Бореалните гори на Земята са разположени в далечните северни части

...
Бореалните гори на Земята са разположени в далечните северни части
Коментари Харесай

Измененията на климата водят до преместване на бореалните гори на север

Бореалните гори на Земята са ситуирани в далечните северни елементи на планетата, на юг от безлесната арктическа тундра. Ако планетата носи арктическа ледена шапка, то бореалните гори са свободно плетена лента за глава, увита към ушите ѝ, която покрива огромна част от Аляска, Канада, Скандинавия и Сибир.


Почвите на бореалния район от дълго време защищават планетата от стопляне, като съхраняват големи количества въглерод и го задържат отвън атмосферата. Отдалечеността на региона в предишното е предпазила неговите гори и влажни зони от огромно човешко влияние, заяви „ Science alert ”.

Тези две особености подреждат бореалните гори измежду най-важните екосистеми на Земята. Освен това тези гори са дом на многочислени типове бозайници, риби, растения, инсекти и птици.

Повече от два века учените признават, че климатът играе основна роля при определянето на географските зони на растителните съобщества. Тъй като бореалните гори и почви се сблъскват с негативни зимни температури и къси лета, тези гори и животните, които живеят в тях, се изместват на север с повишението на температурите.

Въпреки това напредването на бореалните гори на север е неравномерно и по-бавно от предстоящото. В същото време отстъплението им на юг е по-бързо, в сравнение с учените предвидиха. Като учени, които учат северните екосистеми, горите и влажните зони, виждаме тревожни доказателства, че със стоплянето на света най-голямата горска пустота в него наподобява се свива.

Най-голямата пустиня на Земята

Бореалните гори съдържат милиарди дървета. Повечето от тях са иглолистни, шишаркови иглолистни дървета, само че има и сектори с широколистни типове, в това число бреза, трепетлика и топола. В тях живеят милиони мигриращи птици и емблематични бозайници като кафяви мечки, лосове и рисове.

Тези дървета и почвите към корените им оказват помощ за регулирането на климата на Земята, частично като изтеглят въглеродния диоксид от атмосферата, където другояче той би работил като парников газ. Дърветата употребяват този въглерод, с цел да развият корените, стволовете и листата си, които в последна сметка се трансформират в богата на въглерод почва, откакто дървото почине. Значителните промени в горите ще доведат до промени в световния климат.

Тези гори се затоплят с темпове, които са доста по-високи от междинните за света. Повишаването на температурите оказва директно въздействие върху растежа и оцеляването на дърветата и от своя страна върху способността им да съхраняват въглерод.

Горите в придвижване

Тъй като атмосферното стопляне освобождава дърветата от ледената хватка на ниските температури, възрастните дървета могат да реагират, като порастват по-бързо. По-меките температури също по този начин разрешават на младите разсадници в най-северните бореални гори да се закрепят там, където предходните условия са били прекомерно сурови, с цел да се открият.

В по-топлите южни бореални гори обстановката е напълно друга. Тук изискванията са станали прекомерно топли за приспособените към студа бореални дървета, което забавя растежа им и даже води до тяхната гибел. Със стоплянето идва и засушаването, а водният стрес прави дърветата по-податливи на набези от инсекти и пожари, каквито Канада претърпя през 2023 година, а Сибир - през 2019 и 2020 година

Ако това се случи в по-голям мащаб, южните граници на бореалните гори ще изтънеят и ще се влошат, като по този метод ще се отдръпват по-на север, където температурите към момента са подобаващи.

Ако бореалните гори се уголемяват на север и се отдръпват на юг със същите темпове, те биха могли постепенно да следват стоплянето на температурите. Въпреки това нашите комбинирани проучвания, употребяващи сателитни и полеви данни, демонстрират, че историята е по-сложна.

Проследяване на горите от космоса

Спътниците са скъпи за следене на това по какъв начин са се трансформирали бореалните гори през последните десетилетия и дали тези промени са в сходство с цялостното изместване на север. Изследователите могат да употребяват спътниците, с цел да следят годишните промени в характерностите на горите, като да вземем за пример годишния приръст на дърветата и дървесната завивка.

Нашите неотдавнашни изследвания със сателитни данни демонстрираха, че растежът на дърветата и дървесната завивка са се нараснали от 2000 до 2019 година в огромна част от бореалните гори. Тези промени са настъпили основно в най-студените северни региони. Въпреки това имаше лимитирани доказателства, които да сочат, че горите се уголемяват оттатък сегашните линии на дърветата.

Нашите изследвания също по този начин разкриха, че растежът на дърветата и дървесната завивка постоянно понижават от 2000 до 2019 година в по-топлите южни региони на бореалните гори. В тези региони по-топлите и по-сухи условия постоянно понижават растежа на дърветата или убиват обособени дървета, а горските пожари и дърводобивът способстват за загубата на дървесна завивка.

От сателитните данни излиза наяве, че изменението на климата визира както северните, по този начин и южните краища на бореалните гори. Въпреки това, в случай че загубата на дървесна завивка на юг е по-бърза от увеличението ѝ на север, бореалната гора евентуално ще се свие, а не просто ще се измести на север.

Увеличаване на мащаба, с цел да разберем измененията в горите

Горите се развиват, когато обособени дървесни семена покълват и порастват, само че бореалните дървета порастват постепенно и им трябват десетилетия, с цел да доближат размери, забележими от космоса. Откриването на млади дървета, чието наличие би алармирало за придвижване на дървесната линия, изисква данни от земята.

В края на 70-те години на предишния век един от нас (Дейвид Купър) документира, че млади смърчове порастват на стотици метри по-висока височина и на километри северно от най-високо разположените шишаркови дървета в планината Брукс в Аляска. Когато се върнахме през 2021 година, установихме, че тези дребни дръвчета са израснали до няколко метра височина и създават шишарки. По-важното е, че в този момент над и оттатък линията на дърветата порастват 10 пъти повече млади ели, в сравнение с по време на първите ни полеви излети.

Пресичайки пешком границата сред бореалната гора на Аляска и арктическата тундра, открихме хиляди млади бореални дървета, които порастват на 25 благи северно от откритите линии на дърветата. Повечето от тях порастват там, където падат по-дълбоки снегове, с помощта на " резултата на езерото " в Арктическия океан: Студеният въздух се движи през открити води, като поема топлота и влага, които по-късно падат под формата на сняг по посока напразно.

Оттеглянето на морския лед оставя повече открита вода. Това поражда по-силни ветрове, които задвижват семената на дърветата далеко, и повече снеговалежи, които изолират разсадите от суровите зимни условия. Резултатът е, че дърветата в планината Брукс в Аляска бързо навлизат в безлесната тундра. Това бързо разширение обаче е локално и към момента не се случва на всички места по северната дървесна линия.

Бъдещото лице на бореалните гори

Нашите взаимни проучвания демонстрират, че бореалните гори в действителност реагират на повишението на температурите. Но бързите темпове на климатичните промени значат, че дърветата евентуално няма да могат да се придвижват на север с темпове, които да дават отговор на загубата им на юг.

Ще съумеят ли дърветата в далечния север в миналото да настигнат климата и да предотвратят свиването на горите? На този стадий учените просто не знаят. Може би новопоявилите се дървета в Брукс Рейндж са предвестител на такова разширение. Не е ясно и дали северните елементи на бореалните гори могат да натрупат задоволително въглерод посредством засилен напредък, с цел да компенсират загубите на въглерод на юг.

Ако бореалните гори в действителност са на ръба на свиването, те в последна сметка ще изчезнат от настоящия си южен край. Това би навредило на доста локални и мигриращи животни, изключително на птиците, защото ще понижи техните бореални местообитания. Горите са значими и от културна позиция за няколко милиона души, които ги назовават собствен дом, като да вземем за пример канадските племенни общности.

По-внимателното наблюдаване на бореалните гори по света, като се употребяват както сателитни данни, по този начин и измервания на място, ще помогне да се добави тази картина. Едва тогава откривателите могат да се надяват да схванат бъдещето на една от последните диви местности на Земята./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР