Украйна, до момента в който не възвърне личните си ресурси.
 
Външният министър на Полша Збигнев Рау пропусна срещата на върха в Киев тази седмица. Възстановяването на връзките ще отнеме „ титанични старания “, сподели той.
 
Туск даде обещание рестартиране: „ Не можем да позволим положителните полско-украински връзки да зависят от небрежността и хаоса, основани от полското държавно управление. “
 
Въпреки предизборната риториката, действителността е, че изборите в Полша надали ще значат коренно утежняване на връзките сред Варшава и Брюксел.
 
Качински даде обещание, че в случай че партията му завоюва, той ще продължи измененията в правосъдната система, които толкоз разтревожиха Европейски Съюз, откакто призна, че направените до момента промени не са дали резултат. Той се зарече, че този път ще успее.
 
Партията му към този момент изпрати миротворци в Брюксел, пробвайки се - до момента без триумф - да отстъпи от някои промени във висшите съдилища, с цел да накара Европейска комисия да освободи блокираните средства.
 
Ако „ Право и правдивост “ завоюва трети мандат, институциите на Европейски Съюз ще би трябвало да решат дали желаят да продължат борбата или да сключат мир с Полша, която твърдо е избрала популистки курс.
 
" Трябват двама за танго. Може би ще има воля за компромис и от двете страни “, сподели представителят на полското държавно управление.
 
Въпреки обвиняванията на опозицията, че PiS желае да изтегли Полша от Европейски Съюз посредством Polexit, от „ Право и правдивост “ споделят, че нямат желание да последват Обединеното кралство.
 
Дори и водена от опозицията обаче, Полша отново не би била елементарен сътрудник за Брюксел. След първичния прилив на стопляне, ще се върнат безконечните проблеми като продължаващата взаимозависимост на Полша към силата от въглища, нежеланието ѝ да се причисли към еврото и миграционната политика.
 
Големият и мощен селскостопански бранш на Полша ще бъде голям проблем за украинския експорт на зърно и за бъдещите старания на Европейски Съюз в приемането на нови и по-бедни членове.
 
Украинските политици въпреки всичко се надяват словесната война с Варшава да замре след изборите.
 
„ Войната е изтощителна както за Украйна, по този начин и за Полша, тъй че страстите се усещат и от двете страни, също така предизборната акция в Полша има наклонност да политизира всичко, даже икономическите въпроси “, споделя Андрий Дешчица, някогашен украински дипломат в Полша, добавяйки: „ Въпреки това, съветската опасност е към момента тук, както и преди година. Така че нямаме различен избор, с изключение на да седим и да търсим компромис. “

Междувременно десницата набира мощ в целия континент, добавя Politico.  

Унгарският министър председател Виктор Орбан, най-близкият съдружник на Качински, построява своята нелиберална народна власт повече от десетилетие. Рим е ръководен от дясната Джорджия Мелони. Словашкият популист Роберт Фицо реализира победа на изборите предходната седмица, до момента в който крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ се издига бързо в социологическите изследвания.
 
Това евентуално в допълнение ще подкопае слабата власт на центристките партии в Европейския парламент на изборите следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР